Yakın gelecekte raflardaki yerini alacak: Finlandiyalı bilim insanları laboratuvarda ilk kez kahve üretti

Yakın gelecekte raflardaki yerini alacak: Finlandiyalı bilim insanları laboratuvarda ilk kez kahve üretti

Yaklaşık 4 yıl gibi çok uzak olmayan bir gelecekte, sabahları güne laboratuvarda üretilen kahvenizi yudumlayarak başlayabilirsiniz... Finlandiyalı bilim insanları, hücresel tarım yoluyla bir biyoreaktörde kahve hücrelerini ilk kez üretmeyi

 

Yaklaşık 4 yıl gibi çok uzak olmayan bir gelecekte, sabahları güne laboratuvarda üretilen kahvenizi yudumlayarak başlayabilirsiniz... Finlandiyalı bilim insanları, hücresel tarım yoluyla bir biyoreaktörde kahve hücrelerini ilk kez üretmeyi başardı. Araştırmacılar, ürettikleri kahvenin geleneksel bir tada ve kokuya sahip olduğunu belirtti.

Dünyada kişi başına en fazla kahve tüketen Finlandiya´daki Teknik Araştırma Merkezi´ndeki (VTT) araştırmacılar, hücresel tarım için tasarlanmış bir biyoreaktör kullanarak, kahve bitkilerinin yapraklarından elde edilen kültür hücrelerinden ilk kez kahve çekirdekleri üretmeyi başardı.

Projenin baş araştırmacısı Heiko Rischer, 'Koku ve tat açısından, eğitimli duyusal panelimiz ve analitik incelememiz, demleme profilinin sıradan kahveye benzerlik gösterdiğini buldu. Ancak kahve yapımı bir sanattır ve özel ekipmana sahip uzmanların gözetiminde tekrarlanan işlemleri içerir. Çalışmalarımız bu tür çalışmaların temelini oluşturuyor” diye konuştu.

DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN OLUMLU BİR GELİŞME

Bununla birlikte söz konusu gelişme, çay ve suyun ardından dünyada en çok tüketilen üçüncü içecek olan yüksek taleple sarsılan gezen ve kahve endüstrisi için olumlu bir gelişme olarak kabul edildi.

Milyarlarca dolarlık kahve endüstrisi talebe yetişemiyor. Ayrıca her yıl yaklaşık 220 milyon ton kahve üretiliyor. Bu durum, ormanların yok olmasına neden oluyor.

/resimler/2021-10/14/1437072880969.jpg

KÜRESEL ISINMAYA KATKIDA BULUNUYOR

Rischer, 'Geleneksel kahve üretimi, sürdürülemez tarım yöntemleri, sömürü ve arazi hakları gibi çeşitli sorunlu konularla ünlü. Artan talep ve iklim değişikliği sorunlarını artırıyor” dedi.

Richer, yapay kahvenin genişletilmiş tarım ihtiyacını ortadan kaldırarak kahve üretimini daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olacağını belirterek, şunları söyleri:

'Fikir, gıda üretimi için geleneksel çiftçilik yerine biyoteknolojiyi kullanmak ve bu nedenle sürdürülemez uygulamalara daha az bağımlı olan alternatif yollar sağlamak. Bizim yöntemimiz daha düşük su ayak izine sahip ve yerel üretim nedeniyle daha az nakliye gerekiyor. Mevsimsel bağımlılık da yok, zirai ilaç ihtiyacı da yok”

Diğer taraftan, Rischer ve ekibi, laboratuvarda et, süt ve yumurta dahil olmak üzere diğer tarım ürünlerini yapmak için kullanılan tekniğin aynısını kullandı. Kahve hücrelerini kültürlediler. Ardından tat ve koku için test etmeden önce kahve çekirdeklerini kurutup kavurdular.

4 YIL SONRA SERİ ÜRETİM BAŞLAYABİLİR

Rischer, 'Yapay kahveyi ilk kez içme deneyimi heyecan vericiydi. Üretimi hızlandırmaktan ve düzenleyici onaya sahip olmaktan sadece dört yıl uzakta olduğumuzu tahmin ediyorum” diyerek laboratuvar kahvesinin çok yakında insanların günlük hayatında yer edinebileceğine vurgu yaptı.

Öte yandan bilim insanları yapay kahvenin tüketiciler tarafından kabul edilebilir olduğundan emin olmak için, duyusal bir panel ile bir tat testi yaptı. Bu kapsamda, biyoreaktör tarafından üretilen çeşitli kahve çeşitlerini test edildi. Richer, favorisinin koyu kavrulmuş yapay çekirdekleriyle hazırlanan olduğunu söyledi.

KAHVE FİYATLARI GİDEREK YÜKSELİYOR

Öte yandan, Brezilya´da kuraklığın hasadı vurmasıyla küresel kahve stokunun 10 yılın en düşük seviyesine ineceği tahmin ediliyor. Bu durumun, yılbaşından bu yana yüzde 23 artan kahve fiyatlarını daha da yükseltmesi bekleniyor. ABD Tarım Bakanlığı, 2021-22´deki dünya kahve arz ve talebine ilişkin ilk tahminlerinde, küresel stokun 7,88 milyon çuval azalarak 32,02 milyon çuvala düşeceğini öngördü.

Stokun, 2011´den bu yana en düşük seviyeye inmesi bekleniyor. Bu denli büyük düşüşün başlıca nedeni olarak olumsuz hava koşullarının verimi düşürmesi gösteriliyor.

Endonezya´nın Arabica üretiminin yaklaşık yüzde 60´ının elde edildiği Kuzey Sumatra´daki şiddetli yağmurların da verimi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

KAHVE TÜRLERİNİN YÜZDE 60´I TEHDİT ALTINDA

Eylül ayında, ABD´de yapılan farklı bir çalışmada ise iklim değişikliğinin gıda ürünlerine, özellikle de kahve üretimine büyük darbe vuracağı belirtildi.

New York ve Michigan State Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, “Yüksek kaliteli kahve türlerinin yüzde 60´ının iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu gözüküyor' denirken, “Muhtemelen hayatımızın geri kalanında her gün kahveye daha fazla para ödeyeceğimiz anlamına geliyor” denildi.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor