Avrupa Trump´ın Ziyaretinin Ardından ‘Endişeli´

 Avrupa Trump´ın Ziyaretinin Ardından ‘Endişeli´

Avrupalı yetkililer, transatlantik müttefiklerin Trump´ın öncesine göre şimdi daha birleşik halde olmadığını ve tahmin ettikleri gibi Avrupa´nın artık daha fazla yalnız hareket etmesi gerekeceğini anladıklarını belirtiyor.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Başkan Donald Trump´ın göreve geldikten sonraki ilk yurtdışı ziyaretinin çok başarılı geçtiğini ilan etti.

Trump da Sicilya´da bulunan Amerikan askerlerine hitabında Avrupa ziyaretinde müttefiklerle bağları güçlendirdiğini söyledi.

Ancak Avrupalı liderler ve kıta medyasının büyük bölümü durumu böyle görmüyor.

Berlin ve Paris gibi kilit başkentler başta olmak üzere, Trump´ın ziyaretine Avrupa´dan gelen tepkiler Beyaz Saray´ın nitelendirmelerinden çok farklılık gösteriyor ve bu tepkiler içerisinde “başarı” ifadesi yer almıyor.

Avrupalı yetkililer, transatlantik müttefiklerin Trump´ın öncesine göre şimdi daha birleşik halde olmadığını ve tahmin ettikleri gibi Avrupa´nın artık daha fazla yalnız hareket etmesi gerekeceğini anladıklarını belirtiyor.

Onlara göre, Washington artık güvenilir bir müttefik değil. Avrupa basınının yaygın görüşü bu yönde. Hafta boyunca çıkan başlıklar, Trump´ın temaslarına dair Beyaz Saray´ın sunduğu versiyona ters yorumlar içeriyor.Belçika´da yayımlanan Le Soir gazetesinin ilk sayfadan verdiği haberin manşeti “Trump müttefiklerini itiyor”.

Almanya´da ekonomi gazetesi Handelsblatt da Trump için, “Başkomutan” sıfatından hareketle, “Baş Kaba” (Boor-in-Chief) tanımlamasını yaptı.

Avrupalılar Trump´ın ziyaretinin transatlantik ilişkilerde yeni bir başlangıç olabileceğini, Amerikan başkanının dünyaya Avrupalılar´ın gözünden debakabileceğini umuyorlardı. Ancak Brüksel´den Sicilya´ya, tedirgin gülümsemeler, terslikler,ticaret ve göçmenlikten Rusya´ya yaptırımlar ve iklim değişikliğine kadar bir dizi konuda açık çatlaklar güne damga vurdu.

Avrupalı liderler ve yetkililer medyaya yaptıkları açıklamalarda, Trump ve danışmanlarının özellikle transatlantik ticaret başta olmak üzere temel gerçekler hakkında bilgisiz olduğundan yakındılar. Bir yetkili Belçika gazetesi Le Soir´e verdiği demeçte, “Ne zaman bir ülke hakkında konuşsak, orada yaptığı şeyleri hatırladı. İskoçya? Orada bir kulüp açtığını anlattı. İrlanda? Lisans almasının iki buçuk yıl sürdüğünü ve bu durumun AB hakkında kendisinde çok iyi bir imaj uyandırmadığını söyledi” diye konuştu.

Alman yetkililer de Süddeutsche Zeitung´a yaptıkları açıklamada, Trump ve danışmanlarının Amerika´nın her bir AB ülkesiyle ayrı ticaret anlaşmasının olduğu izlenimi altında olduklarını aktardı.

Fransız Le Monde gazetesi de, “ziyareti sırasında Başkan Trump ‘Önce Amerika´ sloganını muhafaza ederek, ABD-Avrupa ilişkilerini geliştirme yolunda bir adım atmayı reddetti” diye yazdı. Bu nedenle Trump´ın NATO sözleşmesinin 5´inci maddesi hakkında net bir açıklama yapmadığı ve Avrupalı liderlere mali yükü paylaşmaları gerektiği konusunda ders verir tarzda uyarılarda bulunduğuna dikkat çekildi.

Alman dergisi Der Spiegel de, Trump ile Fransa´nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un ikili görüşmeleri sırasında bilek güreşini andırır bir şekilde el sıkışmalarını Trump´ın Avrupa ziyaretinin bir metaforu olarak yorumladı.

Dergi çok konuşulan el sıkışmayı, “Fransız (lider), Trump´ın elini kavradı ve sertçe sıktı. Trump da karşılık verdi. O anda sanki bilek güreşine tutuşan birer rakip gibiydiler. Trump elini çekmek istedi ama Macron eklem yerleri beyazlaşana kadar daha da sert sıktı” şeklinde tarif etti.

Bazı Avrupa medyası da Trump´ın NATO liderlerinin aile fotoğrafı çekimi sırasında grubun önünde yer almak için Karadağ Başbakanı Dusko Markoviç´i eliyle itmesi üzerinde durdu.

Vücut dili bir yana, Avrupa medyasının dikkati Sicilya´daki iki günlük G-7 zirvesinin sonuç bildirisinin kısalığı üzerindeydi. Geçen yılın 32 sayfalık sonuç bildirisinin tersine bu yılki zirvenin bildirisi sadece 6 sayfa tuttu. Birçok köşe yazarı bu durumu ABD ve diğer G-7 üyeleri arasındaki uzlaşı eksikliğinin göstergesi olarak yorumluyor.

Trump´ın 2015 Paris iklim anlaşmasına destek beyan etmeyi reddetmesi G-7 zirvesindeki ana ihtilafı oluşturdu. Ama Avrupalı yorumcular bunun ötesinde konularda da arada geniş ölçekte fikir uyuşmazlıklarının bulunduğuna işaret ediyorlar.

İtalyan gazeteleri, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni´nin, Akdeniz üzerinden göçmen akışını azaltmak için G-7 ülkeleriyle Afrika arasında yeni bir yardım ve yatırım ortaklığı çabalarına Amerika´nın desteğini çekme çabasında yaşadığı hayalkırıklığını haberleştirdi.

İklim değişikliği konusunda yaşanan anlaşmazlığa dair de Avrupa gazeteleri, Alman Başbakanı Angela Merkel´in, “Burada altıya karşı bir ülkenin olduğu bir durum sözkonusu” sözünden yola çıkarak, G-7 yerine “G-6 artı 1” tanımlamasına yer verdi.

Guardian gazetesinin Avrupa işleri muhabiri Jon Henley, Trump´ın ziyaretiyle ilgili olarak, “Neyse ki bir felaketle sonuçlanmadı ama Donald Trump´ın ABD Başkanı olarak bu ilk transatlantik gezisi yine de Avrupalı liderleri sarstı” yorumunu yaptı.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor