Afyon Mermeri 112 Ülkeye İhraç Edildi

 Afyon Mermeri 112 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye´nin mermer ve doğal taş rezervlerinin bulunduğu Afyonkarahisar´dan, 2015 yılında 112 ülkeye doğal taş ihracatı yapıldı.

 

Ayrıntılı Haber Gazetesi

Türkiye´nin mermer ve doğal taş rezervlerinin bulunduğu Afyonkarahisar´dan, 2015 yılında 112 ülkeye doğal taş ihracatı yapıldı.

Türkiye´nin mermer ve doğal taş rezervlerine sahip kenti Afyonkarahisar´da, 2015 yılında 112 ülkeye doğal taş ihracatı yapıldı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, şehrin 2015 yılı ihracat sıralamasında 81 il içerisinde 28´inci sırada yer aldığını söyledi. 2015 yılında Afyonkarahisar´dan 273 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini belirten Şenbabaoğlu, “Bu rakam 2014 yılında 248 firmada kalmıştı. Afyonkarahisar´da 2015 yılında toplam 129 farklı ülkeye ihracat yapıldı” diye konuştu. En çok ihracat ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Irak´a En çok ihracat yapılan ülkelerin ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Irak olduğunu ifade eden Şenbabaoğlu, “Dünyanın en ünlü mermer üretim merkezlerinden biri Afyonkarahisar´dır. Dünya mermer ve doğal taş üretiminin yüzde 92´sini 10 ülke gerçekleştirmekte olup, Türkiye yüzde 11 üretim ile Çin ve Hindistan´dan sonra 3. sıradadır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığının Doğal Taş Raporu´na göre 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen dünya mermer rezervlerinin 5 milyar 161 milyon metreküpü, yaklaşık yüzde 33´ü Türkiye´de bulunmaktadır. Ülkemizdeki ikinci en fazla mermer ocağı ise ilimizde bulunmaktadır. 2015 yılında Afyonkarahisar´dan yapılan doğal taş sektörü ihracatına baktığımızda yüzde 2 gerilemiştir. Bu gerileme ile ihracat değeri 177 milyon 133 bin dolar olmuştur. 2015 yılında ülkemizin doğal taş ihracat rakamı ise 1 milyar 907 milyon 225 bin dolardır. Bunun yüzde 9,28´i ilimizden olmuştur. Geçen sene ise ülkemizin doğal taş ihracatının yüzde 8,5´i ilimizden gerçekleşmişti” ifadelerini kullandı.

Şenbabaoğlu, en çok doğaltaş ihracatı yapılan ülkelerin ise 52 milyon dolar ile ABD, 24 milyon dolar ile Çin ve 21 milyon dolar ile Fransa´nın olduğunu, bu ülkeleri 8 milyon dolar ihracat yapılan Avustralya ve 6 milyon dolar ile Irak´ın takip ettiğini bildirdi. ATSO tarafından 2016´da ilin mermer ihracatını artırmaya yönelik UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesinin gerçekleştirileceğine işaret eden Şenbabaoğlu, şöyle devam etti: “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesine ilişkin tebliğ çerçevesinde ATSO koordinatörlüğünde ihracatçı üyelerimizin yeni pazarlara girişini kolaylaştırmak ve ihracatlarını geliştirmek amacıyla yeni bir proje başlatılması planlanmaktadır. Sektöründeki firmaları bir araya getirecek bu proje ile ihracatımızın artacağı düşüncesindeyim. Doğaltaş sektörüne yönelik olarak gerçekleştirilecek ‘Afyonkarahisar Doğaltaş Sektörü Güç Birliği´ projesi ile de firmaların ortak hedef ve ortak pazarlama faaliyetleri etrafında bir araya gelmeleri amaçlanmaktadır. Firmalar öncelikle ihtiyaç analizine tabi tutulacak ve bu analiz sonucuna göre gerçekleştirilecek eğitimlere katılanlara yurt dışı pazarlama, fuar katılımı ve alım heyetleri gibi ortak pazarlama faaliyetlerine iştirak etmeleri, farklı konularda danışmanlık projelerinden faydalanmaları sağlanacaktır.”(İstanbul,Ayrıntılı Haber Gazetesi-03.03.2016)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor