1 milyon Suriyeli nasıl geri gönderilecek? Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı aşama aşama anlattı

1 milyon Suriyeli nasıl geri gönderilecek? Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı aşama aşama anlattı

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Ahmet Hakan´ın moderatörlüğünü yaptığı Tarafsız Bölge programının konuğu oldu. Çataklı, 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için sınırda karşılama ve sınır ötesinde kurulan güven

 

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Ahmet Hakan´ın moderatörlüğünü yaptığı Tarafsız Bölge programının konuğu oldu. Çataklı, 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için sınırda karşılama ve sınır ötesinde kurulan güvenli bölgelerde oluşturulan alanlara yönlendirme stratejilerinin yürütüldüğünü açıkladı. Çataklı buralarda oluşturulan güvenli bölgeler için uluslararası kuruluşların desteğinin de alındığını ifade etti.

Bakan Yardımcısı Çataklı´nın açıklamalarından öne çıkanlar:

TÜRKİYE´DE NE KADAR YABANCI VAR?

Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı: 3.762.889

Bu sayı Türkiye´de toplam Suriyeli sayısını ifade ediyor.

İkamet izniyle kalanlar: 1.414.779

İçinde öğrenciler var, aileler var, her dönem azalan çoğalan ama düzenli göçmen kapsamında olanlar. İçerisinde İngilizler, Almanlar da yer alıyor. Bunlar tartışma dışı bırakmamız gereken bir alan.

Uluslararası koruma kapsamında yer alanlar: 320.068

Teknik tabiri mülteci kapsamına daha yakın olan kısım burası. Savaş sebebiyle koruma statüsü altında olanlar bunlar. Bunlar birçok ülkeden var. Yanlış hatırlamıyorsam 92 ülkeden var. Örneğin İran´dan, Orta Asya´dan, Kafkaslar´dan. Burada Suriyeli çok az kişi var. Biz bunların müracaatlarını alıyoruz. Zaman zaman bu kişiler BM tarafından değişik yerlere yerleştiriliyor.

2017´DEN İTİBAREN NEDEN GÖÇLER DURDU?

2017´den bugüne Suriyeliler neredeyse Türkiye´ye gelmiyor. 2017´de Suriyeliler Türkiye´ye gelmemeye başladı. Aslında meselenin temel kırılma anı yaptığımız operasyonlar. Eğer Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Bahar Kalkanı operasyonlarını yapmasaydık ülkemizde 9 milyon 762 bin 889 Suriyeli ülkemizde olacaktı.

TÜRKİYE´NİN GÖÇMEN STRATEJİLERİ

İdlib´de 1 milyon 300 bin kişi yaşıyor kamplarda. Bizim iki stratejimiz var. İlki sınırda karşılamak. Sınır ötesinde güvenli alanlar hazırlayıp Suriyelileri orada tutuyoruz. Biz adliye, yol ve ekonomik olarak gelişmesi için Barış Pınarı, Zeytin Dalı gibi bölgelerde çalışmalar yürütüyoruz. Orada hayatın normalleşebilmesi için çalışmalar yaptık. Organize sanayi bölgelerinin oluşması için faaliyetler yürüttük.

GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ PROJELERİ NELER?

İkinci stratejimiz sınır ötesinde oluşturduğumuz ve güvenli hale getirdiğimiz alanlara Suriyelileri göndermek. Türkiye´ye belli oranda gelişler vardı. Gönüllü geri dönüşlerle 498 bin kişiyi de geri gönderdik. Türkiye´nin güvenliğini sağladığı bölümlere 498 bin kişiyi gönderdik.

Resulayn, Tel Alyab, Cerablus, Azez gibi yerlerde güvenli bölgeler oluşturuyoruz. Güvenliğe alınmış bölgelere Türkiye´de yer alan Suriyelileri göndereceğiz. Bu bölgelere gönüllü geri dönüşleri sağlamaya çalışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi: Gönüllü, güvenli ve onurlu.

Suriyelilerin dönüşü için 13 bölge belirledik, finansman için uluslararası yardım kuruluşları ile görüşmelerde son aşamaya geldik.

TÜRKİYE´DE SUÇ İŞLEYEN GÖÇMENLER

Şuana kadar asayiş olaylarına karışanlar Türkiye içinde işlemler ve adli süreçler tamamlandıktan sonra sınır dışı edildi. Şimdiye kadar 20 bin civarında kişi sınır dışı edildi. Biz bu konuda yaptırımsız bırakmıyoruz.

DÜZENSİZ GÖÇ İLE MÜCADELE STRATEJİSİ

Biz düzensiz göç ile mücadelede 4 ayaklı bir strateji yürütüyoruz.

1) Sorunun Kaynak Ülkede Çözümü

Biz stratejilerimize kaynak ülkeden başlıyoruz. Devletimiz diplomatik olarak sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mesela Afganistan´a yardım trenleri gönderiyoruz. Bu düzensiz göçü yavaşlatır ya da engelleriz. Kaynak ülkeyle iade anlaşmaları yapıyoruz. Bunu yapmazsak ülke göçmenleri kabul etmeyebilir.

2) Etkili Sınır Yönetimi

Biz 911 kilometrelik Suriye sınırına 837 kilometrelik duvarlar ördük. İran´la olan 560 kilometrelik sınırımızın 191 kilometresine duvar ağları ördük. Duvar yapılmayan bölgelerde sınır aydınlatmaları yapıyoruz. Sınırlara kamera, algılayıcı ve optik kuleler kurduk ve kuruyoruz. İran sınırında duvar örülmemiş kısımlarda Kara Kuvvetlerimize destek olmak için 2. 3. hatlar oluşturup birlikler atıyoruz. Normalde Mehmetçiğin koruduğu alanlara ikinci bir hat daha oluşturuyoruz destek olabilmek için. İHA´lar uçuruyoruz. Kuş uçmaması için her şeyi yapıyoruz.

3) Yurt İçinde Düzensiz Göç İle Mücadele

Adam diyelim ki sınırdaki önlemleri atlatıp içeri girdi. Bizler 12 koordinatör valilik oluşturduk. Bu valilikler birbiriyle uyumlu şekilde çalışıyor. Bir yılda 1 milyon 427 bin 309 kaçak göçmeni yakaladık. Şuana kadar sınır dışı kararıyla 324 bin 606 kişi gönderildi. Bunların 644 bini Avrupa´ya gitti. Türkiye´de toplamda 30 adet geri gönderme merkezi yer alıyor.

2019 yılında Afganistan´dan gelen ve yakalanan düzensiz göçmen sayısı 202 bin. Bu sayı geçen sene 70 bine indi. Her geleni gel buyur diyerek almıyoruz. Bunlarda mülakat yapıyoruz, durumunu ispatlayan kişileri ülkede tutuyoruz. Bizler 2019 yılında düzensiz göçmen konusunda en kötüyü gördük.

Etkili Geri Gönderme Mekanizması

TÜRKİYE´DEKİ KAÇAK GÖÇMEN SAYISI KAÇ?

5 milyon 497 bin bilinen göçmen harici, kaçak olarak ülkeye giren ve gezinen kişi sayısı yandık yıkıldık denecek kadar milyonlar kadar değil. Bunların sayısı buradan Avrupa´ya kadar gidenler kadar değil.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor