ABD´ye Göç Eden Afrikalılar´ın Sayısında Artış

ABD´ye Göç Eden Afrikalılar´ın Sayısında Artış

Amerika, Afrikalı göçmenler için giderek daha cazip hale geliyor. Amerika´ya göç eden Afrikalılar´ın sayısı 2000 yılından beri iki kat arttı.

 

Amerika, Afrikalı göçmenler için giderek daha cazip hale geliyor. Amerika´ya göç eden Afrikalılar´ın sayısı 2000 yılından beri iki kat arttı. Bu göçmenlerin çoğu savaş yorgunu ülkelerden geliyor ama birçoğu çok iyi eğitimli profesyoneller.

Pew Araştırma Merkezi´nin araştırmasına göre 2015 yılında Amerika´da yaşayan Afrika doğumluların sayısı neredeyde 2 milyon 100 bini buldu. 2000 yılında bu rakam 880 binken 1970´te sadece 80 bindi.

Araştırmanın yazarı Monica Anderson, rakamların her on yılda bir iki kat arttığını ve artışın devam ettiğini söylüyor.

Anderson, Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, ”1980´de Amerika´ya kabul edilen mültecilerin sadece yüzde 1´i Afrika ülkelerinden geliyordu. Şu andaysa bu oran yüzde 37” diyor.

Uzman, Minnesota gibi eyaletlerin demografik yapısının çok sayıda göçmen tarafından değiştirildiği görüşünde. Minnesota eyaletinde 25 bin Somali kökenli göçmen yaşıyor. Somalililer, yabancı bir ülkede doğan ve şu anda Minnesota´da yaşayanların beşte birini oluşturuyor.

Amerika´da yaşayan en kalabalık Afrika diyasporasını 327 bin nüfusla Nijeryalılar oluşturuyor. Nijeryalılar´ı 222 bin nüfusla Etiyopyalılar, 192 binle Mısırlılar izliyor. Afrikalı göçmenler en çok Texas, New York, California ve Maryland eyaletlerine yerleşiyor.

Monica Anderson, Amerika´daki bu eyaletlerin geçmişe oranla bugün daha çok Afrikalı´ya evsahipliği yaptığını kaydediyor. Afrikalılar, yaşadıkları toplumlardaki göçmen nüfusu yeniden şekillendiriyor.

Afrikalılar hala küçük bir göçmen grubu

Bu artışa rağmen Afrikalı göçmenler hala Amerika´daki toplam göçmen nüfusun oldukça küçük bir kesimini oluşturuyor. Göç Politikaları Enstitüsü´nden uzman Randy Capps, bunun gerek tarihi, gerekse coğrafi nedenleri olduğunu söylüyor.

Uzman, Afrika´nın Amerika´ya uzak olmasının önemli bir etken olduğunu vurguluyor. Amerika´ya göç etmeye yetecek miktarda geliri olanların sayısı oldukça az. Öte yandan 1965 yılında imzalanan Göçmenlik Yasası´na kadar Afrika´dan Amerika´ya yasal yollarla göç etmek kolay değildi.

Başkan Lynson Johnson´ın imzaladığı Göçmenlik ve Tabiyet Yasası, bireylerin ulusal kimliklerine dayalı kota sistemini ortadan kaldırdı. Bu şekilde her ülkeden göçmenlerin fırsatlardan eşit şekilde yararlanmaları sağlandı. Hart-Celler Yasası sayesinde göçmen aileler Amerika´da yeniden biraraya gelme şansı buldu, kalifiye göçmenlerinse Amerika´ya daha kolay yerleşmesinin önü açıldı.

Günümüzde Amerika´ya onbinlerce Somalili, Sudanlı, Kongolu ve Eritreli mülteci ayak basıyor. Ancak yüksek eğitim almış çok sayıda Afrikalı doktor ve mühendis de daha iyi bir hayat arayışı içinde Amerika´ya göç ediyor.

Uzman Randy Capps, 2013 yılında Sahra Çölü´nün güneyindeki ülkelerden gelen Afrikalı göçmenlerin yüzde 38‘inin lisans ya da yüksek lisans derecesi olduğunu söylüyor. Amerika´ya gelen tüm göçmenler arasında üniversite lisans ya da yüksek lisans derecesi sahibi olanların oranı, yüzde 28. Öte yandan Amerika´da doğanlar arasında bu oran, yüzde 30.

Trump göçmen akışını durduracak mı?

Amerika´nın göçmenlik politikasındaki değişikliklerin Afrika kökenli göçmenleri nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Başkan Trump´ın imzaladığı kararname, üç Afrika ülkesi Libya, Somali ve Sudan´dan gelen göçmenlere Amerika´ya giriş yasağı koymuş ve mülteci yerleştirme programını askıya almıştı.

Kararnamenin uygulanması, mahkeme kararıyla durduruldu. Trump ve ekibi, göçmenlikle ilgili yeni bir kararname üzerinde çalışıyor.

Cumhuriyetçi Parti Arkansas Senatörü Tom Cotton, Amerika´nın göçmenlere verdiği oturma ve çalışma izni olan yeşilkart sayısının bir milyondan 500 bine indirilmesini önerdi.

Randy Capps, Trump´ın göçmenlikle ilgili politikalarının Amerika´ya daha az yabancı öğrenci ya da turist gelmesine yol açıp açmayacağını söylemek için henüz erken olduğu görüşünde.

Capps, ”Amerika´nın şu anda güçlü bir iş pazarı var. Afrikalı göçmenlerin gitmeyi düşündüğü diğer ülkelere oranla Amerika´daki iş piyasası daha büyük. Amerika´ya yerleşen Afrikalılar oldukça başarılılar. Göçmenlik politikasında çok ciddi değişiklikler olmadığı sürece Amerika, göçmenler için cazibesini koruyacak” diyor.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor