11 Ciltlik Eser Türkçeye Çevrildi

11 Ciltlik Eser Türkçeye Çevrildi

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nde 14 öğretim üyesi, ortak çalışmayla, İslam tarihinin en önemli biyografi eserlerinden olan İbn-i Sa´d´ın ‘Kitabü´t-Tabakai´l-IiKebir Tabakat´ eserini Türkçeye tercüme etti.

 

Şafak Gazetesi

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nde 14 öğretim üyesi, ortak çalışmayla, İslam tarihinin en önemli biyografi eserlerinden olan İbn-i Sa´d´ın ‘Kitabü´t-Tabakai´l-IiKebir Tabakat´ eserini Türkçeye tercüme etti.

İbn-i Sa´d´ın ‘Kitabü´t-Tabakati´l-Iikebir Tabakat´ eserinin siyere de kaynaklık eden en eski biyografi kitabı olduğunu söyleyen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Akdemir; “Bu eser aynı zamanda tefsir başta olmak üzere bütün islam bilimleri ile ilgili ilk kaynaklardan bilgiler ihtiva etmektedir.” dedi. Bu eserin tam anlamıyla incelediğinde ilk iki cildinin tamamen bir fiili tefsir sayılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akdemir; “Eser Peygamberimizin fiillerini, hayatını, yaşayışını da anlatıyor, bu arada Kur´an-ı Kerim´in fiili olarak tefsirini yapmış oluyor, bu alanlarda çok önemli bir kaynağımızdır. Bu güzel eseri dilimize kazandırdıkları için tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İbn-i Sa´d´ın ‘Kitabü´t-Tabakati´l-Kebir Tabakat´ eserinin, islam tarihi ve mezhepleri açısından önemli bir eser olduğunu söyleyen Mezhepler Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ekinci: “Her açıdan bizim için önem arz eden bir eser olduğundan dolayı İlahiyat Fakültesi hocaları olarak, 14 arkadaş ile 11 cildin tamamını tercüme ettik. Halkımızın ve öğrencilerimizin istifadesine sunduk. Ben 8. cildin yarısını tercüme ettim. Benim bölümümde İmamı Azam´ın hocası sayılan İbrahim El Vahbi ve İbni Abbas hazretlerinin birinci derecesinden akrabası olan Said Bin Cübeyr´i tercüme ettim. İbni Sa´d´ın eserinin çok yararlı olacağını düşünüyorum. İslam tarihi ilgilenen herkesi, bu eseri okumaya davet ediyorum.” dedi.

İbni Sa´d´ın Kitabü´t-Tabakat adlı eserinin hadis ravilerinin hayatlarını ve mesnetlerini neşrettiğini dile getiren Hadis Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin: “Peygamber efendimizin hadislerine kaynaklık eden sahabelerin hayatlarının yer aldığı bu eserle, Küfe, Basra, Mısır´daki hadis ravilerinin hayatları, hadis çalışmaları dile getirilmiştir. Bir araştırmacı, peygamber efendimizin hayatını, sünnet anlayışını öğrenmek istiyorsa bu kaynaklardan istifade etmesi gerekiyor. İslam medeniyeti böyle köklü çalışmalara dayanır. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak hayırlı hizmete vesile olduk. Umarım herkes bu temel kaynaklardan istifade eder. İbni Sad´ın bu eseri Hicri ilk 3 asırda yaşamış olan sahabeleri tanıtması bakımdan çok önemli bir eser. Biz de hanımlar bölümünü tercüme ettik, yaklaşık 600 civarında hanımın biyografisi yer alıyor. O dönemin sosyal hayatı, aile hayatı, evlilikler, boşanmalar, aile ilişkileri bakımından oldukça önemli bilgiler yer alıyor.” diye aktardı. Arap Dili ve Belagati Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Kahyaoğlu: “Bu kitap İslam tarihinin ilk kaynaklarındandır. İlk dönem hadis ravilerinin hayatlarını dile getiriyor. Peygamberimizin hadisleri dinin en önemli kaynaklarındandır. Tabi ki peygamberimizin sözleri gibi bu hadisleri rivayet edenlerin kimler olduğu da önemlidir. Bu kitap, bunların biyografilerini yazan bir kitaptır. Benim Türkçeye tercüme ettiğim kısımda Küfe, Basra ve Mısırdaki hadis ravilerinin hayatları ve hadis çalışmaları dile getirilmiştir. Peygamberimizin hayatını ve sözlerini derinlemesine incelemek isteyen her araştırmacı ve Müslümanın bu tür eserlerden faydalanması gerekir. Hayırlı olmasını diliyorum.” temennisinde bulundu.

Editörlüğünü Prof. Dr. Adnan Demircan´ın yaptığı eserin, tamamı Harran Üniversitesinin öğretim üyelerinden müteşekkil çeviri heyetinde; Prof. Dr. Abdurrahman Elmalı, Prof. Dr. Ali Bakkal, Prof. Dr. Hikmet Akdemir, Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Ekinci, Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin, Doç. Dr. Mehmet Akbaş, Doç. Dr. Abdullah Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Aslan, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Polat, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dilek, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Vehbi Şahinalp, Yrd. Doç. Dr. Veysel Kasar ve Yrd. Doç. Dr. Yasin Kahyaoğlu yer aldı. (Şanlıurfa,Şafak Gazetesi-03.03.2016)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor