ABD Savunma Bakanlığı´nın 2021 Çin Askeri Güç Raporu

ABD Savunma Bakanlığı´nın 2021 Çin Askeri Güç Raporu

ABD Savunma Bakanlığı Çin´in askeri gücünü değerlendirdiği raporu çıktı.

 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu dünyanın en büyük donanması

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Çin´in dahil olduğu askeri ve güvenlik gelişmelerine ilişkin, genellikle (Çin Askeri Güç Raporu)olarak adlandırılan yıllık raporunu yayınladı. Rapor Çin Donanmasının şu anda 355 gemiyle dünyanın en büyüğü olduğunu söylüyor.

Bu yılki rapor Halk Kurtuluş Ordusu´nun (ÇHKO) hızla büyüdüğünü gösteriyor.

Rapor, Çin´nin gelişen ulusal stratejisini açıklıyor ve ÇHKO´nun savunma politikasını ve askeri stratejisini yönlendiren stratejik hedefleri özetliyor. Ayrıca HKO´nun askeri modernizasyonu ve reformundaki önemli gelişmeleri de kapsayan ve ÇHKO´nun bölgesel ve küresel amaçları hakkında bilgi veriyor.

Bu raporda en dikkat çekilen husus ise şöyle;

ÇHKO´nun etki alanları arasında orta-uzun menzilli hassas saldırılar gerçekleştirme yeteneklerini geliştirdiğini giderek daha karmaşık uzay, karşı-uzay ve siber yetenekleri geliştirdiğini ve nükleer kuvvetlerinin büyümesinin  hızlandığını aktarıyor.

Halk Kurtuluş Ordusu Donanması ile ilgili olarak rapor şöyle:

Halk Kurtuluş Ordusu Donanması  yaklaşık 145´ten fazla büyük su üstü muharebesi de dahil olmak üzere yaklaşık 355 gemi ve denizaltıdan oluşan toplam savaş kuvvetiyle sayısal olarak dünyanın en büyük donanmasına sahiptir. Yakın vadedeÇin küresel güç projeksiyon yeteneklerini artırarak, denizaltı ve yüzey savaşçılarından kara saldırı seyir füzeleri kullanarak kara hedeflerine uzun menzilli hassas saldırılar gerçekleştirme kabiliyetine sahip olacak.

Rapordan diğer önemli çıkarımlar;

 

Çin yerli olarak inşa edilen ilk uçak gemisini 2019´un sonlarında ve ilk Renhai sınıfı kruvazörünü 2020´nin başlarında hizmete aldı.Çin ikinci uçak gemisinin 2024 yılına kadar hizmete girmesini bekliyor.Yakın vadede Çin küresel güç projeksiyon yeteneklerini geliştirerek kara saldırı seyir füzeleri kullanarak denizaltı ve yüzey savaşçılarından kara hedeflerine uzun menzilli hassas saldırılar gerçekleştirme kabiliyetine sahip olacaktır. Çin ayrıcauçak gemilerini ve balistik füze denizaltılarını korumak için denizaltı karşıtı savaş (ASW) envanterini ve eğitimini hızla geliştiriyor.

 

Çin genel savaş gücünün 2025´e kadar 420 gemiye ve 2030´a kadar 460 gemiye çıkması bekleniyor.

ÇHKO´nun büyük su üstü muharipleri, denizaltıları, uçak gemileri, okyanus aşan amfibi gemiler, mayın savaş gemileri ve filo yardımcıları dahil olmak üzere yaklaşık 355 platformdan oluşan bir muharebe kuvvetine sahip dünyanın en büyük donanmasıdır. Çin genel savaş gücünün 2025´e kadar 420 gemiye ve 2030´a kadar 460 gemiye çıkması bekleniyor.

Çin  denizaltı kuvvetini modernize etmeye yüksek bir öncelik verdi. Şu anda altı nükleer güçle çalışan balistik füze denizaltısı (SSBN), altı nükleer güçle çalışan saldırı denizaltısı (SSN) ve 46 dizel motorlu saldırı denizaltısı (SS) işletmektedir.

 

Son 15 yılda Çin; iki Shang I sınıfı SSN (Tip 093), dört Shang II sınıfı SSN (Tip 093A) ve altı Jin sınıfı SSBN (Tip 094) olmak üzere on iki nükleer denizaltı inşa etti. CSS-N-14 (JL-2) denizaltından fırlatılan balistik füze (SLBM) ile donatıldı.

 

Amfibi Savaş Gemileri

Çin´ninLHA´lara yaptığı yatırım savaş yeteneklerini geliştirmeye devam etme niyetini işaret ediyor. Nisan 2020´de2019´daki ilk geminin başlatılmasının ardından Yushen sınıfı LHA´nın (Tip 075) ikinci gemisini denize indirdi. Üçüncü bir Yushen sınıfı LHA´nın Ocak 2021´de başlatıldığı ve üç geminin kızaktan inmesi için yaklaşık 16 aylık bir zaman dilimine işaret edildiği bildirildi.

 

Çin Deniz Piyadeleri

Çin Donanması´nın kara muharebe kolu olarak hizmet veren Donanma Deniz Piyadeleri son yıllarda  ÇHKO´nunsilahlı kuvvetlerinde yapılan en dikkate değer değişiklikler arasında yer aldı. Deniz Piyadeleri daha önce iki tugaydan (yaklaşık 10.000 personel) oluşuyordu ve coğrafya ve görev açısından Güney Çin Denizi karakollarının amfibi saldırı ve savunmasıyla sınırlıydı. 2020´de ölçeklenebilir ve mobil olması amaçlanan sekiz tugaydan oluşan genişletilmiş bir kuvvet yapısını olgunlaştırmaya, Birinci Ada Zinciri´nin ötesindeki operasyonlar da dahil olmak üzere ortak  operasyonlariçin yeteneklerini modernize etmeye ve konvansiyonel ve düzensiz savaşta daha yetkin hale gelmeye devam etti.

Çin  Cibuti´deki ilk denizaşırı askeri destek tesisinde, Pekin´in Afrika ve Orta Doğu´daki askeri erişimini ve stratejik etkisini genişleten varlığını sürdürüyor. Çin´nin Cibuti´deki varlığı bölgedeki yatırımlarını ve altyapısını ve Afrika´daki yaklaşık 1 milyon ÇHKO ve Orta Doğu´daki 500.000 ÇHKO beklenmedik durumlarda askeri müdahaleyi amaçlıyor. Çin ayrıca Aden Körfezi karşı korsanlık odaklı deniz eskort görev gücü ile  ticari çıkarlarını destekleyen bir deniz piyadeleri birliğine girişiyor. 

KAYNAK:https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/2831819/dod-releases-2021-report-on-military-and-security-developments-involving-the-pe/

Söz konusu raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

GÖRKEM OVALI



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor