ABD basınından çarpıcı Türkiye ve MİT analizi: Küresel diplomasinin gizli eli.

ABD basınından çarpıcı Türkiye ve MİT analizi: Küresel diplomasinin gizli eli.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından Wall Street Journal (WSJ), Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) mercek altına alan bir analiz yayınladı.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından Wall Street Journal (WSJ), Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) mercek altına alan bir analiz yayınladı. Türkiye ve MİT'in birbiri ardına yürüttüğü diplomasi trafikleri ile uluslararası arenada dikkat çekici bir rol oynadığına vurgu yapan WSJ, Türkiye'nin ABD ile Rusya arasında arabuluculuk çalışmaları yaptığına da dikkat çekti.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) istihbarat diplomasisi faaliyetleri, Amerika'nın en önemli gazetelerinden Wall Street Journal tarafından haberleştirildi. Wall Street Journal'ın haberinde, hasım devletlerin Soğuk Savaş yıllarından sonra ilk kez çok sayıda Amerikan vatandaşını pazarlık amacıyla elinde tuttuğu, Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte rehine pazarlıklarında önemli rol üstlendiği belirtildi.

"Gözden uzak bir pist, bir Türk ajan ve sıfır silah: Esir takasının yeni dünyası" başlıklı makalede, Washington'ın rehineleri geri almak için Türkiye'ye başvurduğuna dikkat çekildi. Bu kapsamda 27 Nisan 2022'de Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ABD ile Rusya arasında gerçekleşen takasın detaylarına yer verilen haberde, Türkiye'nin daha sonra Ukrayna ile Rusya arasında da bir rehine takası yaptığı hatırlatıldı..

"ARABULUCULARIN MERKEZİ"

Wall Street Journal haberinde, "Türkiye ABD, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çalışmalarını başlattıktan sonra Biden, bütün NATO üyesi ülkelerin liderlerinin katıldığı zirvede Erdoğan'ı övmüştü" ifadelerini kullandı..

Gazeteye açıklama yapan bir Türk yetkili de istihbarat diplomasisinin tamamen güvene dayalı olduğunu vurguladı. "Türkiye, esir takaslarına, barış görüşmelerine ve arka kapı müzakerelerine ev sahipliği yaparak diplomatik nüfuzunu artıran Orta Doğu'daki ara bulucuların merkezinde yer alıyor." ifadesi kullanılan haberde, Milli İstihbarat Teşkilatının İsrail ile Hamas arasındaki esir takası pazarlıklarında da rol oynadığının altı çizildi..

İSTİHBARAT DİPLOMASİSİNİ DEVREYE SOKTU

Amerika ve İsrail, Türkiye'den yardım istemişti. Türkiye, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim saldırısının ardından başlayan gelişmeler nedeniyle istihbarat diplomasisini devreye sokarak bir yandan tansiyonu düşürmek bir yandan da esirlerin serbest bırakılması için girişimlerde bulunmuştu. Bu kapsamda MİT Başkanı İbrahim Kalın, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Hamas temsilcilerinin yanı sıra Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, ABD ve İngiltere'deki muhataplarıyla görüşmeler yapmıştı..

REHİNE DİPLOMASİSİNİN GİZLİ ELİ

Analizde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan için de ayrı bir bölüm açıldı. WSJ, "Türkiye'nin rehine diplomasisinin gizli ellerinden biri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan. Fidan'la birlikte çalışan eski CIA görevlileri, onun jeopolitik fay hatlarını aşan bir ağ kurduğunu, Washington ve Moskova'da yakın temaslar geliştirdiğini söyledi" ifadelerine yer verdi..

Analizde, Rusya ile ABD arasındaki esir takasının detaylarından da bahsedildi. "Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden iki ay sonra ABD ve Rusya, Fidan'ın ofisine talepler gönderdi. İstanbul'da bir mahkûm takasının kolaylaştırılmasına yardımcı olacak mıydı? Rus pilot Konstantin Yareşenko'ya karşılık Trevor Reed'in serbest bırakılması teklifi şekillenirken, Moskova takasa ev sahipliği yapmayı teklif etti. ABD, Rusların son dakika değişiklikleri yapabileceği ya da anlaşmadan vazgeçerek kendilerini düşman topraklarında eli boş bırakabileceği korkusuyla bu teklifi hızla reddetti. ABD ve Rus istihbarat yetkilileri bu iş için İstanbul'da karar kıldılar." ifadelerine yer veren WSJ, Türkiye'nin artık küresel rehine diplomasisinde önemli bir aktör olduğunun altını çizdi..

.
 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor