ABD`den Özbekistan`a Askeri Teçhizat Yardımı

ABD`den Özbekistan`a Askeri Teçhizat Yardımı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir üst düzey yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu, bir Orta Asya ülkesine yapılan en büyük askeri teçhizat yardımı. Bununla birlikte bu yardım, insan hakları karnesi oldukça kötü olan Özb

Amerika Özbekistan’a daha önce görülmemiş düzeyde askeri teçhizat yardımı yapıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir üst düzey yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu, bir Orta Asya ülkesine yapılan en büyük askeri teçhizat yardımı. Bununla birlikte bu yardım, insan hakları karnesi oldukça kötü olan Özbekistan’la ilgili kaygıları arttırıyor.

Orta Asya’dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Vekili Daniel Rosenblum, Özbekistan’ın terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amacıyla bu araçlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Amerika ihtiyaç fazlası savunma teçhizatı programı kapsamında Özbekistan’a mayına dayanıklı ve pusuya karşı korunmalı 308 adet MRAP aracı ve 20 adet de zırhlı kurtarma aracı yardımı yapılacak. Mayına dayanıklı araçların tanesinin bir milyon, zırhlı araçların da iki milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Rosenblum, araçların Özbek Savunma Bakanlığı’na verildiğini bu nedenle de sadece Savunma Bakanlığı tarafından kullanılabileceğini belirtti. Yapılan yardımın savunma amaçlı olduğuna dikkati çeken Rosenblum, teçhizatın savaş amaçlı olmadığını ve amaçlarının görevlileri patlayıcılardan korumak olduğunu söyledi.

Yardımın geçtiğimiz Aralık ayında başladığını belirten Rosenblum, nakliyat masraflarını Özbekler’in ödediğini ve ihtiyaç fazlası ekipmanın olduğu gibi verildiğini belirtti. Teçhizatın farklı ülkelerde görev yapan askeri birliklerden gönderildiğini de belirten Rosenblum, hiçbirinin Afganistan’da kullanılmadığını da belirtti.

Amerika’nın yardım teklifini bölgedeki diğer ülkelere de önerdiğini belirten Rosenblum, Tacikistan ve Kazakistan’ın da benzer yardımlarla ilgilendiklerini söyledi. Bölgeden sorumlu üst düzey diplomat, Amerika ihtiyaç fazlası teçhizata sahip olduğu zaman, ihtiyaç duyan ülkelere bu tür tekliflerde bulunduğunu kaydetti.

Özbekistan, 2001 yılından bu yana Afganistan’daki savaşta Amerika’ya lojistik destek sağlıyor. Silah harici, yardım amaçlı teçhizat sevkiyatında önemli bir rol oynayan Özbekistan, Pakistan’a oranla daha güvenilir bir seçenek sağlıyor.

Özbekistan’ın insan hakları karnesinin zayıf olması nedeniyle Amerikan Kongresi bu ülkeye 2004’ten bu yana doğrudan silah yardımı yapılmasını kısıtlamış durumda. Dışişleri Bakanlığı ve İnsan Hakları İzleme örgütü, ülkedeki sivil toplum kuruluşu çalışanı ve dini liderlerin sistematik bir şekilde işkence görüp, hapsedildiğini belgelemiş durumda. Dünyanın önde gelen pamuk üreticilerinden biri olan ülkede birçok kişinin zorla çalıştırılması da, Özbekistan’ın insan hakları karnesini etkileyen başka bir uygulama.

Başkan Barack Obama’nın 2012 yılında Özbekistan’a insan haklarından dolayı uygulanan yaptırımları Kongre onayıyla kaldırması ve yeniden askeri yardımlara başlaması hem Özbek hem de uluslararası insan hakları eylemcilerinin eleştirilerine yol açmıştı. Uluslararası insan hakları örgütleri ve eylemciler, Özbekistan’a son yapılacak yardımın, baskıcı bir rejimi ödüllendirmek olduğunu savunuyor.1991’de kurulan eski Sovyet cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana İslam Kerimov tarafından yönetiliyor. Özbekistan Mart ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidecek. Özbekistan anayasası cumhurbaşkanlarının en fazla iki dönem görev yapmasına izin verse de, üçüncü dönemini sürdüren Kerimov’un dördüncü dönem için gireceği bu seçimi de garantilediğine kesin gözüyle bakılıyor.

Özbek ordusunun 2005 yılında Andıcan’da demokrasi isteyen sivil göstericilere ateş açarak öldürmesinin ardından İnsan Hakları İzleme örgütü ve diğer gruplar, öldürücü olmasa da Özbekistan hükümetinin yardım olarak gönderilen askeri teçhizatı sivil ve barışçı gösterileri bastırmak için kullanacağını savunuyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor