Hollande´a Liberal-Sol Darbe

 Hollande´a Liberal-Sol Darbe

Fransız Hükumetinin 'en genç, yenilikçi ve liberal' isimlerinden Emmanuel Macron, kendisini keşfeden Cumhurbaşkanı François Hollande´ı terkederek, ülkeyi yönetmeye talip oldu. Daha 38 yaşında olan bankacı kökenli Macron, Hollande karşıs?

 

Fransız Hükumetinin 'en genç, yenilikçi ve liberal' isimlerinden Emmanuel Macron, kendisini keşfeden Cumhurbaşkanı François Hollande´ı terkederek, ülkeyi yönetmeye talip oldu. Daha 38 yaşında olan bankacı kökenli Macron, Hollande karşısında aday olursa ülkede hem sağ hem de solda bütün dengeler alt üst olacak. Görevi bu sabah devreden Macron, 'Fransızlardan yeterince destek gelirse 2017 seçimlerinde aday olacağı' mesajını verdi.

Fransa´yı Sallayan Adam: Emanuel Macron

Fransa´nın Amiens kentinde 1977´de doğan Emmanuel Macron, ülkenin en büyük okullarını başarıyla bitirdi. Genç politikacı, 16 yaşında aşık olduğu, kendisinden 20 yaş büyük, 3 çocuk annesi, Fransızca öğretmeni Brigitte Trogneux ile evlendi. Bakanlığı boyunca eşi Brigitte´le arasındaki yaş farkından çekinmeden toplum önünde savunan Macron, kamuoyundan ilk geçer puanı aldı. Ekonomi Bakanlığı´na getirdiği 'liberal çizgi' özellikle iş çevreleri ve sağ taban tarafından alkışlandı.

'Politikacı ağzını' hiç kullanmadan direk cümleler kurması, zaman zaman tartışma yaratsa da sonuçta dürüst ve iddialı bir politikacı çizgisi sergiledi. Rothscild hanedanlığının bankasındaki kariyeri, Çalışma Yasası ve kendi adı ile getirdiği mali yasa nedeniyle tepki toplayan Macron, 'Haftada 35 saat çalışma süresini 'Daha az çalışıp daha çok kazanamazsınız' diye eleştirince, işçilerin sert tepkisiyle karşılaştı. Ancak sonunda 'genç ve yeni' sözler söyleyen, daha önce hiç politikaya bulaşmayan Macron, anketlerde politikanın kurt isimleri Hollande ve Valls´i açık arayla sollayarak, ülkenin en sevilen politikacıları arasında yer aldı.

Geçtiğimiz Mart ayında hükumet üyesi olduğu halde kurduğu 'yürüyüş' ya da 'hareket' anlamına gelen ve kendi isminin baş harflerini taşıyan 'En Marche' hareketi ile solu salladı. Ardından, Başbakan Maneul Valls´in, 'Yeter artık bu komedi bir an evvel bitmeli. Ya istifa, ya da hükumete bağlı çalışmalı' uyarısı üzerine istifa etti.

'Denize açılıyorum'

Sonunda hükumetten istifa ederek, kendi yolunda yürümeyi seçen Emmanuel Macron, yine Hollande´a karşı bayrak açarak istifa eden solun solunu temsil eden Arnaud Montebourg´un yerine bakan olmuştu. İki yıl sonra aynı biçimde istifa ederek, koltuğu terkeden Macron, bugün düzenlenen devir teslim töreninde, Fransız edebiyatından Marcel Pagnol, Victor Hugo ve Saint Exupery´den alıntılarla duygusal bir konuşma yaptı. Macron, 'Belki kıyıda demir almak güvenli ama artık ben gemiye binip denize açılma kararı aldım. Riski ne olursa olsun' diyerek bu yolculukta iddialı ve kararlı olduğu sinyalini verdi.

Hollande´ın anketlerde bir türlü yükselmeyen popülaritesini yükseltme şansı olmadığını gören Macron, gemiyi terketme kararı aldı. Ancak henüz adaylığını resmen açıklamadı.

Macron´un gidişi Hollande´ın gücünü ve adaylık projesini daha da zayıflattı. Geleneksel solun, Hollande´ı terketmesinin ardından, liberal kanadın da ayrılması Hollande´ın soldaki tabanını daralttı. İktidar Partisi PS, aday belirlemek için parti içinde ön seçime gideceklerini açıkladı. Hollande da, Macron da halen adaylığını açıklamadı.

Ancak, 'Sağ ya da sol kanattan olmamızın bir önemi yok. Ülkenin sorunlarını çözmek için bunun üzerine çıkmak gerekir' diyen Macron´un adaylığı yalnızca iktidarki Sosyalist Parti´yi değil, Fransız merkez sağını da etkileyecek. Zira merkez sağ partilerden UDI lideri Jean Christophe Lagarde, Macron ile görüşmeye hazır olduklarını açıkladı bile.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor