Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Ayhan Kose, Franziska Ohnsorge, Naotaka Sugawara yayınlanan makalesinden

COVID-19 salgını, küresel borç seviyelerinde büyük bir artışı tetikledi ve hükümet borçlarını biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki dengeleri daha da kötüleştirdi. Bu makale, son borç patlamasını tarihsel bir bağlama oturtarak bu takasları incelemektedir. Üç ana bulguyu rapor eder. Birincisi, 2020 küresel durgunluğu sırasında, hem küresel hükümet hem de özel borç seviyeleri rekor seviyelere yükseldi ve son elli yılın en hızlı tek yıllık hızıyla. İkincisi, pandemi sırasında uygulanan borçla finanse edilen, büyük mali destek programları faaliyeti destekledi ve borç biriktirmenin faydalarını gösterdi. Ancak toparlanma ivme kazandıkça, borç birikiminin fayda ve maliyetleri dengesi giderek maliyetlere doğru eğilebilir. Üçüncüsü, yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin üçte ikisinden fazlası şu anda devlet borç patlaması yaşıyor. Ortalama olarak, mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulmaya eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi.

Pandemiden önce bile, küresel ekonomi 1970´den bu yana en büyük, en hızlı ve en senkronize borç birikimi dalgasını yaşıyordu. Hızlı borç birikimiyle ilişkili potansiyel maliyetlerin ışığında, son on yılda borç birikimi, sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırdı. ve bir mali kriz olasılığı. Borç biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki denge, şimdi giderek maliyetlere doğru kayıyor olabilir. 2020´deki pandemi kaynaklı küresel durgunluk sırasında mali dengelerdeki bozulma ve borçtaki artış, benzeri görülmemiş bir üretim çöküşü ve buna bağlı mali tepki ile paralel olarak, son elli yılda önceki durgunlukları veya borç patlamalarını çok aştı. Bu bozulma gerekliydi ve küresel durgunluk sırasında borç birikiminin önemli bir yararlı rolünü bir kez daha göstermiş olsa da, yüksek devlet borç seviyeleriyle ilişkili riskleri şiddetlendiriyor. Yüksek borç, politika yapıcıların gelecekteki şoklar yoluyla ekonomilerini destekleme yeteneklerini kısıtlamakta ve ülkeleri finansal piyasa aksaklıklarına karşı savunmasız hale getirmektedir. Gerçekten de, geçmiş ülke borç krizleri sırasında mali açıklar keskin bir şekilde daraldı ve yine de bu sıkılaşmaya mali sürdürülebilirlik önemli ölçüde iyileştirilmedi. EMDE´lerin üçte ikisinden fazlası şu anda bir devlet borç patlaması yaşıyor. Devam eden hükümet borç patlamaları, pandemiden önce sona eren patlamalardan daha uzun sürdü. Halihazırda sürmekte olan canlanmalarda makroekonomik sonuçlar daha zayıf olmuştur ve mali dengeler ve sürdürülebilirlik açıkları, bu tür önceki dönemlere kıyasla daha fazla kötüleşmiştir. EMDE´lerdeki bu tür borç patlamalarının yarısı geçmişte finansal krizlerle sonuçlanmıştır. Tarihsel patlamalar, çıktı, yatırım ve tüketim büyümesi dahil olmak üzere makroekonomik sonuçların, borç patlamaları finansal krizlerle ilişkilendirildiğinde önemli ölçüde daha zayıf olduğunu göstermektedir.

Kaynak; https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/36386/A-Mountain-of-Debt-Navigating-the-Legacy-of-the-Pandemic.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor