AB, Rus Tedarik Sıkıntısında Gaz Kullanımında %15 Kesinti İstiyor

AB, Rus Tedarik Sıkıntısında Gaz Kullanımında %15 Kesinti İstiyor

Avrupa Komisyonu bloğa kış boyunca rehberlik etme planını açıkladı. Isıtma ve soğutmayı azaltmayı, yakıt değiştirmeyi öneriyorlar. Avrupa Birliği, bloğun tüm haneleri, elektrik üreticilerini ve endüstriyi etkileyecek bir planla önüm

Avrupa Komisyonu bloğa kış boyunca rehberlik etme planını açıkladı.

Isıtma ve soğutmayı azaltmayı, yakıt değiştirmeyi öneriyorlar.

Avrupa Birliği, bloğun tüm haneleri, elektrik üreticilerini ve endüstriyi etkileyecek bir planla önümüzdeki sekiz ay içinde doğal gaz tüketimini %15 oranında azaltmasını önerdi.

 

Hareket, Rusya´nın Ukrayna´yı işgal etmesinin ardından yaptırımlara misilleme olarak bölgeye gaz ihracatını durduracağına dair artan endişeyi yansıtıyor. Bir kesinti, AB´nin kış mevsiminden önce stokları yenileme çabalarını tehdit ederek, potansiyel olarak kilit sektörlere arz güvenliğini tehlikeye atacak ve bölge ekonomisini gelecek yıla kadar felce uğratacaktır.

AB´nin önerdiği talep azaltmaları, bu aşamada isteğe bağlı kalsa da, kabaca Fransa´nın yıllık gaz tüketimine eşittir. Avrupa Komisyonu tarafından Çarşamba günü öne sürülen önlemler, arz durumunun önemli ölçüde bozulması durumunda zorunlu bir tetikleyici içeriyor.

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, 'Avrupa Birliği, Kremlin´in gaz ihracatını silahlandırması nedeniyle Rusya´dan daha fazla gaz arzı kesintisi riskiyle karşı karşıya' dedi. 'Şimdi harekete geçmek, daha fazla veya tam kesinti durumunda Avrupa için hem riski hem de maliyetleri azaltabilir.'

Avrupa gaz fiyatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in, önemli bir ekipman parçası üzerindeki tükürük çözülmediği takdirde , büyük Kuzey Akım boru hattının bakımdan daha düşük akış oranlarında dönebileceği konusunda uyarmasının ardından Çarşamba günü yükseldi . Rus sevkiyatlarına yönelik kısıtlamalar şimdiden 12 üye ülkeyi etkiledi ve Almanya´yı gaz riski alarmını ikinci en yüksek seviyeye çıkarmaya sevk etti.

Arz konusunda süregelen şüphelerle Avrupa Komisyonu, ısıtma ve soğutmayı azaltmayı, diğer yakıtlara geçişi ve piyasaya dayalı önlemleri içeren gaz tasarrufu adımlarını tavsiye etti.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen Çarşamba günü bir basın brifinginde, “Birlikte kalarak bu Rus mühendisliği enerji krizini aşabileceğimizden eminim” dedi.

Bütçeden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn Salı günü yaptığı açıklamada, komisyonun Rusya´nın bu ayın başından beri kapalı olan Nord Stream üzerinden tam teslimatlara devam etmeyeceği varsayımı altında çalıştığını söyledi. Putin o günün ilerleyen saatlerinde, yaptırımlara yakalanan bir boru hattı parçasının Rusya´ya iade edilmemesi durumunda, bağlantının önümüzdeki hafta en kısa sürede yalnızca %20´lik bir kapasiteyle çalışacağını söyledi.

Komisyonun tahminine göre, kış soğuk geçerse ve bölge enerji tasarrufu için önleyici tedbirler almazsa, Rusya´nın AB´ye gaz arzının durdurulması gayri safi yurtiçi hasılasını potansiyel olarak %1,5´e kadar azaltabilir. Ortalama bir kış olması durumunda, bir kesinti GSYİH´yı %0,6 ile %1 arasında düşürebilir.

Hassas Avrupa piyasalarında, Stoxx 600 endeksi brifing sırasında düştü ve %0,6´ya kadar düştü. Avrupa gaz vadeli işlemleri, daha önce %6,4´lük bir sıçramadan sonra Amsterdam´da saat 15:06 itibariyle çok az değişti.

 

Saldırı altında

AB iklim şefi Frans Timmermans basın toplantısında, üye ülkeler talep azaltma hedeflerini karşılamak için harekete geçerlerse, “Putin´in bizi manipüle etme girişimi başarısız olacak” dedi. “Bir bütün olarak Avrupa onun saldırısı altında. Güçlü bir Avrupa yanıtı tek yanıttır.”

Komisyonun tahminine göre, Temmuz ayında Rusya´nın doğalgaz kesintisi, AB stoklarının Kasım ayı başında %65 ila %71 dolu olacağı ve %80 hedefinin altında olacağı anlamına geliyor. Bu, normal hava koşulları ve sürekli yüksek sıvılaştırılmış doğal gaz arzı altında kış aylarında 30 milyar metreküplük bir boşluğu gösterdiğini belirterek, önümüzdeki Nisan ayına kadar birçok üye ülkede depolamanın bitebileceği uyarısında bulundu.

Komisyon tarafından yürütülen simülasyonlara göre, Ekim 2023´teki stokların potansiyel olarak yalnızca yarısına ulaşması nedeniyle, önümüzdeki yaz rezervleri yenilemek de zor olabilir.

Brüksel´deki Bruegel düşünce kuruluşunda araştırmacı olan Simone Tagliapietra´ya göre Çarşamba günü açıklanan plan doğru yönde ilerliyor .

'AB üye devletleri şimdi önerilen gaz talebini azaltma hedeflerini benimsemeli ve mümkün olan her yerde talebi azaltmak için kapsamlı çaba sarf etmelidir' dedi. 'Hükümetler insanlardan daha az tüketmelerini istemeli ve vatandaşlarına Avrupa´nın muhtemelen tarihinin en büyük enerji krizinin ortasında olduğunu söyleme cesaretine sahip olmalıdır.'

Talep azaltma hedeflerine ilişkin önerilen düzenleme, ciddi bir arz kıtlığı veya talep artışı gibi önemli bir risk olduğunda komisyona sendika çapında bir uyarı bildirme hakkı verecek.

Tedbir için, AB´nin yürütme kolunun önümüzdeki hafta en kısa sürede enerji bakanlarının yapacağı acil toplantı sırasında isteyebileceği üye devletlerden onay alınması gerekecek. Konuya aşina olan üç diplomata göre, büyük bir grup ülke, ulusal hükümetlerin zaten acil durum planlarına sahip olduğunu ve AB tarafından zorunlu olup olmadığına bakılmaksızın talebi azaltacağını savunarak zorunlu kesintilere karşı çıkıyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor