Afrika Boynuzu´nda Hibrit Savaşlar

Afrika Boynuzu´nda Hibrit Savaşlar

Etiyopya´nın refahı konusunda Çin´in temel endişesi, bu ülke ile Cibuti arasında inşa edilen demir yoludur. Burası, Eritre´nin 1993 yılında bağımsızlık kazanmasından beri ilk güvenilir erişim güzergahı olup, Afrika devinin küresel e

 

Afrika Boynuzu hakkında Hibrit Savaş araştırma serisinin son kısmı, bölgenin tüm istikrarının akamete uğrayabildiği en olası dört senaryoyu araştırıyor. Daha önceki iki bölümde, Afrika´nın bu kısmındaki durum ve incelenen her bir ülkedeki stratejik durumlar incelendi. Uygun arka plan oluşturulduktan sonra artık daha geniş çaplı bulguları özetlemenin vakti geldi. Kısacası, dört farklı çatışma senaryosuyla özetleniyor: sıcak savaş, hibrit savaş, terörist-ayrılıkçı savaş ve mültecilerin provoke ettiği savaş. 

Etiyopya-Eritre Soğuk Savaşı Sıcak Savaşa Dönüyor 

Eritre hükümetinin öngörülemezliği ve ülke içinde bilgi ortamının saydam olmayışından dolayı, Kızıldeniz´deki devlette ne tür planların oluşmakta olduğunu tam olarak söylemek oldukça zor. Etiyopya´nın eski bölgesiyle potansiyel olarak istikrar bozan bir çatışmayı tetiklemeyeceği rahat bir şekilde öngörülebilir, çünkü bundan kazançlı çıkacağı hiçbir şey yok. Eritre´nin ise, rakibinin hükümetini devirebilirse, topraklarını kimlikler üzerinden federalleşmiş devletçiklere bölerse ve muhtemelen de Etiyopya´nın bir jeopolitik birim olarak varlığını ortadan kaldırana dek Eritre senaryosunu sürekli olarak yinelerse,  bundan elde edecek çok fazla öznel yararı vardır. 

Etiyopya ile Eritre arasında potansiyel olarak yaklaşan herhangi bir çatışmada bahsi yükselten şey ise, Asmara´nın Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ile yeni oluşan ilişkisidir. Bu ilişki, olası bir çatışmaya doğru çekilebilir (ya doğrudan birliklerle ya da arka plandan dolaylı destek vererek) veya başka koşullar altında süper bölgenin tartışmasız ve çok-kutuplu lideri haline gelecek olan ülkenin yükselişinin engellenmesinin bir aracı olarak onun suç ortaklığına katılmak mümkündür. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi´nin Eritre´ye vereceği herhangi bir destek ve hatta bununla ilgili herhangi bir iddia, hiç kuşku yok ki Çin´i sinirlendirecek  – keza o da kısa süre içerisinde Cibuti´deki ilk denizaşırı askeri tesisine bazı güçlerini yığacak ve en yakın Asya-dışı müttefiklerinden birinin istikrarlı olarak kaldığını ve hızla yükseldiğini görmekten menfaat sağlıyor. 

Etiyopya´nın refahı konusunda Çin´in temel endişesi, bu ülke ile Cibuti arasında inşa edilen demir yoludur. Burası, Eritre´nin 1993 yılında bağımsızlık kazanmasından beri ilk güvenilir erişim güzergahı olup, Afrika devinin küresel ekonomiye erişimi için önem taşımaktadır. 

Çin, Etiyopya´nın Tek Kemer Tek Yol küresel bağlantı platformu boyunca büyük bir düğüm noktası olarak kilit bir rol oynayacağını öngörmekte ve böylelikle müttefikine karşı herhangi bir dış askeri saldırı karşısında muhtemelen olumsuz bir tepki verecektir. 

Bununla birlikte, Çin´in yapabileceği ve yapmak istedikleri şeyler çok fazladır ve herhangi bir potansiyel çatışmada doğrudan yan yana askeri destek sağlamak, bunlardan biri değildir. Ancak, Pekin muhtemelen Etiyopya ile Eritre arasındaki düşmanlıkları mümkün olan en kısa süre içerisinde sona erdirmede bir tür diplomatik çözüme erişmek için aşırı hızlı bir çaba içerisine girecektir ve bu çerçevede, komşu Güney Sudan´da yaptığı gibi kendi birliklerini güvenilir barış bekçileri olarak sunabilir. Şayet Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi herhangi bir biçimde güç gösterisinde bulunursa veya Eritreli müttefikini destekleme çerçevesinde güç gösterisinde bulunacağı konusunda endişe yaratırsa, Çin büyük olasılıkla diplomatik itirazlar ortaya koyar ve büyük olasılıkla Afrika Boynuzu´ndaki OBOR politikalarının yaşamsallığını tamamen tehlikeye atacak türden politikalar karşısında seyirci kalmayacağını mesajını göndermek adına asimetrik nitelikte ekonomik ve hatta askeri karşı-tedbirler alır. Bunu özellikle belirtmek gerekiyor çünkü Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ve onun Türk müttefikinin daha şimdiden aşağıdaki ülkelerde üs sahibi olduklarından şüpheleniliyor veya üs sahibi olmanın eşiğindeler:

 Haberin devamı : http://asam.org.tr/afrika-boynuzunda-hibrit-savaslar/



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor