AB Bakanı Çelik: Esad ile dolaylı, gizli, açık diplomasi şeklinde hiçbir temasımız olmamıştır

AB Bakanı Çelik: Esad ile dolaylı, gizli, açık diplomasi şeklinde hiçbir temasımız olmamıştır

AB Bakanı Ömer Çelik, 'Esad ile dolaylı, doğrudan, kapı arkasında gizli, açık diplomasi şeklinde hiçbir temasımız olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Kendi halkını savaş uçaklarıyla katleden, halkına karşı kimyasal silah k

 

TBMM Genel Kurulu´nda, gündem dışı konuşmaların ardından, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname´nin 1. Bölümü üzerinde görüşmeler yapıldı.

BALUKEN: BU BİLGİLER DOĞRUYSA ÇOK VAHİM

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gruplar adına konuşmaların ardından söz alarak, Çelik´in, dünden beri uluslararası basında yazılan bir konuyla ilgili bilgi vermesini istedi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile AK Parti Hükümeti arasında resmi dışişleri heyetlerinin devreye gireceği temasların başlamak üzere olduğuna ilişkin ulusal ve uluslararası basında haberlerin yer aldığını belirten Baluken, 'Türkiye´nin himayesindeki çetelerin çekilmesi karşılığında Kürtlere karşı bir ortak savaş tutumu üzerine politika geliştirildiği yazılıp çiziliyor. Eğer bu bilgiler doğruysa çok vahim' dedi.

‘ESAD İLE DOLAYLI, DOĞRUDAN, KAPI ARKASINDA GİZLİ, AÇIK DİPLOMASİ ŞEKLİNDE HİÇBİR TEMASIMIZ OLMAMIŞTIR´

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, Suriye konusundaki tavırlarının net olduğunu belirterek, 'Esad rejimi bir katliam rejimidir. Esad bir katildir. Esad ile dolaylı, doğrudan, kapı arkasında gizli, açık diplomasi şeklinde hiçbir temasımız olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Kendi halkını savaş uçaklarıyla katleden, halkına karşı kimyasal silah kullanan ve tamamen gayrimeşru durumdaki birisiyle temas etmemiz mümkün değildir. Uluslararası basında çıkan haberlerin bu bakımdan hiçbir geçerliliği yoktur' diye konuştu.

‘TÜRKİYE´NİN ORADA HİMAYE ETTİĞİ ÇETELER ŞEKLİNDEKİ BİR KAVRAMI TABİİ Kİ KABUL ETMİYORUZ´

Soru sorulurken siyasi, teknik ve hükümetin yürüttüğü dış politika bakımından son derece vahim birkaç yanlış olduğunu ifade eden Çelik, 'Türkiye´nin orada himaye ettiği çeteler şeklindeki bir kavramı tabii ki kabul etmiyoruz. Türkiye orada öteden beri meşru muhalefeti ve meşru muhalefete bağlı olarak Özgür Suriye Ordusu´nu desteklemektedir. Meşru muhalefet ve ÖSO´nun desteklenmesi, sadece Türkiye´nin politikası da değildir. Bu pek çok müttefikimiz tarafından da kabul gören bir politikadır. Buradaki tutumumuz da nettir. Suriye halkının genel iradesinin yansıtılacağı bir politik tablonun ortaya çıkmasını ifade ediyoruz. Bir geçiş süreci olması gerektiğini ifade ediyoruz' dedi.

‘HENÜZ HALKINA KURŞUN SIKMIYORKEN ESAD İLE DE GÖRÜŞÜYORDUK´

Çelik, sıkça ifade edilen 'Hükümetin Suriye´de Kürt düşmanlığı yaptığı' şeklindeki iddiaya işaret ederek, bunun ‘kavramsal çarpıtma´ olduğunu vurguladı. Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti oradaki Kürt, Arap, Türkmen, Alevi, Sünni, Nusayri unsurların hepsini kardeş görmektedir. Çok açık bir şekilde ifade etmek isterim, benim de şahit olduğum bir konudur bu. Arap devrimleri başladığında biz Suriye´de bir karışıklığın olacağını öngördüğümüz için o zaman, henüz bu olaylar başlamamışken, henüz halkına kurşun sıkmıyorken Esad ile de görüşüyorduk. Esad ile görüşmeler sırasında yapılmak istenen şuydu: Suriye´de, komşu bir ülkede bir karışıklık meydana gelmesin ve anlamlı bir geçiş süreci yaşansın diye… Burada Esad´a teklif edilen ve benim de şahit olduğum, Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki tekliflerden biri şuydu: ´Birincisi siyasi partilere izin ver, ülkende reformlar gerçekleştir, siyasi grupları serbest bırak, Arap ve Türkmenlerin statülerinin güçlenmesine müsaade et´ ve önemlisi de şuydu: Henüz Türkiye´de hiç kimsenin gündeminde yokken, Sayın Cumhurbaşkanının başbakanlığı döneminde bu maddeyi de gündeme getiriyordu; ´Senin ülkende Kürtlerin herhangi bir statüsü yok, vatandaşlık hakları bile yok. Kürtlere bu hakları ver´ şeklinde Cumhurbaşkanımız tarafından bu gündeme getiriliyordu. Üstelik o zaman Suriye Kürtleri, Türk dış ve iç politikasında tartışılan bir konu bile değildi. Bu, Esad ile yapılan ve basına yansımayan görüşmelerde gündeme getiriliyordu. Bu şahit olduğum olayları niye anlatıyorum size? Şunun için anlatıyorum; çünkü Kürtlerin statüsünün de Suriye´de verilmesi gerektiğini, Arapların, Türkmenlerin aynı şekilde hakları olması gerektiği zaten Cumhurbaşkanımız başbakanlığı döneminde Esad´a tavsiye, telkin ediyordu ve bu şekilde hareket etmesi gerektiğini söylüyordu.'

‘SURİYE´DEKİ TAVRIMIZ PYD´YE KARŞIDIR. PYD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR´

Çelik, Türkiye´nin Suriye´de Kürtlere karşı bir tavrı olmadığını vurgulayarak, 'Suriye´deki tavrımız PYD´ye karşıdır. PYD bir terör örgütüdür. Ama PYD´yi Kürtlerle eşitliyorsak, o zaman bunu şöyle açmamız lazım. Kobani olayları sırasında bile Rudaw haber ajansına Suriye´deki diğer Kürt grupların yaptığı açıklamalar vardır. Oradaki Kürt grupları diyorlar ki ´Burada adeta sadece bir PKK/PYD hakimiyeti kurmak için bizim buranın kurtarılmasına dönük olarak yardım taleplerimiz bile kabul edilmiyor.´ Şu anda PYD´nin şimdiye kadar yürüttüğü politika çerçevesinde Arap ve Türkmenleri ve diğerlerini taciz ettiği gibi PKK çizgisinin dışındaki Kürt unsurlarını taciz ettiği açık bir durumdur' dedi.




Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor