AB ve Almanya Türkiye´ye muhtaç

AB ve Almanya Türkiye´ye muhtaç

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Çağaptay, Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında devam eden sığınmacı anlaşmazlığı konusunda önemli noktalara işaret etti...

 

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında sığınmacı ve vize uygulamaları konusunda bir çıkış bulunamamasını değerlendirdi. Çağaptay, AB ülkelerinin ve Almanya´nın Türkiye´ye muhtaç olduğunu söyledi.

Amerikanınsesi.com´da yer alan bilgide; Avrupa Parlamentosu´nun vize muafiyet sürecini başlatmayı, Türkiye´de demokrasi ve terörle mücadele konularına bağlaması ve Türkiye´nin buna itiraz etmesinin yol açtığı pürüz giderilebilecek mi? Avrupa ile Türkiye´nin terör algısı farklı mı? Soner Çağaptay, Avrupa Birliği´nin Suriyeli mülteciler paketine demokrasi ve terör konularını bağlamak istediğini söylüyor ve “AB bunun sadece taktiksel bir anlaşma olmadığını daha büyük siyasi bir paket olduğunu savunuyor. Bu da nedir? Anlaşmanın içeriğine Türkiye´de demokrasiyle ilgili bazı konularda kriterlerin uygulanması ve aynı zamanda terör tanımının değiştirilerek düşünce suçlarının ya da gazetecilerin suçlanmasının engellenmesi gibi konular var AB´nin gündeminde. Bunlar her ne kadar bir kısmı, Türkiye´deki demokrasiyle ilgili haklı gerekçeler olsa da ben bunların Ankara´da karşılık bulacağını zannetmiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın. Çünkü o sürece daha taktiksel bakıyor. Onun için tek bir kazanım var o da Türk vatandaşlarına Avrupa´da vizesiz seyahat hakkının kazanılması. Sanırım Türkiye bunu alacak çünkü karşısındaki iki büyük devlet, bir Avrupa içi kriz yaşanmaması için Türkiye´ye çok ihtiyaç duyuyorlar. Avrupa´ya yüzbinlerce milyonlarca mülteci geçmesi demek, Avrupa Birliği´nin çatırdaması demektir.”

Soner Çağaptay Avrupa´nın Türkiye´ye Suriyeli mülteciler konusunda çok muhtaç durumda olduğunu ve pürüzü gidermek için elinden geleni yapacağını söylüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel´in siyasi geleceğinin bu anlaşmanın uygulanmasına bağlı olduğunu belirten Çağaptay´a göre, Almanya´da aşırı sağcı partinin güçlenmesi, Merkel için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Merkel´in Fransa´yı da yanına alarak Türkiye´yle varılan Geri Kabul Anlaşması´nın uygulanmasını sağlamak için gerekli bütün adımları atacağını kaydeden Çağaptay, şöyle konuştu:

“Şu anda Avrupa Birliği´nin Türkiye´ye olan ihtiyacı, Türkiye´nin Avrupa Birliği´ne olan ihtiyacından çok daha fazla. Avrupa Birliği daha siyasi bir paket haline getirmek istiyor Türkiye´yle yapılan müzakereleri demokrasi ve terörle mücadele konularını bağlayarak. Ancak Ankara için şu anda Avrupa Birliği´yle müzakerelerde tek bir konu var. O da Türkiye´nin Suriyeli mültecileri geri alması karşılığında Türk vatandaşlarına Avrupa´ya vizesiz seyahat imkanının sağlanması. Daha taktiksel bakıyor Ankara. Peki bu taktiksel bakış açısına dayanarak Ankara´nın eli neden kuvveli ona bakmak lazım. Geçen sene Avrupa´ya çok ciddi bir mülteci akını oldu. Suriye´den Türkiye´ye geçenler, Türkiye´den Yunanistan´a geçti ve bunların büyük bölümü Almanya´ya gitti, bir milyon kadarı. Bu Alman hükümetini ve özellikle de Başbakan Angela Merkel üzerinde çok büyük bir siyasi baskı yarattı çünkü onnu mültecilere yönelik olumlu politikası, belki de beklenmedik biçimde Almanya´ya bir milyondan fazla göçmen girmesine sebep olduğu için ona karşı büyük bir kamuoyu tazyiki oluştu, aleyhine bir baskı oluştu. Bunu aşmak için Merkel´in bu sene bu senaryonun yaşanmasını engellemesi gerekiyor. Dolayısıyla bunun için elinden gelen her şeyi yapacak. Bunu yapmak için de tek partneri var, o da Türkiye. Türkiye sınır kontrollarını sağlamlaştırıp kaçakçılık şebekelerinin üzerine gidip aynı zamanda da geriye alım anlaşmasını uygulayarak Avrupa´ya mülteci akınını engellerse, bu sene Almanya böyle bir kriz yaşamayacak demektir. Bu yüzden belki Merkel´in bakış açısından bakmak lazım. Bunu çok istiyor Merkel, Almanya´da AB´nin en kuvvetli devleti. Fransa´yı da yanına almış durumda. AB´nin 28 üyesi var bunların hepsi eşit ama asalında bazı üyeler daha da eşit. Almanya´yla Fransa en eşit üyeler diyebiliriz, daha güçlü olmaları açısından, ekonomik olarak daha büyük oldukları için. Ve onlar istediği için bu anlaşma sanırım olacak. Belki önümüzdeki aylarda daha fazla pazarlık göreceğiz. Her iki taraf da bir poker oyunundaymış gibi elini yükseltmek için karşı tarafa rest çekecek, masadan ayrılacak, masaya geri dönecek ama herhalde sonuçta anlaşma olacak.

Suriyeli mülteci akınının durdurulması için Suriye´de barış sağlanması gerekiyor. Oysa başlayan barış görüşmeleri, ilan edilen ateşkesler sonuçsuz kalıyor, çatışmalar sürüyor. Savaş nasıl sona erer? Soner Çağaptay, her şeyin Rusya faktörüne bağlı olduğunu vurguluyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor