Amerika´ya Girişi Yasaklayan Bazı Önemli Gerekçeler

 Amerika´ya Girişi Yasaklayan Bazı Önemli Gerekçeler

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Orlando´da IŞİD´e bağlı olduğunu açıklayan Ömer Metin´in düzenlediği gece kulübü saldırısından sonra Müslüman göçmenlere uygulanmasını önerdiği yasağın kap

 

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Orlando´da IŞİD´e bağlı olduğunu açıklayan Ömer Metin´in düzenlediği gece kulübü saldırısından sonra Müslüman göçmenlere uygulanmasını önerdiği yasağın kapsamını genişletti.

Kısa süre önce New Hampshire eyaletinde konuşan Trump, 'Amerika´nın göçmenlik yasaları, başkana, kim olursa olsun Amerika´ya giriş yasağı koyma yetkisi tanır” dedi. Trump, başkan seçilmesi durumunda Amerika, Avrupa ya da müttefiklere yönelik terör saldırısı geçmişi olan ülkelerden göçmen kabulünü, bu tehditlerin nasıl bertaraf edileceği tam olarak anlaşılıncaya kadar askıya alacağını söyledi.

Peki Amerika kimlerin ülkeye giriş yapıp kimin yapmayacağına nasıl karar verir? Amerikan başkanı, sınırı bazı bireylere kapatma konusunda nasıl bir yetkiye sahiptir?

Amerika´da federal hükümet, ülkenin güvenlik ve istikrarına karşı tehdit oluşturan kişileri sınırların dışında tutmak için her zaman yoğun çaba sarfediyor.

Amerika´ya yasal giriş yapmak isteyen yabancı ülke vatandaşları, gerekli vize ya da yeşil kart almak için farklı aşamalarda taramadan geçiriliyor. AllLaw internet sitesi, Amerika´ya girişi yasaklayan bazı önemli gerekçeleri sıralıyor. Bu gerekçeler arasında bulaşıcı hastalığa, sabıka siciline ya da terör örgütleriyle bağlantıya sahip olmak var. AllLaw internet sitesine şu adresten erişim sağlamak mümkün:http://www.alllaw.com/articles/nolo/us-immigration/who-cant-get-in-to-united-states-inadmissibility-laws.html

Başkanlık yetkisi

1952 tarihli Amerikan Göçmenlik Tüzüğü ve Tabiyet Yasası uyarınca Amerikan başkanının kimi birey ya da gruplara Amerika´ya giriş yasağı koyma yetkisi bulunuyor. Bu yetkiler, şu sitede açıklanıyor: http://www.archives.gov/federal-register/codification/proclamations/03004.html

Tüzük, başkana, bir bildirge yayınlayarak Amerika´nın çıkarlarına zarar verebilecek yabancı kişi ya da grupların ülkeye girişini askıya alma ya da kısıtlama yetkisi tanıyor.

Federal Kayıt Sistemi´ne giren başkanlık bildirgesi, tüzük haline geliyor ve vize yasağı getiren gerekçeler listesine ekleniyor. Dışişleri Bakanlığı personeli, vize verirken bu listeye başvuruyor.

Mevcut bildirgeler

Şu anda kimi bireylere göçmenlik kısıtlaması getiren 16 başkanlık bildirgesi bulunuyor. Bu bildirgelerden biri, Haiti´de anayasal yönetimin getirilmesini engelleyen kişi ve grupların Amerika´ya girişini yasaklıyor. Sierra Leone´de askeri cuntaya bağlı olanların da Amerika´ya giriş yapmaları yasak.

Bu başkanlık bildirgelerinden hiçbiri, Amerika´ya giriş yapmayı dinsel nedenlerden ötürü yasaklamıyor. Bildirgelerin Trump´ın önerdiği ölçüde kısıtlayıcı olmaması da dikkat çekici.

Trump´ın California eyaletinin San Bernardino kentinde Aralık ayında girişilen terör saldırısından sonra getirdiği ilk önerisi, tüm Müslümanlar´ın Amerika´ya giriş yapmalarını yasaklamak şeklindeydi. Los Angeles Times gazetesi, İç Güvenlik Bakanlığı´ndan eski bir yetkilinin, Trump´ın tek bir inancı hedef aldığı yönündeki eleştirileri bertaraf etmek için önerisinin kapsamını genişlettiğini söylediğini yazdı.

Sorular artıyor

Los Angeles Times gazetesi, Trump´ın Müslümanlar´a getirmeyi önerdiği kısıtlamanın büyük olasılıkla yasal olduğunu bildiriyor. Ancak gazete, bir dine mensup kişilerin ve bazı ülke vatandaşlarının Amerika´ya gelmesini yasaklamanın hukuki sonuçlar doğuracağını, başkanın etkilerini çok geniş kapsamlı bir şekilde kullanmasının Anayasa Mahkemesi´nde sorgulanacağını da yazıyor.

CNN Televizyonu, Trump´ın çapı genişletilmiş yasak önerisinin, Amerikan vizesi bulunan, ancak göçmen statüsünde olmayan yaklaşık 40 ülke vatandaşı milyonlarca kişiyi kapsayacağını bildiriyor. CNN, bu öngörüyü, ay başında Dışişleri Bakanlığı´nın yayınladığı yıllık küresel terör raporundaki verilere dayandırıyor.

Terörist cenneti olarak ifade edilen 12 ülkeden biri de Afganistan. Orlando´daki gece kulübü saldırısını düzenleyen Ömer Metin´in ailesi de Afgan göçmeni.

Amerika´nın yakın tarihinden bazı yasak örnekleri

  • 1954-Kaçak Meksikalı Göçmen İşçi Operasyonu: Amerikan hükümeti, ülkeye kaçak giren Meksikalı tarım işçilerini sınırdışı etmek için kolları sıvamış, Amerika-Meksika sınırı yakınlarındaki bölgelere düzenlenen baskınlar sonucu yaklaşık 300 bin Latin kökenli sınırdışı edilmişti.
  • 1980-İranlılar: Demokrat Partili Başkan Jimmy Carter´ın 1979´da Tahran´daki Amerikan Büyükelçiliği´nde militanların Amerikalı personeli rehin almasıyla patlak veren krizden sonra imzaladığı başkanlık bildirgesi, İranlılar´ın Amerika´ya girişini yasaklamıştı.
  • 1987-HIV ve AIDS krizi: Amerika, AIDS´in hızla yayıldığı yıllarda HIV virüsü taşıyan bireylere tıbbi yasak getirmeye başlamış, bu yasak, kaldırıldığı 2009 yılına kadar geçerli olmuştu.
 


Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor