Valonya AB´ye Kafa Tutuyor

 Valonya AB´ye Kafa Tutuyor

Belçika´nın Valon Bölgesi, Avrupa Birliği´nin Kanada´yla imzalama aşamasına geldiği kapsamlı serbest ticaret anlaşmasını bloke etmeyi sürdürüyor. Valonya´nın vetosunun henüz aşılamaması, 27 Ekim´de imzalanması öngörülen anlaşm

 

Belçika´nın Valon Bölgesi, Avrupa Birliği´nin Kanada´yla imzalama aşamasına geldiği kapsamlı serbest ticaret anlaşmasını bloke etmeyi sürdürüyor. Valonya´nın vetosunun henüz aşılamaması, 27 Ekim´de imzalanması öngörülen anlaşmanın geleceğini iyice belirsiz hale getirdi

Müzakereleri yedi yıl süren ve son iki yıldır da ulusal onay süreci devam eden Avrupa Birliği ile Kanada arasında imzalanması öngörülen kapsamlı ekonomik ticaret anlaşmasının (CETA) kaderi Belçika´nın Valon Bölgesi´nin elinde. Çoğu insanın haritada dahi göstermekte zorlanacağı Valonya, anlaşmaya onay vermedi. Valonya´nın onay vermemesi, kurallar gereği, Belçika´nın da anlaşmaya yeşil ışık yakmasını engelliyor.

Normalde CETA´nın 27 Ekim´de Brüksel´de yapılacak Avrupa Birliği – Kanada Zirvesi sırasında imzalanması planlanmıştı. Valon vetosunun bir türlü aşılamaması anlaşmanın geleceğini iyiden iyiye belirsiz hale getirdi.

Şu ana kadar üç kez ültimatom verilmesine karşın geri adım atmayan ve tüm baskılara rağmen vetosunu kaldırmayan bölgesel Valon Hükümeti Başbakanı Paul Magnette, bir yandan çıkış yolu bulmaya yönelik görüşmeleri sürdürürken diğer yandan da daha fazla ültimatomla karşı karşıya kalmaları durumunda müzakereleri kesme uyarısında bulundu. Magnette, “Şu ana kadar üç ültimatomla karşı karşıya kaldık. Nereden gelirse gelsin dördüncü bir ültimatoma hoşgörüyle yaklaşmayız” dedi.

Avrupa Birliği, Magnette ile teknik içerikli müzakerelerle ikna operasyonu yapmasının ötesine geçmesine olanak vermeyen dar bir manevra alanına sahip.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau henüz Brüksel seyahatini iptal etmezken Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk anlaşmanın imzalanmasını hala mümkün görüyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Tusk kadar iyimser değil. Schulz, “Bu hafta çözüme ulaşacağımızı düşünmüyorum. Bana göre çok zor” diyerek zirvenin ertelenmesinin yerinde olacağı yönünde görüş bildirdi. “Zaman tanıma” opsiyonu Avrupa Birliği Komisyonu´nda da zemin kazanıyor.

Dünyanın en büyük onuncu ekonomisi olan Kanada, 500 milyon kişilik bir tek pazarla yapacağı anlaşma konusunda üzerine düşeni yaptığı görüşünde. Kanada Ticaret Bakanı Chrystia Freeland´ın, “Kanada, CETA´yı imzalamaya hazır ancak top Avrupa Birliği´nin sahasında. Avrupa´nın işini yapmasının zamanı” şeklindeki sözleri de ülkenin pozisyonunu net şekilde özetliyor.

Anlaşmanın imzalanmama riskiyle karşı karşıya olması Avrupa Birliği açısından ciddi bir imaj sorunu da yaratıyor. Dünyanın en büyük ticaret bloğu, ABD´yle TTIP olarak adlandırılan serbest ticaret anlaşması için müzakereler yürüttüğü sırada ve Japonya ile de benzer bir anlaşma peşinde olduğu dönemde Kanada´yla anlaşmayı imzalayamaması halinde küçük düşmüş olacak. Anlaşmanın imzalanmaması üyelikten ayrılma kararı alan İngiltere´yle yapılacak müzakereleri bile olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor. “Valon direnişi” bundan sonra bu tür anlaşmalara yönelik tepkinin ilk işaret fişeği olmaya da aday.

Aslında gelinen ortamın sorumlusu sadece Valonya değil. Valon yönetimi daha önce anlaşmaya ilişkin itirazlarını hem Belçika hükümetine hem de Avrupa Birliği Komisyonu´na iletti. Valon Bölgesi Parlamentosu da nisan ayında anlaşmaya kırmızı ışık yaktı. Ancak bu kırmızı ışık Belçika Hükümeti ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından görülmek istenmedi, önemsenmedi ve “nasıl olsa aşılacak bir sorun” olarak değerlendirildi.

Belçika´daki kurallar federal hükümetin Valonya´nın kararının etrafından dolaşmasına olanak tanımıyor. Bu nedenle Belçika Başbakanı Charles Michel´in eli kolu bağlanmış durumda. Gelinen aşamada Brüksel´in Brüksel´e hayır dediği bir ortam söz konusu.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor