ABD´de Bireysel Silahlanma Tartışması Yeniden Alevlendi

ABD´de Bireysel Silahlanma Tartışması Yeniden Alevlendi

Brexit-sonrası AB-27´nin Çin´le olan ticareti üzerindeki etkisi ise, hem ticaret hacmi hem de içeriği açısından hissedilecek. Brexit´in ardından AB artık Çin´in en büyük ticaret ortağı olmayacak.

 

ÖZET: 

  • Birleşik Krallık´ın halihazırda Çin´le ilişkilerinin kapsamı; Brexit´in AB-Çin arasındaki ekonomik ve ticari etkileşimlerin ölçeği ve çeşitliliğini ciddi anlamda azaltacağı anlamına geliyor. Ancak, etkisi, farklı alanlarda değişkenlik gösterecek. 
  • Politika açısından, Çin´e yönelik ekonomi politikasına dair liberal sesler, Brexit-sonrası AB-27 arasında bir nebze daha zayıf olacak. Brexit, AB´nin Çin´e yönelik politikasında gelecekteki stratejik tutarlılık düzeyini belirlemede en önemli etmen olmayabilir. 
  • Brexit-sonrası AB-27´nin Çin´le olan ticareti üzerindeki etkisi ise, hem ticaret hacmi hem de içeriği açısından hissedilecek. Brexit´in ardından AB artık Çin´in en büyük ticaret ortağı olmayacak. 
  • Çin´in Avrupa´ya Birleşik Krallık hariç yatırımlarında görece bir değişim yaşanacak (her ne kadar zaman içinde Avrupa çapında Çin´in yatırımına dair politika yaklaşımları, Brexit´in kendisinden çok daha büyük bir etki kazanacak olsa da). 
  • AB-Çin arasında eğitim alanındaki değişimler, Brexit´in ardından zayıflayacak, ancak Çin´e doğru turizm akışları, Brexit´ten daha az etkilenecek. 
  • 2025 yılı itibariyle, AB, Brexit´in bazı alanlardaki etkisini telafi edecek, ancak bu süreç büyük ölçüde AB´nin önümüzdeki on yıl içerisinde nasıl bir yönelim izleyeceğine bağlı. 
  • Pekin açısından AB-Çin ilişkileri, Birleşik Krallık-Çin ilişkilerinden daha öncelikli olacak. AB içinde, Çin´in Almanya´ya görece olarak odaklanması ise çok daha anlamlı olacak. 

GİRİŞ 

Küresel çapta bir belirsizliğin olduğu bir ortamda, AB-Çin ilişkileri, hem AB hem de Çin açısından ekonomik ve ticari anlamda kritik önemini koruyor ve bu ilişki, küresel ekonomiye olan katkıları bağlamında çok daha büyük bir öneme sahip. 2025 yılına giden süreçte (projenin kapsadığı dönem), AB-Çin ilişkilerinin gelişimindeki önemli bir etmen, Birleşik Krallık´ın AB´den ayrılma kararının etkisi olacak (bundan sonra “Brexit” olarak adlandırılacak). Bu süreç, daha geniş çerçevede küresel belirsizlik bağlamında gerçekleşecek. Bu rapor, Brexit´in AB-Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler bağlamındaki olası etkilerini inceliyor. 

Bu çalışma ilk olarak Brexit ve onun etkilerini inceliyor; böylelikle daha sonraki analizler için bir çerçeve çizilmesi hedefleniyor. Ardından, Birleşik Krallık´ın AB çapında politika yapım sürecindeki rolüne dair bir değerlendirme ve Çin´e yönelik uygulamalar yer alıyor. Bu kapsamda, Brexit´in AB´nin Çin politikasının tutarlılığı açısından ne anlam ifade ettiği de irdeleniyor. Bundan sonraki bölümde ise, AB27 ve Çin arasında Brexit-sonrası ilişkilerin olası ölçeği mercek altına alınıyor. Ardından da, AB-Çin ilişkilerinin geniş kapsamına dair kısa değerlendirmeler yapılıp sonuç bölümünde 2025 yılında Brexit-sonrası AB-Çin ilişkilerine değiniliyor. 

Brexit ve etkileri 

Brexit´in AB-Çin ilişkileri üzerindeki etkisine dair tahminler yürütmek, Birleşik Krallık´ın AB´den ayrılmasının olası niteliği ve ayrıntılarına dair temel belirsizlik sebebiyle karmaşık bir hal almaktadır. Başbakan Theresa May´in 17 Ocak 2017 tarihinde yaptığı konuşmanın ve onun ardından AB´den çekilme işlemlerinin başlamasıyla birlikte, bu raporun temel varsayımı; Birleşik Krallık´ın sadece AB´den değil tek pazardan da 2019 yılı Mart sonu itibaren çekileceği ve –her ne kadar Birleşik Krallık´ın halen AB´nin Gümrük Birliği´nin bir parçası olup olmayacağı net kalsa da- zaman içerisinde Çin dahil kendi ticaret anlaşmalarının müzakeresini yapabileceği yönünde. Bu, “yumuşak” Brexit yerine “sert” veya “temiz” Brexit olak tanımlanabilir. (1) 2025 yılı itibariyle bir dizi yeni olasılık söz konusu: Birleşik Krallık, AB´ye yakınlaşmak suretiyle sert Brexit´in etkisini hafifletme yoluna gidebilir veya alternatif olarak AB´den daha da uzaklaşabilir. Bu yönelimler, AB kurumları ve üye ülkelerden veya Çin dahil diğer dış aktörlerden gelen yanıtlar gibi araya giden değişkenlerden etkilenecektir. Geniş çaplı küresel belirsizlik ortamında –ki bu durum birkaç yıl sürebilir- ne tür varsayımların ağır basacağı henüz net olarak bilinmiyor.

Haberin devamı için : http://asam.org.tr/brexit-ab-cin-iliskilerine-etkileri/



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor