Fransa´da Grevler ve Polis Müdahalesi Sertleşiyor

 Fransa´da Grevler ve Polis Müdahalesi Sertleşiyor

Fransa´da iki aydır çalışanları sokağa döken Çalışma Yasası Reformu´na karşı direniş giderek sertleşiyor. Ülkenin en büyük sendika konfederasyonu CGT, grev zincirine rafinerileri de ekleyince, ülkede 'benzin paniği' başladı.

 

Fransa´da iki aydır çalışanları sokağa döken Çalışma Yasası Reformu´na karşı direniş giderek sertleşiyor. Ülkenin en büyük sendika konfederasyonu CGT, grev zincirine rafinerileri de ekleyince, ülkede 'benzin paniği' başladı.

Hükümetin polis zoruyla greve giden rafinerilerden birini açmaya çalışması üzerine CGT´ye bağlı ülkedeki sekiz rafinerinin tamamında grev kararı alındı. Ülkedeki 12 bin benzin istasyonunun %20´si benzin yokluğu nedeniyle kapandı. Hükümet 'şantaja boyun eğmeyeceğiz' restini çekerken, CGT ise, 'Sonuna kadar gideceğiz' yanıtını verdi.

Sivil havacılık, metro ve tren çalışanları da greve katılacaklarını duyurdu. Tam bir sağırlar diyaloğuna dönüşen gerginlik, iki tarafın da bilek güreşinde geri adım atmaması nedeniyle tırmandı.

Fransa´da bir haftadır süren ve ülkenin batı ve kuzey bölgelerini etkileyen rafineri grevinin sonuçları tüm ülkede hissedilmeye başlayınca gerginlik tırmandı. Fransız halkı hafta sonunu benzin istasyonlarında kuyrukta geçirdi. Ancak Pazartesi sabahı benzin kıtlığı önce başkent Paris´e oradan da tüm ülkeye sıçrayınca, hükümet zor kullanma yöntemini seçti.

Polis zoruyla rafineri açıldı

Sabah saat 4.45´te güney kenti Fos-sur-Mer´deki rafinerilere giren 200 kadar polis, rafineri girişindekileri göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Rafineri önünde yüzlerce araba lastiğiyle barikat kuran işçilerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Rafineri girişini açan polis, kamyonların petrol dağıtımını sağladı. Babakan Manuel Valls, 'Yeter artık, buna göz yumamayız. Çalışma Yasası kesinlikle geri çekilmeyecek. Şantajlara boyun eğmeyeceğiz. Eğer böyle giderse bu ülkede reform yapma olasılığı ortadan kalkar,' dedi.

Hollande: 'Azınlık kararı'

France Culture Radyosu´na konuk olan Cumhurbaşkanı François Hollande ise, 'Elbette çalışanların talepte bulunmalarına saygı duyuyoruz ama bir azınlığın bütün ülkeyi bloke etmesine de izin veremeyiz,' dedi.

Hükümetin bu girişiminin ardından BFM Televizyonu´na konuşan CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, 'Hükümet aklını başına alsın. Yasayı zorla geçiriyor, göstericileri polis zoruyla dağıtıyor, grevi polis zoruyla engelliyor. Ama biz yolumuzdan dönmeyeceğiz. Yasa geri çekilene kadar grevlere devam edeceğiz,' dedi.

Hafta sonundan bu yana özellikle Batı ve Kuzey bölgelerindeki rafinerilerin kapanması nedeniyle, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştu.

Fransız petrol devi Total, gelişmeler üzerine rafinerilere yaptığı yatırımı gözden geçireceğini açıkladı.

Ülkede ise paniğe kapılan halk hafta sonundan bu yana benzin kuyruklarında saatlerce bekliyor. Ülke genelindeki 12 bin benzin istasyonundan 2 bin 400´ü 'benzin yokluğu' gerekçesiyle kapandı.

Büyük grevler yolda

Hükümetin müdahalesine kadar 8 rafineriden 6´sında greve giden CGT, 8 rafineride de greve gittiklerini duyurdu. Sivil Havacılık Kurumu ve uzun yol tren çalışanları da Haziran´dan itibaren grevlere destek vereceklerini bildirdi.

Sendikalar, 26 Mayıs Perşembe günü 8´inci büyük grev yürüyüşüne hazırlanıyorlar. Metro ve trenlerde süresiz greve başlayan demir yolu işçileri de ülkede hayatı tümüyle durdurmaya hazırlanıyorlar.

Hollande´a halk desteği düştü

Bu sabah yapılan bir anket, çalışanlara direnen Hollande ve Valls´in popülaritesinin ise hiç olmadığı kadar düştüğünü ortaya koydu. Express dergisi için yapılan ankette, Hollande´a halk desteği yüzde 16´ya, Valls´e ise yüzde 26´ya geriledi. Hollande, bu oranlarla cumhuriyet tarihinin en düşük popülaritesine sahip cumhurbaşkanı olma rekorunu bir kez daha egale etti. 'Benim düşmanım finans dünyası, finans dünyasına savaş açacağım' vaatleriyle gelen ancak çalışanların önemli oranda hak kaybetmesine yolaçan bir çalışma reformunu geçirmeye çalışan Hollande, kendi partisi içindeki milletvekilleri dahil sol seçmenin sert eleştirilerine hedef oluyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor