ABD´de vergi tasarısı Kongre´den geçti, Cumhuriyetçiler Beyaz Saray´da kutladı

ABD´de vergi tasarısı Kongre´den geçti, Cumhuriyetçiler Beyaz Saray´da kutladı

ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini içeren 'Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası'na yönelik tasarıyı 201´e karşı 224 oyla kabul etti. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi temsilc

 

Amerikan vergi sisteminde önemli değişiklikler öngören yasa teklifi, ABD Temsilciler Meclisi´nde yapılan nihai oylamada kabul edildi. Kongrenin her iki kanadından geçen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump´ın imzalamasının ardından yasalaşacak.

ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini içeren 'Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası'na yönelik son tasarıyı 201´e karşı 224 oyla kabul etti. 

Temsilciler, dün yapılan oylamada kabul ettikleri vergi tasarısını, Senatonun 'uzlaşma' kurallarını ihlal eden birkaç madde bulunması nedeniyle ikinci kez oylamak zorunda kalmıştı.

ABD Senatosundan da söz konusu maddeler çıkarıldıktan sonra sabaha karşı yapılan oylamada 48´e karşı 51 oyla geçen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump´ın imzasıyla yasalaşacak.

Demokratların hem Senatoda hem Temsilciler Meclisinde yapılan oylamalarda topyekün karşı çıktığı tasarının zorlu sürecin ardından hayata geçecek olması, Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Partinin bu yılki en önemli başarısı olarak değerlendiriliyor. 

Tasarı kapsamında yürürlüğe girecek vergi indirimleri, Trump´ın en önemli seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Ekonomistler, vergi sisteminde yapılacak değişikliklerin gelecek birkaç yılda büyümeyi hafif yükselteceğini tahmin ediyor.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 35´TEN 21´E İNECEK

Kongrenin iki ayrı kanadındaki Cumhuriyetçiler tarafından yürütülen uzlaşma sürecinin ardından ortaya çıkan tasarı, Amerikalı şirketlere yönelik kurumlar vergisinin 2018 itibarıyla yüzde 35´ten yüzde 21´e indirilmesini öngörüyor.

Tasarı, ülkedeki bireysel mükelleflere uygulanan vergi oranları bakımından da önemli değişikler içeriyor. Buna göre, bireysel gelir vergisi oranları farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, 12, 22, 24, 32, 35 ve 37 olmak üzere 7 dilimde uygulanacak. Ülkede bireysel gelir vergisi oranları, mevcut durumda yine farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, 15, 25, 28, 33, 35 ve 39,6 seviyesinde uygulanıyordu. 

ABD Kongre Bütçe Ofisinin (CBO) yaptığı analizlere göre, teklif edilen vergi indirimleri federal hükümetin vergi gelirlerini gelecek 10 yılda toplam 1,5 trilyon dolar azaltacak.

ZORUNLU SAĞLIK SİGORTASI İPTAL OLACAK

Cumhuriyetçilerin vergi tasarısında ayrıca eski Başkan Barack Obama tarafından zorunlu hale getirilen sağlık sigortasının 2019 itibarıyla yeniden isteğe bağlı olması yer alıyor.

Söz konusu teklifi değerlendiren CBO, zorunlu sağlık sigortasının iptali halinde sağlık sigortası maliyetlerinin mevcut sisteme kıyasla yüzde 10 yükseleceği ve ülkedeki sigortasız kişi sayısını 2027 itibarıyla 13 milyon artıracağı tahmininde bulunmuştu. 

CUMHURİYETÇİLER KUTLAMAK İÇİN BEYAZ SARAY´DA

Amerikan ekonomisini canlandırması beklenen vergi tasarısının Kongreden geçmesi, Cumhuriyetçi temsilcileri adeta sevince boğdu.

​ABD basınına yansıyan bilgilere göre, Cumhuriyetçiler, Kongreden kalkan otobüslerle Beyaz Saray´da yapılacak kutlama için hareket etti.

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray´da yapılacak kutlamada Cumhuriyetçi temsilcileri tebrik etti. 'Bu tarihimizdeki en büyük vergi reformu' diyen Trump, seçim sloganı olan 'Amerika´yı yeniden güçlü yap' ifadesine gönderme yaparak, 'Bu vergi reformu, Amerika´yı yeniden güçlü yaptığımızın açık bir göstergesi' dedi.

´ŞİRKETLER ÜLKEMİZE AKIN EDECEK´

Trump, ABD´li şirketlerin kurumlar vergisinin yüzde 35´ten yüzde 21´e çekilmesi nedeniyle ülkeyi artık terk etmeyeceklerine ve terk edenlerin geri döneceğine dikkati çekerek, 'Şirketler yeniden ülkemize akın edecekler' dedi.

​Ayrıca şirketlerin vergi ödememek adına ülke dışına çıkardığı kazançlarını da ABD´ye getireceğini dile getiren Trump, bunun ülke ekonomisine katkısının 4 trilyon doları bulacağını vurguladı.

Trump, vergi paketinin selefi Barack Obama tarafından zorunlu hale getirilen sağlık sigortasını yeniden isteğe bağlı kılacağına değinirken, 'Obamacare´i teknik olarak iptal ettik çünkü bireysel sağlık sigortası zorunluluğunu kaldırdık. Bu uygulama, Obamacare için en önemli finansman kaynağıydı' ifadelerini kullandı. 

İMZALAYACAĞI TARİH BELLİ DEĞİL

Trump, konuşmasının sonunda Kongrenin Cumhuriyetçi liderleri Mitch McConnell ve Paul Ryan başta olmak üzere vergi tasarısını destekleyen tüm Cumhuriyetçi temsilcilere teşekkür etti.

Bu arada Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Trump´ın vergi tasarısını ne zaman imzalayacağının henüz belli olmadığı bildirildi.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor