ABD Ekonomisine İran Krizi ve Petrol Fiyatları Etkisi

ABD Ekonomisine İran Krizi ve Petrol Fiyatları Etkisi

ABD piyasaları iki haftadır yükselen petrol fiyatları ve Başkan Trump´un İran´la yapılan nükleer anlaşmayı iptal ettiğini açıklamasının ardından, gerek Avrupa Birliği´yle, gerekse İran´la iş yapan diğer ülkelerle yaşanabilecek ol

 

Türkiye gibi petrol fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkeler ve ABD´deki motorlu araç sürücüleri, hızla yükselen petrol fiyatlarından memnun olmasa da Wall Street´te yatırımcılar oldukça mutlu. Geçtiğimiz hafta petrolün varili 70 dolara yükseldi ve ABD piyasaları bu sayede son iki ay boyunca yaşanan kayıpları toparlamayı başardı.

Petrol fiyatlarının ani yükselişi bir sürpriz değil ve sadece kısa dönemlik bir kazanç. Yükselen petrol fiyatları ekonomiyi ve tüketiciyi etkilediği için yükseliş çok uzun bir süre devam ederse bu, birçok tüketici için kemer sıkma anlamına gelecek. Örnek vermek gerekirse, ABD´de benzin fiyatları yılbaşından bu yana %22 oranında arttı ve birçok eyalette şoförler benzinin litresine 1 dolar ödemeye başladı. Bu fiyat, birkaç ay önce 60 ile 75 sent arasında değişiyordu. Toplu taşımanın neredeyse hiç kullanılmadığı, arabaya muhtaç eyaletler için petrol fiyatlarının yükselmesi hiç de iyi bir haber olmadı kısaca.

Petrol fiyatları sadece şoförler için değil ev sahipleri için de kötü haber: Morgan Stanley´in yaptığı bir araştırmaya göre yükseliş devam ederse 2018 yılında tüketiciler 38 milyar dolar ek yakıt masrafı ödeyecekler. Bu Başkan Trump´un vergi reformundan elde edilecek ek gelirin üçte birinin kaybolması anlamına geliyor.

Uzmanlar petrol fiyatlarının bir yıl içinde %80 den fazla yükselmesini tehlikeli buluyor. Commonwealth Financial Network analistlerinden Brad McMillan Wall Street Journal´a verdiği bir demeçte 1990 yılında Kuveyt´in işgalinin ardından meydana gelen olayları örnek göstererek “petrol fiyatlarının %80 oranında yükselmesinin ekonomik gerileme anlamına geldiğini” belirtti. Geçen yıl ham petrolün varilinin 47 dolar olduğunu hatırlatan McMillan, eğer bu yıl içinde petrol fiyatlarının 85 dolara yükselmesi durumunda tehlike işaretlerinin başlamış olacağını eklemiş yazısında. Panik olmak için erken, ancak İran´a uygulanabilecek ambargolar petrol fiyatlarının beklentilerin üzerinde yükselmesine yol açabilir.

Bu hafta Amerikan ekonomisi için diğer dikkat edilmesi gereken konu ise Çin: Başkan Trump´un Çin´e uygulamayı planladığı 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisini tartışmak için bu hafta Amerika Ticaret Odası yetkilileri, şirketler ve lobi gruplarıyla toplanacak. Birçok şirket gümrük vergilerinin Çin´i kopyalamaya iteceğini, Amerikalı tüketiciler için daha yüksek fiyatlar anlamına geldiği ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceği için reddediyor. Business Roundtable´ın nisan ayında yaptığı bir açıklama ABD´nin en büyük şirketler grubunun Başkan´ın ek gümrük vergisi kararına, “Amerikan şirketleri, tüketicileri ve aileleri” olumsuz etkileyeceği için karşı olduklarını açıklamışlardı.

Bu hafta iki önemli perakende devinin çeyrek raporları bekleniyor: Macy´s ve Nordstrom. Çarşamba ve perşembe günü çeyrek raporlarını açıklayacak olan bu şirketlerin online alışveriş platformu Amazon´la 2018´in ilk çeyreğinde yarışıp yarışamadığı öğrenilecek. Yarın ayrıca ABD Sayım Bürosu Nisan ayı tüketici raporunu açıklayacak, biliyorsunuz bu rapor ABD ekonomisinin nabzını tutan çok önemli bir rapor. Morgan Stanley uzmanları nisan ayı raporunda oldukça umutlu.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor