AB kuraklık yüzünden tarım üretiminin düşmesine çare arıyor, GDO mevzuatı tartışmaya açılacak

AB kuraklık yüzünden tarım üretiminin düşmesine çare arıyor, GDO mevzuatı tartışmaya açılacak

AB Komisyonu, temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlanıyor.

AB Komisyonu, temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde küresel ısınmanın getirdiği kuraklığın gıda üretiminde yarattığı sıkıntılar yüzünden genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gündemde.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) derlediği araştırmaya göre AB Komisyonu GDO ile ilgili yeni düzenlemeler yapmak için harekete geçti.

Ancak AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu içindeki derin görüş ayrılıkları yüzünden AB Komisyonu’nun basına sızan taslak tasarısını destekleyenler olduğu gibi şiddetle karşı çıkanlar da bulunuyor.

AB Komisyonu kuraklık ve kötü giden hasat üzerine harekete geçti

Geçen yılki kuraklık yaşlı kıtanın tarım yapılan alanlarına ciddi bir şekilde darbe vururken, İspanya'daki zeytin hasadından Macaristan'ın mısır ve ayçiçeği ekinlerine, İtalya ve Romanya'daki mısır tarlalarına ve Fransa'nın süt ürünleri üretimine kadar tarım alanında bir çok ülkede şikayetler artarken, çare arayışları da hızlandı.

AB ülkeleri içinde bazıları bu sorunlara çözümün ve daha iyi mahsul üretmenin GDO’yu serbest bırakmaktan geçtiğini savunurken, karşı grup ise bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.

GDO teknikleriyle tarımı savunanlar, kuraklığa karşı ve bu ürünlerin daha dayanıklı olduğu ve daha az suya ihtiyaç duyduğu görüşünü dile getiriyor.

AB Komisyonu, temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlanıyor.

AB Komisyonu’nun sunacağı yeni yasa tasarısının 27 üyeli birlik içinde ciddi görüş ayrılıklarına yol açmasına şimdiden kesin gözüyle bakılırken, kuraklıktan daha fazla etkilenen ülkelerin bu yeni mevzuata daha sıcak baktığı gelen ilk haberler arasında.

Yeni mevzuat neyi içeriyor?

AFP’nin aktardığına göre AB Komisyonu’nun izin vermek istediği yeni teknikler diğer tarım ürünü türlerinin DNA’sını içeren “transjenik” GDO'ların aksine, bir bitkinin genetik yapısına yabancı genetik materyal eklemeden değiştiren genomik düzenleme araçlarının bir karışımı olarak değerlendiriliyor.

AB Komisyonu, üretim izni ve etiketleme de dahil olmak üzere GDO'larla ilgili mevcut mevzuatın bu yeni teknoloji için "amaca uygun olmadığı" görüşünde.

AB Komisyonu Sağlık Temsilcisi Stella Kyriakides geçen ay yaptığı açıklamada, “Yeni genomik tekniklerle üretilen tarım ürünleri sürdürülebilirliği destekleyebilir, bizim önereceğimiz mevzuat, çiftçilere, araştırmacılara ve endüstriye, AB'de bu yönde ilerlenmesi konusunda ciddi bir mesaj olacak.” dedi.

AFP’ye göre AB Komisyonu geleneksel tohumlara ve teoride doğal olarak meydana gelebilecek değişikliklerle, yeni teknikler kullanılarak üretilenlere aynı şekilde muamele edip edilemeyeceği konusunu özellikle mercek altına almak istiyor.

AB’de kim destekliyor, kim desteklemiyor?

AB içinde kuraklıktan en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Fransa’nın yeni mevzuatı destekleyenlerin başını çektiği belirtiliyor.

Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau nisan ayında yaptığı açıklamada, AB’nin bu konuda geç kaldığını berterek, tarımda bioteknolojilerin daha fazla kullanılması sayesinde küresel ısınmaya karşı daha dirençli tohumlar üretilmesinin gerekli olduğu görüşünü dile getirdi.

İspanya Tarım Bakanı Luis Planas, yeni tekniklerle geliştirilecek tohumların daha az suya ihtiyacı olduğu ve daha verimli olduğu için AB’deki bu girişimi destekleyenler arasında yer alıyor.

Avusturya: Yeteri kadar bilimsel araştırma yapılmadı

Avusturya ise mat ayında yaptığı açıklamada AB Komisyonu’nun teklifinin bilimsel verilere dayanmadığını sadece tahmin yürütülerek hazırlandığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Avusturya, bu yeni teknolojilerin çevre ve insan sağlığına yönelik etkilerinin kapsamlı bir şekilde araştırılmadan bu tür bir mevzuatın hayata geçirilmesine karşı çıkıyor.

Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Macaristan ve Lüksemburg, Avusturya’yı destekleyen ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa’da tarım alanındaki en önemli lobi grubu olarak bilinen Copa-Cogeca Başkanı Thor Gunnar Kofoed, yeni mevzuatı desteklediğini açıklayarak, "Avrupa'da topluma yiyecek sağlamamız gerekiyorsa ve kendi kendimize yetmek istiyorsak, o zaman kuralları uyarlamamız gerekir.” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin ise önemli bir kısmı, mevzuatın gevşetilmesini destekliyor.

AP’deki en fazla sandalyeye sahip Avrupa Halk Partisi yaptığı açıklamada, pestisitleri düşürmek için herhangi bir bağlayıcı hedefe karşı çıktığını ancak "araştırma, yatırım ve istihdamı teşvik edecek, "yenilikçi teknoloji konusunda yeni kuralları destekleyeceğini” açıkladı.

AP’deki sol partiler ise yeni mevzuata karşı çıkıyor. Yeşil Grup ortaya çıkacak riskler kapsamlı bir şekilde araştırılmadan yeni mevzuata onay vermeyeceği duyurdu.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor