Awad: ´Amerikalı Müslümanlar Kaygılı´

 Awad: ´Amerikalı Müslümanlar Kaygılı´

ABD´nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad, Amerika´nın 45´inci başkanı seçilen Donald Trump´ın, seçim kampanyası süresince birçok kez kendilerini hedef alan açıklamaların

 

ABD´nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad, Amerika´nın 45´inci başkanı seçilen Donald Trump´ın, seçim kampanyası süresince birçok kez kendilerini hedef alan açıklamalarından endişe duyan Müslümanlar´ın sesi oldu ve yeni yönetimden beklentilerini Amerika´nın Sesi´ne anlattı.

“Amerikalı Müslümanlar´ın Donald Trump´ın kampanya boyunca söylediklerinden dolayı kaygılı olduğu bir sır değil. Seçildiği takdirde kendilerine sınırlama getireceklerinden endişe ediyorlardı ve artık seçildi. Artık gerçekten korkuyorlar. Trump´ın bu korkuları gidermesi ve Müslüman Amerikalıları, kendileri de dahil herkesin Başkanı olacağına ve hiçbir inanç grubunu yalnızca inançları dolayısıyla hedef göstermeyeceğine ikna etmesi lazım.” diye konuşan Awad, bir göçmenlik reformu yapılması gerekliliğine olan inancını dile getirdi.

Awad, 'Yasal olarak burada bulunan herkesin eşit şartlarda olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak halen burada olanlar var onların aileleri var. Ve burada yasal olarak kalma hakları var. Neden bu aileleri parçalayalım? Her zaman diğer insanların canını yakmadan bir çözüm bulunabilir. Milyonlarca insanı sınır dışı etmek ekonomimize katkı sağlamaz. Bu ülkeyi daha ileri götürmek için burada olanlara ek yeni göçmenlerin gelmesine ihtiyacımız var.” dedi.Yalnızca Amerika´daki değil tüm dünyadaki Müslümanlar´ın Trump yönetiminin dış politikasını merak ettiğini dile getiren Awad,“ Başkan seçilen Donald Trump´ın askeri ve siyasi hiçbir tecrübesi yok o yüzden danışmanlara ve strateji uzmanlarına ihtiyacı olacaktır bu da Müslümanları endişelendiriyor. Trump, Steve Bannon´ı baş strateji uzmanı ve başdanışman olarak atadığını duyurdu geçtiğimiz günlerde. Bannon´ın aşırı sağcı ve ırkçı kabul edilen fikirleri olduğunu biliyoruz. Bannon´ın içinde bulunduğu bir ekibin toplumun çok kültürlülüğünü yansıtacağına inanmıyoruz. Tam aksine toplumda uyuşmazlık yaratır. Amerika´ya sadece iyi bir isim değil aynı zamanda iyi fikirler verecek isimlere ihtiyacımız var. Dünyayla aramızda köprüler kuracak isimlere,“ değerlendirmesinde bulundu.

Awad´a göre kültürel çeşitliliğin simgesi Amerika´nın Başkanı olarak seçilen Trump´ın ekibinde Müslümanlar´ın da olması, Amerikan değerlerine katkı sağlayacak önemli bir unsur.

Awad bu görüşünü de, “Donald Trump´ın tek değil birçok Müslüman danışmana ihtiyacı var. Tüm Amerikalılar´ın Başkanı olmak istiyorsa herkesi kapsayan bir Başkanlık hedeflemeli. Amerikan gerçeklerini yansıtmalı. Çok başarılı zeki yetenekli Amerikalı Müslümanlar var. Dolayısıyla onlar da yönetimde ülke siyasetinin belirlenmesinde söz sahibi olmalı. Başkan seçilen Donald Trump´ı teşvik etmeliyiz, etrafına iyi danışmanlar hatta Amerikalı Müslüman danışmanlar toplaması için ki, gelecek politikalarını doğru yönlendirebilsin´´ sözleriyle destekledi.

Resmi olmayan verilere göre son seçimde Amerika´daki Müslümanlar´ın yüzde 10´unun Trump´a oy verdiğini belirten Awad, genel anlamda çok az destek görse de, Trump´ın vaatlerine, özellikle de ekonomi alanında vaat ettiği politikalara inananlar olduğunu ifade etti.

Amerika´da artan İslamofobi´nin ülke birliği için tehlike oluşturduğu uyarısında da bulunan Awad, bu tür dar görüşlere karşı durulması gerektiğini vurguladı.

Awad, “Son 1,5 yıldır İslamofobi´nin arttığını gözlemliyoruz. Geçmişte pek rastlamadığımız Müslümanlara yönelik nefret suçları saldırılar arttı. Cumhuriyetçiler ülkedeki Müslümanlara karşı korkuyu körüklüyor. Umuyoruz ki bu yeni yönetimin temel taşlarından biri olmaz. Ama gerçekçi olmamız lazım. Donald Trump böyle ve değişmeyecek. Kampanya dönemindeki söylemleri, yapmak istediği ya da umduğu şeylerin birer göstergesi. En iyisini ummalıyız ama en kötüsüne de hazırlıklı olmalıyız. İlk atamalarından anlıyoruz ki Amerika´yı birleştirici isimler seçmeyecek. Ve maalesef şimdiye dek verdiği sinyaller endişe verici ve rahatsız edici´´ diyerek bu konudaki kaygılarını dile getirdi.

Awad, “Amerika´nın değiştiğini düşünüyorum ve maalesef gördüğümüz çirkin kampanyalardan dolayı ülkemizle ilgili derin endişelerimiz var. Bu ülkeyi daha iyi yerlere taşımak ve yaralarını iyileştirmek için tüm Amerikalılar´ın birlikte çalışması gerekiyor. Önümüzde zorlu günler var. Eğer korkularımız olmadığını söylersek, gelecekle ilgili umutluyuz dersek dürüst olmayız. İyimser olmamız gerekse de gerçekçi de olmalıyız. Sadece Trump´tan duyduklarımız nedeniyle fırsatlardan çok, mücadelenin bizi beklediğini biliyoruz. Söylediklerinden farklı davrandığını görebilir miyiz? Umuyorum. Bu ülke için birlikte çalışmayı arzu ediyoruz ama bu tamamen yeni başkanın tutumuna bağlı. Ne yapmak istediğine, masaya kimleri getireceğine, kapsayıcı olup-olmadığına, bu ülkenin gerçeklerini yansıtıp-yansıtmadığına ve diğer ülkelerle kuracağı ilişkilere bağlı” diye konuştu.

“Biz bu demokratik sürecin sonuçlarını kabul ediyoruz. Ve bu ülkeyi daha ileri taşımak için beraber çalışabileceğimizi umuyoruz. Ülkemiz için işbirliğine hazırız ve bunu istiyoruz. Ülkenin menfaatleri için Amerikan halkını korumak için. Amerika´yı bu kadar büyük bir ülke yapan değerleri korumak için. Dolayısıyla kendisiyle görüşme isteğimizi yanıtlamasını ve beraber çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Protesto ve gösteriler yasal ve demokrasinin sağlıklı yürüdüğünün işaretleridir. İnsanların ne hissettiğini göstermelerinin sağlıklı bir yolu. Bu, aynı zamanda bir mesajdır. Biz onların neden orada bulunduklarını, neden öfkeli olduklarını anlıyoruz ve bunu bilmelerini istiyoruz.” diyerek seçim sonucunu protesto edenleri sağduyuya davet eden Awad, Trump´a da ‘Milyonlarca Amerikalı´nın kaygılarını nasıl gidereceksiniz? Sokaklardakileri nasıl sakinleştireceksiniz? Geleceğin Başkomutanı ve Başkanı olarak Müslüman, göçmen, siyah karşıtlığını nasıl engelleyeceksiniz?´ Kampanya dönemi bitti ve artık yeni bir sayfa açma zamanı. Tüm Amerikalıları birleştirici ve kapsayıcı olmak için öncü olmalısınız” çağrısında bulundu.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor