ABD´de Kongre işgali: Çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti

ABD´de Kongre işgali: Çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti

ABD Washington´da Trump destekçilerinin mitingi sonrasında Kongre binası işgal edildi. 4 saatlik işgal, güvenlik güçleri ile Trump destekçileri arasında sert çatışmalara sahne oldu ve 4 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

 

ABD Washington´da Trump destekçilerinin mitingi sonrasında Kongre binası işgal edildi. 4 saatlik işgal, güvenlik güçleri ile Trump destekçileri arasında sert çatışmalara sahne oldu ve 4 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

ABD´nin başkenti Washington´da Trump destekçilerinin dün gerçekleştirdiği protesto gösterileri kısa sürede çatışmaya dönüştü. Göstericiler, Washington DC´de düzenlenen mitingin ardından, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı ve 4 saat boyunca işgal etti.

Yaşanan çatışmalarda Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken Kongre binasına giren göstericilerden biri, vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kadın göstericiyle birlikte toplamda 4 kişi hayatını kaybetti.

Washington Post: Trump görevden alınmalı

Washington Post, Trump destekçilerinin Joe Biden´ın başkanlığını onaylamak için toplanılan kongre binasına girmeye çalışmasının ardından çıkan olaylar hakkında yazdığı yazıda Başkan Trump´ın görevden alınması çağrısında bulundu.

Washington Post´un, başyazısında, Trump´ın taraftarlarını sürekli olarak kışkırtmasının akla hayale gelmeyecek sonuçlar doğurduğunu ve işleri Kongre binasına saldırı düzenlenmesine kadar götürdüğünü belirtti.

Trump´ın görevden alınması gerektiğinin vurgulandığı yazıda, “Bu isyana teşvik eyleminin tüm sorumluluğu görevde kaldığı süre boyunca ABD demokrasisine büyük bir tehdit oluşturacağını gösteren Başkan´a aittir” denildi.

Trump´ın 20 Ocak´taki yemin törenine kadar başkanlık görevini sürdürmeye uygun olmadığını aktaran Post, iki hafta daha elinde başkanlığa ait geniş yetkileri bulundurmasının ´ulusal güvenliğe tehdit´ oluşturduğunu belirtti.

Yazının son bölümünde şu ifadeler yer aldı:

'Biden söylediklerinde haklı. Kuralların, kaidelerin, kanunların ve hatta anayasanın, insanlar inandığı sürece bir değeri vardır. Amerikalılar, sisteme inandıkları için arabalarına bindiklerinde emniyet kemerlerini takıyor, trafik kuralların riayet ediyor, vergilerini ödüyor ve seçimlerde oy kullanıyor ve bu sistem de bu inanç olduğu için işlemeye devam ediyor. Bu ülkede en yüksek kademeden insanlara yalnızca tweetler atılarak değil, eylemle de bu inancı kırmaları çağrısı yapıldı. Trump bir tehdittir ve Beyaz Saray´da olduğu sürece bu ülke tehlike altında kalmayı sürdürecektir.”

Macron´dan açıklama: Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD´deki olaylara tepki vermediği ve sessiz kaldığı eleştirilerinden sonra açıklamada bulundu.

Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:

'Bu 6 Ocak´ta ABD Kongresinin Kasım 2020´deki seçimleri kazanan Başkan Biden´in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington´ta bugün olanlar ABD´yi yansıtmıyor. ABD, bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20. yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa´nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz.'

Rus senatör Kosaçev: ABD, politikasını diğer ülkelere dayatma hakkını kaybetti

Washington´daki ayaklanmayı yorumlayan Rus senatör Konstantin Kosaçev, 'Amerikan demokrasisinin açıkça her iki ayağı da topallıyor' dedi ve ´ABD´nin diğer ülkelere bir rota çizme hakkını kaybettiğini´ söyledi.

Facebook hesabından açıklamada bulunan Koçasev, 'Demokrasi bayramı sona erdi. Amerika artık bir rota çizemiyor ve bu nedenle onu belirleme ve hatta başkasına dayatma hakkını tamamen kaybetti' ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres: ABD Kongresine baskının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duydum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Kongresinin Başkan Donald Trump´ın destekçileri tarafından basılmasının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu bildirdi.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, siyasi liderlerin bu tür durumlarda destekçilerinden şiddetten kaçınmalarını, demokratik süreçlere ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini istemesinin önemine vurgu yaptı.

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır da Twitter hesabından, 'Bugün Washington´da Kongrede yaşanan gelişmelerden üzüntü ve endişe duydum. ABD, dünyanın en büyük demokrasilerinden biri. Böylesine kritik bir zamanda ev sahibi ülkemizde demokratik süreçlerde barış ve saygının üstün geleceğine inanıyorum' açıklamasında bulunmuştu.

FBI: Washington´da şiddeti körükleyen şahısların bilgilerini bizimle paylaşın

FBI, internet sitesi üzerinden bir açıklama yayınlayarak Washington´da ´aktif olarak şiddeti körükleyen kişilerin tespiti´ için yardımcı olarak bilgilerin kendileriyle pylaşılmasını istedi.

Çin medyasından Pelosi´ye Hong Kong hatırlatması: Aynı şeyi söyleyip söylemeyeceği belli değil

Çin Komünist Partisi´ne (ÇKP) yakın Global Times gazetesi, ABD´de Kongre Binası´nda yaşanan olayların ardından Hong Kong eylemcilerinin parlamento baskınını gündeme getirdi.

Twitter hesabından Hong Kong eylemlerini ve Washington olaylarını karşılaştıran fotoğraflar paylaşan gazete, paylaşımına 'Pelosi bir zamanlar Hong Kong isyanlarını ´görülmesi gereken güzel bir manzara´ olarak nitelendirmişti. Capitol Hill´deki son gelişmeler hakkında aynı şeyi söyleyip söylemeyeceği henüz belli değil' notunu düştü.

Global Times ayrıca, bu paylaşımını Twitter hesabında sabitledi.

Gazete ayrıca, ´Sam Amca´nın demokrasi ustalığı´ başlığıyla bir karikatür yayınladı.

Karikatürdeki Sam Amca karakterinin, televizyonda Hong Kong olaylarını izlerken 'Güzel manzaralar', Washington olaylarını izlerken ise 'Zorbaları vurun' dediği görülüyor.

Graham: Ben yokum, artık yeter, Biden kazandı

ABD´li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Senato´da yaptığı konuşmada 'Trump ile çılgınca bir yolculuk yaşadık. Bunu bu şekilde bitirmekten nefret ediyorum, ben yokum, artık yeter. Yardımcı olmaya çalıştım. Biden´in kaybetmesini umdum. Kaybetmesi için dua ettim ama kazandı. Ve o, ABD´nin meşru Başkanı. Bu kadar' açıklamasında bulundu.

Washington çatışmalarında 52 kişi gözaltına alındı

Washington´da Kongre Binası´nda dün yaşanan çatışmalarda 52 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Washington polisi tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların çoğunluğuna ´sokağa çıkma yasağını ihlalden´ ötürü işlem uygulandı.

Washington polisi: Çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti

Washington polisi, dün Kongre Binası´nda yaşanan çatışmalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

​´Güvenlik güçleri rahatlamış görünüyor´

Çatışmaların yaşandığı Kongre Binası çevresinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan RIA Novosti muhabiri Alan Bulkaty, güvenlik güçlerinin binanın çevresine bariyer kurduğunu söyledi.

'Polis rahatlamış görünüyor, kasklarını çıkarıp kendi aralarında konuşuyorlar' diyen Bulkaty, gergin ortamın şimdilik sona erdiğini ve civarda çok az sayıda gösterici kaldığını söyledi.

Kongre Binası´nda öldürülen göstericinin kimliği belli oldu: Eski Hava Kuvvetleri mensubu Ashli Babbitt

Washington´daki Kongre Binası´nda dün yaşanan çatışmalarda öldürülen göstericinin kimliği belli oldu.

Bina içerisinde bulunan ve vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren kişinin, eski Hava Kuvvetleri mensubu Ashli Babbitt olduğu belirtildi.

Fox 5 kanalının eşinin ifadelerine dayandırdığı haberine göre, Babbitt aktif bir Trump destekçisiydi.

Washington´da OHAL 15 gün uzatıldı

Washington belediye başkanı olağanüstü hal rejimini Biden´ın göreve başlayacağı güne kadar 15 gün uzattı.

 

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor