5 soru cevap! Afrika’da neler oluyor: Nijer darbesi velayet savaşı mı

5 soru cevap! Afrika’da neler oluyor: Nijer darbesi velayet savaşı mı

Nijer’de geçen hafta yaşanan darbe girişimi dünya gündemini meşgul ediyor. Başta Fransa ve Avrupa ülkelerinin uranyum tedarikçisi Nijer, Fransız ve ABD askeri operasyonlarına üs sağlayan da bir ülke.

Nijer’de geçen hafta yaşanan darbe girişimi dünya gündemini meşgul ediyor. Başta Fransa ve Avrupa ülkelerinin uranyum tedarikçisi Nijer, Fransız ve ABD askeri operasyonlarına üs sağlayan da bir ülke. Şimdi dünya Batı ile Rusya arasındaki velayet savaşının buraya taşınıp taşınmadığını merak ediyor.

Batı Afrika ülkesi Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un geçen hafta çarşamba günü bir grup Muhafız Alayı askeri tarafından başkent Niamey’de alıkonmasıyla başlayan darbe sürecinin bölgede yeni gelişmelere neden olabileceği ve dinamikleri değiştireceği değerlendirmeleri yapılıyor. Bölgenin nispeten istikrarlı ülkesi Nijer’de yaşanan gelişme, başta Fransa olmak üzere Avrupa Birliği, ABD ve uluslararası kuruluşlar tarafından sert bir şekilde kınanırken, darbenin arkasında ne gibi motivasyonlar olduğu ve önümüzdeki süreçte neler yaşanacağına dair soru işaretleri bulunuyor.

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un devrilmesine başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Batılı lider ve kurumlar tepki gösterdi.

1- NELER YAŞANDI?

26 Temmuz Çarşamba günü devlet televizyonundan açıklama yapan askerler, ülkenin anayasasının askıya alındığı, tüm kurumların lağvedildiği, ülke sınırlarının kapatıldığını duyurdu. Darbeyi kimin gerçekleştirdiğinin kesinlik kazanmadığı iki günün ardından ise cuma günü ‘Ömer’ diye anılan General Abdourahamane Tchiani kendisini Nijer’in geçici hükümet başkanı ilan etti. Ordu da darbecilere desteğini açıkladı. Darbe ilanının ardından Fransa, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği ülkedeki yatırım ve yardımlarını askıya aldığını açıklarken, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) cuntaya yönetimi Bazoum’a iade etmesi için bir hafta süre verdi. ECOWAS’ın açıklamasında aksi bir durumda yaptırımların yanı sıra “güç kullanılabileceği” belirtildi.

2- NEDEN YAŞANDI?

Darbeciler yaptığı açıklamada, yönetime el koymalarına gerekçe olarak ülkedeki ekonomik krizi ve DEAŞ, Boko Haram, El Kaide gibi terör örgütleriyle bağlantılı grupların yarattığı güvenlik sorunlarını gösterdi. Ancak uluslararası kuruluşların verilerine göre, benzer sebeplerle darbe gerçekleşen komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso’nun aksine, Nijer ülkede güvenliğin sağlanmasında daha başarılı bir görüntü sergiliyordu. Hatta Niamey yönetimi, Batılı ülkelerin bölgedeki terör örgütleriyle mücadelede önemli bir ortağı olarak öne çıkıyordu. Mart ayında ülkeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Nijer’i ‘bölgedeki demokrasi modeli’ olarak nitelemişti.

3- BATI-RUS SAVAŞI MI?

1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanan ülkede, ilk kez 2021 yılında Cumhurbaşkanı Bazoum barışçıl yollarla ve oyların yüzde 55’inden fazlasını alarak yönetimi devralmıştı. Ülkenin demografik yapısında yüzde 0.5’lik bir orana sahip olan Arap nüfusa mensup Bazoum’un ülkedeki bazı kesimler tarafından “sömürge valisi” olarak görüldüğü yorumları yapılıyor. Darbe sürecinde cuntaya desteğini göstermek için sokağa çıkan ve ellerinde Rus bayrakları görülen protestocular da ülkede Fransa ve Batı ile bağlarını koparmak isteyen bir kesimin olduğu şeklinde yorumlanıyor. Bu bağlamda darbenin Batı ve Rusya arasında yeni bir vekalet savaşının meyvesi olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Rusya’dan yapılan resmi açıklama darbeye destek içermese de Rus paralı asker grubu Wagner’in patronu Yevgeny Prigojin’in darbeyi “Nijer halkının eski sömürgecilerinden kurtuluşu” olarak nitelendirmesi ve bu ülkeye savaşçılarını getirebileceğini ima etmesi soru işaretleri yarattı.

4- URANYUM HAMLESİ Mİ?

Ekonomik şartların 25 milyon nüfusun neredeyse yarısını aşırı yoksulluğa ittiği ülkedeki en büyük ticari mallar altın ve uranyum kaynakları. Nijer, Fransa’nın uranyum ihtiyacının yüzde 30’unu, AB’nin ise yüzde 25’ini karşılıyor. Ancak cunta yönetimi Fransa’ya uranyum ithalatını durdurduğunu açıkladı. Bazı uzmanlar darbenin arkasındaki olası Rus etkisinin uranyum ile ilişkilendirilebileceği görüşünde. Batı, nükleer enerji için kritik Rusya uranyumunu yaptırımların dışında tutmuştu. Şimdi Batı’nın üzerindeki ekonomik baskıyı arttırmak için uranyumu da yaptırım listesine alabileceğini öngören Kremlin yönetiminin, kendisine alternatif bir pazarı Batı’ya kapatma girişiminde bulunmuş olabileceği de konuşuluyor.

5- ŞİMDİ NE OLACAK?

ABD’nin ve Fransa’nın üslerinin bulunduğu ülkeyi Batı’nın kolaylıkla gözden çıkarması beklenmese de nasıl bir yol izleneceği şu an belirsiz. Fransa ülkedeki vatandaşlarını tahliye sürecine başlarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkedeki Fransızlara ya da Fransa’nın çıkarlarına bir saldırının “en sert şekilde” karşılık göreceğini söyledi. Ne Batı ülkelerinin ne de “güç kullanımı” mesajı veren ECOWAS’ın Nijer’e askeri müdahalede bulunması öngörülüyor. Ayrıca Nijer’in komşuları ve darbeler sonrasında cunta yönetiminde olan Burkina Faso ve Mali’nin ECOWACS’ın olası askeri müdahalesini, kendilerine karşı bir savaş ilanı sayacaklarını açıklaması, Afrika’nın Sahel bölgesi diye anılan kuşağı daha da tehlikeli bir hale getiriyor.

Bilgi notu: Batı Afrika’da Atlantik Okyanusu’nun kıyısındaki Senegal ile başlayan Sahel kuşağı; Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad ve Kızıldeniz’e komşu Sudan sınırlarında sona eriyor.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor