AB Diyaloğu Öne Çıkarma Çabasında

 AB Diyaloğu Öne Çıkarma Çabasında

Türkiye´de yaşanan darbe girişimi sonrasında Avrupa Birliği kanadı diyalog zeminini genişletip sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Avrupa Parlamentosu´na yönelik çağrılar da var ancak frekanslar henüz tam tutmuyor

 

Türkiye´de yaşanan darbe girişimi sonrasında ilişkilerin frekansını ayarlamakta oldukça zorlanan bir performans sergilemesiyle dikkat çeken Avrupa Birliği gelinen aşamada diyalog yaklaşımını öne çıkaran bir çizgi tutturmaya çalışıyor. Normalde Brüksel´de yapılması gerekirken Avrupa Birliği´nin Türkiye´yle dayanışma mesajı vermek istemesi üzerine geçen hafta Ankara´da yapılan Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı´nda “Birbirimiz hakkında daha az, birbirimizle daha çok konuşalım” mesajı veren Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu´ndan da diyaloğa destek istedi.

 

Darbe girişimi sonrasında yaşananların masaya yatırıldığı Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda konuşan Mogherini, Türkiye ile yakın ve sağlıklı diyaloğun korunması için Avrupa Parlamentosu´nun çok çalışmasını isteyerek, “Uzun vadede hem Türkiye hem de AB için sonuç doğuracak tek strateji bu” dedi.

 

Gelinen aşamada Avrupa Birliği´nin diyalog vurgusunu öne çıkarmak istemesinde iki tarafın da ilişkilerin niteliğinden hoşnut olmadığı ve çoğu zaman diplomatik sınırları zorlayan açıklamaların tavan yaptığı bir dönemden geçiliyor olmasının da etkisi var. Hem Avrupa Birliği hem de Türkiye kanadında retoriğin bir yana bırakılıp işin özüne odaklanılması görüşü zemin kazanıyor. 

Mogherini Türkiye ile Avrupa Birliği arasında çok sayıda ortak çıkar ve paylaşılan çok şey olduğu vurgusunu öne çıkarıp ortak olunduğunun tekrar teyit edilmesi ve ortak olarak açık, samimi, yapıcı, saygılı ve net bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği mesajı verdi 

Bununla birlikte Mogherini, Türk hükümetinden hukuk devletine, medya özgürlüğünün korunmasına ve herkesin adil yargılanma hakkına sıkı şekilde bağlı kalmasını istedi. 

Avrupa Birliği Komisyonu´nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Türkiye´nin sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan ibaret olmadığını belirtip, Türk hükümetine yapılabilecek tüm eleştirilere rağmen ülkenin bütününe bakılmasını isteyerek, “Türkiye´nin tekrar istikrara kavuşması Avrupa vatandaşlarının da çıkarına” dedi. 

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ise darbe girişimi sonrası bazı önlemler alınmasının anlaşılabilir olduğunu ancak mevcut durumun endişeye neden olduğunu kaydederek, “Türkiye medya çoğulculuğunu kucaklayarak, tüm siyasi güçlerle birlikte çalışarak ve hukukun üstünlüğünün rehber ilke olduğunu kanıtlayarak bu durumdan daha güçlü çıkma şansına sahip” ifadelerini kullandı. 

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok da Türkiye´ye anlayış gösterilmesi ve destek olunması gerektiğini vurgulayarak Türkiye´ye hızlı bir şekilde normale dönüş çağrısı yaptı. 

Hollandalı parlamenter Marietje Schaake, darbe girişimi sonrası gelişmeleri ve alınan bazı önlemleri eleştirerek “Birlikte çalışmalıyız ancak dost acı söyler” derken, İsveçli parlamenter Anna Maria Corazza Bildt, “Sadece kınayarak ve eleştirerek yangına körükle gidiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Darbe girişimi bir yandan diyalog çağrılarının daha güçlü şekilde yapılması sonucunu doğururken diğer yandan da Türkiye´ye bakışlarını olumsuzdan olumluya çevirmenin neredeyse imkansız olduğu gruplara da yeni bir koz vermiş durumda.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor