ABD, askerlerinin Afganistan´daki suçlarının araştırılmasına izin vermeyecek

ABD, askerlerinin Afganistan´daki suçlarının araştırılmasına izin vermeyecek

ABD´nin, Afganistan´da veya başka bir yerde Amerikan askerleri hakkındaki suistimal iddialarını soruşturmaya veya bu konuda kovuşturma başlatmaya teşebbüs eden Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) personeline vize vermeyeceği veya bu personelin

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD´nin, merkezi Lahey´de bulunan UCM´nin bazı üyelerine karşı halihazırda harekete geçtiğini belirterek, 'Amerikan askerlerini ve askeri personelini, büyük uluslarını savunma faaliyetleri nedeniyle adil olmayan biçimde adli takibat korkusuyla yaşamaktan korumaya kararlı olduklarını' söyledi. 

Amerikan askeri personelinin herhangi bir yanlışının, ABD ordusu içinde ve ülkedeki ceza mahkemelerinde ele alınacağını ifade eden Pompeo, 'böyle bir soruşturmayı ilerletme veya böyle bir soruşturma yürütme talebiyle' eyleme geçen herhangi bir UCM çalışanına vize kısıtlaması uygulanacağını dile getirdi.

´VİZE KISITLAMASINA BAŞVURACAĞIZ´

Pompeo, UCM´nin, İsrailliler dahil müttefik personeli rızası dışında takibe alma çabalarını engelleme amacıyla da vize kısıtlamalarına başvurulabileceğini ifade ederek, 'UCM´nin Afganistan´daki durumla bağlantılı ABD personelinin soruşturulması önerisinden sorumluysanız, hala vize alabileceğinizi ya da ABD´ye girmenize izin verileceğini varsaymayın.' ifadesini kullandı. Mike Pompeo, 'UCM, yönünü değiştirmezse ekonomik yaptırımlar dahil ilave adımlar atmaya hazırız' diye konuştu.

UCM savcısının, Afganistan´da işlenen ve Amerikalıların dahli olabileceği muhtemel savaş suçlarını soruşturmak için karara bağlanmamış talebi bulunuyor. Filistinliler de UCM´den İsrail´e karşı soruşturma açılmasını talep ediyor.

UCM´nin üyesi olmayan ABD, Başkan Bill Clinton döneminde 2000 yılında mahkemenin kurulmasını sağlayan Roma Statüsü´ne imza atmıştı.

Mahkemenin yargı alanı konusunda çekinceleri bulunan Washington yönetimi, George W. Bush´un başkanlığı sırasında 2001 yılında ABD askerlerini UCM tarafından potansiyel adli takibattan muaf tutma çabası olan Amerikan Hizmet Görevlilerini Koruma Yasası´nı çıkarmıştı. 

TRUMP, ´UCM ABD ÇIKARLARINA DOĞRUDAN TEHDİT´ DEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da geçen yıl eylül ayında, UCM´nin ABD´nin ulusal güvenlik çıkarlarına doğrudan bir tehdit olduğunu açıklamıştı.

UCM, Pompeo´nun açıklamalarına ilişkin henüz bir yorumda bulunmazken, mahkemenin destekçilerinden İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD´nin tutumunu, 'müfettişleri cezalandırmak için eşkıyaca bir girişim' olarak nitelendirdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da kontrolün kendilerinde olduğunu savunarak, "Ülkedeki her şeyi biz yöneteceğiz ve ülkeyi düzelteceğiz. Daha sonra seçimler doğru zamanda yapılacaktır." dedi.

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

Yükleniyor