ABD, Rusya-Hindistan işbirliğinden niçin korkuyor?

ABD, Rusya-Hindistan işbirliğinden niçin korkuyor?

Önümüzdeki temmuz başında Washington´da yapılacak ABD ve Hindistan dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmenin en önemli konusunun, ABD´nin memnuniyetsizlikle karşıladığı Delhi ile Moskova arasındaki askeri işbirliğinin olacağ?

 

Sputnik, Hindistan´ın Amerika´nın baskısına dayanıp dayanamayacağı ve görüşmelerin nasıl sonuçlanabileceği sorularına cevap aradı. 

Moskova ile Delhi arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 8.2 milyar dolara ulaştı. Stokholm Uluslararası Barış Araştırması Enstitüsü´nün (SIPRI) verilerine göre iki ülke arasındaki ticarette silah ihracatının payı 2.2´den 1.9 milyar dolara düştü, sivil amaçlı ürünlerin genel hacimdeki payı ise yüzde 66´ya yükseldi.

Sputnik´e konuşan Rusya´nın Delhi´deki ticari temsilcisi Yaroslav Tarasyuk, 'Yıl içerisinde ticarette 10 milyar dolar çıtasını emin adımlarla aşacağımızı düşünüyorum. Rusya ve Hindistan´ın siyasi liderleri, karşılıklı ticaret hacminin 2025´e kadar 30 milyar dolara çıkarılması için talimat verdi. Bu rakama ulaşmak için her yıl yüzde 15 büyüme olması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Rusya ile ticari ilişkilerin başlangıcı 65 yıl öncesine dayana Hindistan, Rus menşeili ürünler için muazzam bir pazar. Bu durum, Rus enerji devi Gazprom ve Hint enerji şirketi GAIL arasındaki uzun vadeli anlaşmaya göre bu ayın başında gönderilmeye başlayan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için de geçerli.

Öte yandan Moskova, Hint yönetiminin Rusya´dan silah alımlarıyla sınırlı kalmayıp, teknolojiye de sahip olma ve ‘Make in India´ programı çerçevesinde Hindistan´da üretimi kurma isteğini saygıyla karşılıyor. Ortak projelerin arasında Su-30MKİ jetleri, T-72M1, T-90C tankları ve daha birçok ürünle ilgili anlaşmalar mevcut.

Tüm ortaklarıyla ticaret savaşları başlatan Trujmp yönetimi, bu kez yüzünü Hindistan´a çevirdi. Elbette ki Rusya´nın en önemli silah alıcısıyla anlaşarak kendisi için de pay koparmak ABD için oldukça cazip. Diğer yandan, geçtiğimiz yüzyılın sonlarında ABD´nin Hindistan´ın dostu olmayan Pakistan´ı destekledikleri dikkate alındığında kısa sürede iyi ilişkiler kurmak pek te kolay olmayacak.

Bu nedenle Beyaz Saray, yaptırım tehditleri, Hint menşeili ürünlere ek vergi uygulama gibi yöntemlere başvurdu. Geçtiğimiz martta çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek vergilerden 241 milyon dolar zarara uğrayan Hindistan, zararı telafi etmek amacıyla ABD menşeili 30 ürüne vergi uygulamaya başladı.

Rusya ile Hindistan arasındaki işbirliği ciddi bir tehditle karşı karşıya geldi. Hesaplar dolar bazlı olduğu için Hindistan´daki finansal çevreler ABD´nin kara listesine alınma korkusuyla Rusya´yla olan kontratlara yönlendirilen paraları dondurmayı tercih ediyor.

ABD´nin en önemli kaygılarından biri, Hindistan Silahlı Kuvvetleri´nin 6 milyar dolar değerinde Rus yapımı S-400 Triumf hava savunma sistemlerini satın alma isteği. Washington´daki görüşmede de muhtemelen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Hintli mevkidaşı Nirmala Sitharaman´ı Rus sistemlerinin yerine ABD yapımı Patriot sistemlerini satın alması için ikna etmeye çalışacak. 

Hindistan Savunma Bakanı, ya ABD´nin provokasyonları karşısında geri adım atıp, en önemli jeopolitik rakibi Çin´den geri kalmayı, ya da Washington´la ilişkileri bozmayı gibi seçeneklerle karşı karşıya kalacak.

HER ZAMAN BİR ÇIKIŞ YOLU VAR

Delhi elbette hem Rus S-400´leri satın almak, hem de ABD´nin yaptırımlarından kurtulmak istiyor.

Hint medyasındaki haberlere göre Moskova ve Delhi bu konuda görüşmelere başlamış durumda. Hindistan hükümetinden üst düzey bir kaynak, ilk ve açıkça görülen çözümün karşılıklı ticaretin ulusal paralarla yapılması olduğunu belirtti. Rusya ve Hindistan bu konuda anlaşmaya varmaları durumunda ABD´nin yaptırım tehdidi sıfırlanacağı gibi Rus-Hint işbirliği de tam kapasite devam edebilecek.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor