Batı neden Rusya ile savaş alternatiflerini analiz ediyor?

Batı neden Rusya ile savaş alternatiflerini analiz ediyor?

NATO´nun Letonya´da kitle imha silahlarına karşı savunmanın ele alındığı Summer Shield manevraları sürerken, Amerikan araştırma şirketi RAND´ın uzmanları, hafta başında ABD Savunma Bakanlığı´nı, NATO´nun Kaliningrad kentindeki Ru

 

Amerikan haber sitesi Washington Examiner, 16 Nisan´da şunu yazdı: 'ABD, Rusya ile gerilen ilişkiler ortamında <…> NATO´nun ´Avrupa´da güvenliği sağlama inisiyatifi´ adlı programı kapsamında Avrupa´ya F-35 avcı uçaklarını gönderiyor.'

ABD Başkanı Donald Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert R. McMaster bugünlerde, Rusya´nın Suriye hükümetine verdiği destek ve Avrupa´daki kışkırtıcı eylemleri nedeniyle Moskova ile sert görüşmeler yapma zamanının geldiğini açıkladı.

ABD merkezli askeri analiz dergisi The National Interest, 13 Nisan´da ABD ordusunun Rus ve Çin silahlarıyla mücadele için hazırlandığını şöyle anlattı: 'Rusya veya Çin gibi büyük ve teknolojik olarak gelişmiş rakiplerle başarıl bir mücadele yürütme hazırlığına yönelik faaliyetlerin olduğu ortada.'

Daha önce ABD merkezli Foreign Policy dergisi, 'ABD ordusu, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Debaltsevo´da yaşadığı yenilgiden ders çıkarmalı' ifadelerine yer vermişti.

Kaliningrad ve Debaltsevo ile ilgili çok fazla detay mı söz konusu? Yoksa Pentagon Moskova seferine mi hazırlanıyor?

ÇATIŞMANIN COĞRAFYASI

Batılı uzmanlar son zamanlarda ısrarlı ve istikrarlı bir şekilde ABD ve NATO´nun Rusya ile savaş alternatiflerini analiz ediyor. Coğrafi açıdan Baltık devletlerine, Suriye´ye ve Balkanlar´a bağlanmış senaryolar ağırlıkta.

İngiliz Daily Mail gazetesi, ABD ve Rusya´nın arasında Suriye´de savaş başlangıç algoritmalarını ayrıntılarıyla açıklıyor.

The Washington Post, Batı´nın Suriye´de Rusya ile olası bir savaşa girmesi konusunda şöyle yazıyor: 'Trump´ın kararlı eylemleri hem Washington´da birçok kişi, hem de ABD´nin müttefikleri tarafından takdirle karşılandı. Ancak (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad´ın en önemli hamisi olan Moskova, bunu büyük bir öfkeyle karşıladı… (AB) İdaresinin Suriye´deki hedefleri ne kadar genişlerse, Beyaz Saray da gerginliği tırmandıran baskıya karşı o kadar hassas olacak.'

Bu arada, ABD´nin Birleşmiş Milletler´in (BM) onayı olmadan Suriye´nin hava üssüne düzenlemiş olduğu füze saldırısı, tarihin tekerrür ettiğini gösteriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı daha bir yıl önce dönemin başkanı Barack Obama´ya, Suriye´de Rusya´nın bulundurduğu hava ve deniz kuvvetlerine bakılmaksızın Beşar Esad´ın ordusunu bombalama çağrısında bulunmuştu.

ABD merkezli dergi The National Interest, sayfalarında 'ABD, birçok cephede Rusya´nın müdahale derecesini düşürmeli' ifadelerine yer veriyor ve ABD ile Rusya için yeni bir savaş arenası olarak Balkanları sunuyor. 

Birçok Batılı analiste göre Rusya için barışçıl gelişim yolu görünmüyor: 'Eğer (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin en düşük direnme yolunu seçerse, görünürde Balkanlar onun için en iyi alternatif olacak. Kendisi, birçok yeri gerçek anlamda sorunlu bölgeye dönüştürebilir. Bazı önemli sorunlar ise şöyle: Sırbistan-Hırvatistan-Kosova karşıtlığı, Makedonya´daki zorluklar, Bosna-Hersek´te çatışmalar, Karadeniz´deki olumsuz durum.' Fakat Rusya için Karadeniz´deki durum tamamen olumlu.

Norveç haber sitesi AldriMer.no, en olası savaş arenası olarak Atlantik´i seçerek, ´Tüm Atlantik filosunun, Rusya´nın bir düzine saldırı ve stratejik denizaltısı tarafından yok edilebileceğini´ savunuyor ve alarm zilini çalıyor: 'Ruslar, özellikle füzeler konusunda tamamen farklı bir teknolojik seviyeye ulaştı. Onlar (Ruslar) ABD ile teknolojik eşitlik sağladılar. <…> Her denizaltıda seyir füzelerinin sayısı çok fazla. <…> NATO, filolarının savunması ile ilgili görüşlerini önemli ölçüde değiştirmeli.'

Refah ve barış içinde yaşayan Norveç´teki kamuoyuna bu tür korku filmlerinin hangi amaçla dayatıldığı ancak tahmin edilebilir.

SİLAH SEÇİMİ

´İki dünyanın´ nükleer başlıklarla yapacağı düello senaryosu nadiren ele alınıyor, ancak bu durumlarda dahi ABD yönetimi ayakta kalmaya niyetli. Batıda daha çok sıradan silahların kullanımı değerlendiriliyor.

Amerikan hava kuvvetlerine etkili bir şekilde karşı koyabilen S-300, S-400 ve S-500 hava savunma sistemleri en büyük endişelere yol açıyor: 'Rusya, görünmezlik teknolojisinde üstün gelmek için birçok yöntem denedi ve para harcadı. <…> Kademeli ve entegre edilmiş hava savunma sistemi, F/A-18E/F Super Hornet ve F-16 Fighting Falcon gibi 4. nesil uçaklarının kullanıldığı saldırıları (personel ve askeri donanım bakımından) son derece masraflı hale getiriyor. Ancak <…> Rus hava savunma sistemleri, F-22 Raptor gibi 5. nesil hayalet uçaklarla ve F-35 saldırı avcı uçağıyla baş etmesi zor olur.'

Son iddia yine de kuramsal. Eğer F-35 ve F-22 Rusya´ya gelmezse, kademeli hava savunma sistemleri kendileri için bir tehdit olmayacak.

Batı dünyası için diğer bir korku kaynağı ise, '(2.83 Mach hızına ulaşan) efsanevi MİG-31 uçağının yerine geçecek ve ´ağabeyi´ T-50 Sukhoi PAK FA uçağının havada fethedemeyeceği her şeyi fethedebilecek ‘MİG-41 6. nesil süper avcı uçağı´. 

Gerçekten de 4 adet MİG-31 önleme uçağından oluşan bir grup, 1100 kilometrelik bir cephenin hava sahasını kontrol edebilir, ancak bu tip uçaklar, Putin´in kapısına dayanan F-35´lerin aksine ABD´nin ve NATO ülkelerin topraklarını tehdit etmiyor.'

Ayrıca ABD, ‘Rusya´nın roket topçu sistemlerinden´, özellikle de tek bir atışla 200x400 metre alanda her şeyi yok edebilen TOS-1A ağır alev makinesi sisteminden korkmalı. Maalesef The National Interest, bu silahtan hangi coğrafi bölgede korkulması gerektiğini açıklamıyor.

ABD merkezli internet dergisi Defense One, Pentagon´un Rusya ile tank savaşına hazırlandığını aktarıyor. Inquisitr haber sitesi ise okurlarını doğrudan Rusya ile ‘nerdeyse garantili´ kapsamlı bir çatışma konusunda uyarıyor ve Amerikalı üst düzey askeri yetkililerinin bakış açısını şöyle aktarıyor: 'Üçüncü dünya savaşı hızlı ve ölümcül olacak, şu anki silahlı çatışmalar ise ordulara ‘geleceğin silahlarını´ deneme imkanı veriyor.'

Tüm bunlardan sonra ‘Rus tehdidi Avrupa´yı tehdit mi ediyor?´ Bu tür eserleri okurken Batı´nın Rusya ile çatışmayı hayal ettiği ve tüm imkanlarını kullanarak onu savaşa zorlamaya çalıştığı izlenimi oluşabilir.

OLASI YANIT

Rusya´nın gerçekten de sert olabileceğini (örneğin başka ülkelerin topraklarını bombalayacağını) ve bunun zorunlu bir tedbir olacağını belirtmek gerekir. Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Başkomutanlığı´nın yaptığı açıklamaya göre Rus askeri hava kuvvetleri, havalimanlarındaki hassas silahlar taşıyan araçlar, gemiler ve denizaltılar dahil, düşmanın saldırı araçlarını imha etmeye yönlendirilmiş durumda.

Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Viktor Gumennıy, 'Rusya´nın jeostratejik konumunun özelliği, ülkenin en başta yabancı ülkelerin hava ve uzay araçlarından oluşan grupların askeri tehditlerine maruz kaldığı anlamına geliyor. Son on yıllık dönemlerde yaşanan askeri çatışmaların deneyimi, savaş görevlerinin bir tek savunma ile çözülemeyeceğini gösterdi. Bu durum, hava ve uzay sahasındaki silahlı çatışmalar için de geçerli' açıklamalarında bulundu. 

Dışarıdan saldırı durumunda Rusya´nın hava ve uzay savunmasının aktif saldırı niteliğinde olacağı ortada. Düşmanın hava komuta sistemlerinin baskılanması ve ´düşmanın uzay araçlarının yörünge grubunu kullanma etkisinin azaltılması´ öncelikli görevler olacak. Bu durumda büyük bir savaşın ilk ileri teknoloji kurbanının GPS navigasyon sistemlerinin olacağının da farkında olmak gerekiyor.

Karadan düşmanın uydularını imha edebilen geleceğe dönük S-500 füze savunma sistemleri, en kısa zamanda Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri´nin hizmetine girecek. Navigasyon sistemi olmadan da Tomahawk füzeleri çok uzağa gidemeyecek.

Burada, Rusya´nın eylemlerinin yalnızca ABD ve NATO´nun eylemlerine karşı koyucu olmalarından bahsedildiğini de belirtmek gerekir.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor