AB’nin Türkiye Açılımı

AB’nin Türkiye Açılımı

Türkiye’nin demokratik açıdan canlanması, AB’nin ülke ile ilişkilerini yeniden canlandırması için ideal bir fırsat sunuyor.

 

Javier Solana - NATO eski genel sekreteri *

MADRID ?Haziran’da Türkiye’de gerçekleşen genel seçimler güçlü bir mesaj verdi: Türkiye’nin demokrasisi zarar görmemiş şekilde varlığını sürdürüyor. Her ne kadar seçim kampanyası sırasında saydamlık konusunda bazı şikayetler olsa da, demokrasi üstün geldi; oy verebilecek durumdaki seçmenlerin %86 gibi müthiş bir kesimi sandıklara gitti – bu Avrupa’da pek rastlanan bir durum değil. Dünyanın geri kalanı –ve özellikle de Avrupa Birliği- bu durumu kayda geçirmeli.

Türkiye vatandaşları oylarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) anayasayı değiştirmek için ihtiyaç duyduğu meclisteki mutlak çoğunluğu kazanmasını engelledi. Dahası, ülkenin uzun zamandır marjinalize edilmiş Kürt azınlığı ile diğer grupları bir araya getiren Halkların Demokratik Partisi’ye (HDP) oyların yüzde 10’undan fazlasını vererek bu partinin ilk kez meclise girmesini, sadece Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerde değil ülke çapında temsil hakkı kazanmasını sağladılar. Çoğulculuğun bu zaferini güçlendirmek suretiyle Alevi ve Hıristiyan azınlık grupları mecliste daha büyük bir temsil gücü elde ettiler; ve Yezidiler ve Romanlar da ilk kez temsil edilecekler.

Yeni parlamento bileşimi, hiç kuşku yok ki Türkiye’nin son birkaç yıldır ciddi meydan okumalarla karşı karşıya kalan dış politikası üzerinde büyük bir etki doğuracak. Keza, bölgesel çatışmalar yoğunlaşırken, ülkenin komşularla “sıfır sorunu” sağlamaya dönük dış politika hedefi artık sağlanamaz oldu. Ayrıca Türkiye’nin izlediği politikalar –özellikle de Suriye ve Mısır’a dönük olanlar- ne bölgenin Sünni çoğunluktaki ülkelerini ne de Batı’yı tatmin etti.

Belki de daha önemlisi, AKP hükümetinin dış politikası, ülke içindeki güçlerden ciddi bir eleştiri aldı. Bu güçlerin artık söz konusu politikayı değiştirmeye dönük daha büyük bir etkileri var. AKP son kertede bir koalisyon veya azınlık hükümeti kursa da, bu sonuç değişmeyecek. Değişimin yönelimi, birçok partinin tercih ettiği yaklaşımları dikkate almak zorunda.

Örneğin, seküler, merkez sol eğilimli Cumhuriyet Halk Partisi, herhangi bir başka ülkenin iç işlerine karışılmasına karşı çıkıyor; Türkiye’nin Suriye dahil bölge ülkeleriyle iyi ilişkilerini yeniden tesis etmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşın, HDP, geçtiğimiz sene İslam Devleti Suriye’nin Kobane kentini kuşattığında, önceki AKP hükümetinin müdahale edememiş olmasını protesto etmişti.

Kendi açısından bakıldığında, sağ eğilimli Milliyetçi Hareket Partisi ise, AKP yönetiminin mevcut Mısır hükümetini tanımama kararını eleştiriyor; bu adımın Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunu ortadan kaldırdığını ileri sürüyor. Şimdilerde, partinin iddia ettiğine göre, Türkiye’nin bölge komşularının toprak bütünlüğünü korumak üzere çalışması lazım.

Tüm bu belirsizlik ortamında net olan bir şey var: Türkiye kendi içine dönemez. Keza, bölgesel bir güç olarak, gerilimleri azaltmak ve çatışma çözümünü teşvik etmek gibi bir sorumluluğu var. Ayrıca, artan bir bölgesel istikrar ortamında uzun vadeli bir ulusal çıkarı bulunuyor. Bunun tek sebebi, halihazırda ülkeye akın akın gelen ve sayıları neredeyse iki milyona yaklaşan mülteci akımını önlemek değil sadece. Ayrıca, yakın bölgelerde çok daha fazla ticari fırsatın da açılması gerekiyor.

Türkiye’nin demokratik açıdan canlanması, AB’nin ülke ile ilişkilerini yeniden canlandırması için ideal bir fırsat sunuyor. AB, Türkiye’nin başlıca ticaret ortağı ve en büyük yatırımcılarından biri. Ayrıca, AB Türkiye’yi çalkantılı bir bölgede istikrarlı bir müttefik olarak kabul etmekte. Savaş ortamının kızışması ve mezhepsel şiddetin artıp kronik bir hale gelmesi, hem Türkiye’yi hem de Avrupa’yı tehlikeye atıyor.

Bu bağlamda, yenilenen ilişkiler, her iki tarafın da çıkarlarına hizmet edecek. Örneğin, AB, Türkiye’nin komşularıyla olan ilişkilerinde diplomatik destek sağlayabilir; mültecilere yardım etmede insani yardım sunabilir. Daha istikrarlı bir Orta Doğu’nun sınırları ötesine daha az mülteci ve terörist göndereceği gerçeğinden hareketle, Avrupa’nın bu tür bir desteği sağlamak noktasında güçlü bir saikası bulunuyor.

Bu durumun ivediliği ise, ikili ilişkilerin “Türkiye AB’ye üye olacak mı, olmayacak mı” gibi dar çerçeveli tartışmaların ötesine geçmesini gerektiriyor. Her şey bir yana, halihazırda AB’nin daha fazla genişlemesinin önünde yoğun bir direnç olduğu düşünüldüğünde, katılım süreci kuşkusuz oldukça yavaş bir şekilde ilerleyecek. Dolayısıyla hedef, katılım müzakerelerini sekteye uğratmış olan mesele ve çatışmaları engelleyen, daha etkin ve yeni işbirliği biçimleri bulmak yönünde olmalı.

Bu demek değildir ki katılım süreci bir yana bırakılacak. Tam tersine, daha etkili işbirliği kanallarının buna paralel olarak açılması gerekiyor.

İyi bir başlangıç noktası olarak, Avrupa ve Türk parlamenterlerin toplantılar düzenlemesi olabilir. Avrupalı liderler, Türk dış politikasının olası revizyonunu titizlikle takip etmeliler; ortak çıkar alanlarındaki ikili diyalogu güçlendirmeye dönük fırsatları kaçırmamalılar. Bunun için, düzenli aralıklarla üst düzey toplantılar yapılması, böylelikle kritik meselelerde spesifik ortak eylemlere ilişkin anlaşma sağlanması gerekmektedir.

Bu, AB-Türkiye ilişkileri açısından bir fırsat penceresi sunuyor ve bu pencerenin değerlendirilmesi lazım. Orta Doğu’da güçlendirilmiş istikrar hedefini yerine getirmek için, iki tarafın birlikte çalışması gerekiyor. Avrupa, bu treni kaçırmamalı.

 


*Javier Solana, AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilciliği, NATO Genel Sekreterliği ve İspanya Dışişleri Bakanlığı’nı yürütmüştür. Kendisi halihazırda ESADE Küresel Ekonomi ve Jeopolitika Merkezi başkanı, Brookings Enstitüsü saygın üyesi ve Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde Avrupa’ya dair Küresel Gündem Konseyi üyesidir.

 

Kaynak: http://www.project-syndicate.org/commentary/turkey-eu-bilateral-relationship-by-javier-solana-2015-06#1EfdYArm7kOu7VlZ.99

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor