AB´nin Mülteci Kampı Kurmasını İstedi

AB´nin Mülteci Kampı Kurmasını İstedi

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, mülteci krizinin Almanya açısından “büyük bir zorluk” teşkil ettiğini söyledi. Maiziere; İtalya, Yunanistan ve Türkiye´de mülteci kampları kurulmasını ve bu kamplarda yapılacak kontrollerl

 

Kirsten Ripper

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, mülteci krizinin Almanya açısından “büyük bir zorluk” teşkil ettiğini söyledi. Maiziere; İtalya, Yunanistan ve Türkiye´de mülteci kampları kurulmasını ve bu kamplarda yapılacak kontrollerle AB ülkelerine giriş hakkı kazanacak mültecilerin belirlenmesini talep ediyor.

KIRSTEN RIPPER: İyi günler Sayın Bakan´ım. Geride bıraktığımız yıllarla kıyasladığımızda Almanya´ya bugüne kadar hiç bu kadar çok sayıda mülteci gelmemişti. Siz 2015 yılında 800 bin mültecinin gelmesini bekliyorsunuz. Bu mültecileri hangi önlemler altında ülkenize kabul etmeyi düşünüyorsunuz?

THOMAS DE MAIZIERE: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu gerçekten çok yüksek bir sayı. 800 bin, geçen yılın dört katı anlamına geliyor. Yani Avrupa´da yapılan sığınma başvurularının yüzde 43´üne tekabül ediyor. Bu, Almanya gibi organize ve zengin bir ülke için dahi büyük bir zorluktur. Bu işin üstesinden gelebilmek için hem ülkemizin hem de Avrupa ülkelerinin önlemler alması gerekir. Gelen bütün mültecileri düzgün barınaklara yerleştirmek gibi büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Bununla ilgili işlemleri hızlandıracağız. Sadece temmuz ayında Almanya´ya yaklaşık 83 bin mülteci geldi ve henüz sona ermemiş olan ağustos ayında sayının 90 ila 100 bin arasında seyredeceğini bekliyoruz. Geçen hafta ülkemize 25 binin üzerinde mülteci geldi. Bu sayı bile son derece fazla.

RIPPER: Bu ani artışı nasıl açıklıyorsunuz?

DE MAIZIERE: Güney rotası (Libya-Akdeniz-İtalya) üzerinden gelen mülteci sayısında geçen yıla göre sadece yüzde 5-10 civarında bir artış var. Ancak Balkan rotasında yüzde 600´lük bir artış söz konusu.

RIPPER: Almanya´nın bu insanlara kucak açmak konusunda istekli olduğunu düşünüyor musunuz?

DE MAIZIERE: Şu an için hâlâ çok fazla talep var. İki konuya açıklık getirilirse toplumun onayı alınabilir: Öncelikle gerçekten korunmaya muhtaç olanlar ile korunmaya muhtaç olmayanlar arasında bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Korunmaya muhtaç olmayanlar ülkemizde adil bir muamele görmeli ancak daha sonra ülkemizi terk etmeli. Ayrıca Avrupa içerisinde mülteciler ülkelere adil bir şekilde dağıtılmalı. Almanya gibi zengin bir ülke bile uzun vadede bu kadar çok sayıdaki mültecinin getireceği yükü tek başına kaldırmakta zorlanır.

RIPPER: Farklı olarak ne yapmak istiyorsunuz? Sizce AB içinde bu nasıl organize edilebilir?

DE MAIZIERE: Avrupa Konseyindeki meslektaşlarımla ve mültecilerle ilgili düzenlenen zirvede Yunanistan ve İtalya´da “Hotspots” denilen büyük bölgelerin oluşturulmasına karar verildi. Bu alanlarda, gelen mültecilerin korunmaya muhtaç olup olmadığına dair ilk kontroller yapılacak. Ayrıca Türkiye ile daha yoğun görüşmeler yapmamız gerekiyor. Türkiye, Suriye sınırında mültecilerin kabul edilmesi konusunda harika işler yapıyor. Ancak İzmir´de binlerce belki de yüz binlerce insan Avrupa´ya gitmek için bekliyor.

RIPPER: Bakanlığınız Balkan ülkelerinden gelen mültecilerin Almanya´ya gelmesini önlemeye yönelik bir video yayımladı. Bu videoyla hedeflerinize ulaştınız mı? Sizce bu süreç nasıl işlemeli?

DE MAIZIERE: Bir ülke AB üyeliğine aday veya bir NATO müttefikiyse ve demokratik kurallara sahipse o zaman Avrupa´dan sığınma talebinde bulunmak için bir neden yoktur. Bu, Avrupa için kabul edilemez bir durumdur.

RIPPER: Kosova´dan da mı bahsediyorsunuz?

DE MAIZIERE: Evet hem Kosova hem de Arnavutluk´tan bahsediyorum. Bu ülkelerin hükûmetleri bizden gençlerin söz konusu şekilde ülkelerini terk etmelerini önlemek için her şeyi yapmamızı talep etti. Onlara, buraya gelip sığınma talebinde bulunmalarına gerek olmadığını, çalışmak için veya göçmen olarak da gelebileceklerini söyleyebiliriz.

RIPPER: Somut teklifler sunmak istiyorsunuz. Bu teklifler, belirli ülkelerden gelecek kişiler için mi yoksa dünyanın her yerinden gelenler için mi geçerli olacak?

DE MAIZIERE: Balkanlar´ın batısındaki ülkelerden söz ediyorum. Bu kişiler çırak olarak buraya gelmek istiyor olabilir. Söz konusu kişilerin bir Alman şirketinden iş sözleşmesine ihtiyacı var ve normal şartlar altında ancak o zaman Almanya´ya göçmen işçiler olarak gelebilirler.

RIPPER: Peki, yasal yollarla gelen bu göçmenlere karşı Almanya´da daha fazla hoşgörünün olmasını istiyor musunuz?

DE MAIZIERE: Ülkemizde çok sayıda yabancı yaşıyor ki bu sayı bölgelere göre değişiyor. Burada çalışan, vergisini ödeyen, Alman yasalarına uygun bir şekilde davranan yabancıların kabul edilmesinin büyük bir sorun teşkil ettiğini düşünmüyorum. Biz bir göç ülkesiyiz ve profesyonel iş gücüne ihtiyacımız var.

RIPPER: O hâlde protesto gösterilerinde bulunan ve mülteci kamplarını ateşe veren insanlara karşı harekete geçilmemesi gerektiğini mi söylüyorsunuz? Bugünlerde Almanya´daki yabancı düşmanlığı ve Almanya´nın dünyaya sergilediği imajı dramatik.

DE MAIZIERE: Evet bu konuda yapılması gereken çok şey var. Ülkemizde sağ kesim tarafından bu konuda işlenen siyasi suç eylemlerinin arttığını görüyoruz. Bunlar sığınmacılara ve sığınma talebinde bulunanlarla ilgilenen kuruluşlara yönelik hakaret, nefret ve şiddet eylemleridir. Bu yılın ilk altı ayında geçen yıla göre daha fazla olayla karşılaştık. Hatta son günlerde olaylar daha da arttı. Bu olanlara karşıyız. Bir hukuk devleti olarak bu olaylarla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Hür bir ülkede mülteciler konusunda izlenen politika özgürce tartışılabilir. Ancak buradaki insanlara saldırılması yahut hakaret edilmesi için hiçbir neden olamaz. (Fransa, Euronews - 28 Ağustos 2015)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor