AK Partili Eker´den Washington´da Gülen açıklaması: Kanaatler değişti

AK Partili Eker´den Washington´da Gülen açıklaması: Kanaatler değişti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Washington´da gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından açıklamada bulundu.

 

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, ABD´nin başkenti Washington´da başta ABD Kongresi üyeleri olmak üzere önemli görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye aleyhine yapılan kara propagandanın bertaraf edilmesi için bilgi aktardıklarını belirterek, 'Biz tezimizi anlattıkça, dokümanlarla destekledikçe onlar da bu konuyla ilgili kanaatlerinin netleştiğini, en azından daha önceki kanaatlerinin değiştiğinin işaretlerini verdiler' dedi.

Eker başkanlığında, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan, Sena Nur Çelik ve Emine Nur Günay´dan oluşan heyet, ABD´nin başkenti Washington´da Kongre üyeleri, düşünce kuruluşları ve gazetecilerle görüşmelerini tamamladı.

Eker, Washington´dan ayrılmadan önce Türkiye´nin Washington Büyükelçiliği rezidansında Türk gazetecilere temasları hakkında milletvekilleri ve Türkiye´nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile değerlendirmelerde bulundu.

‘GÖRÜŞMELER YARARLI GEÇTİ´

Washington´da 3 günde 20´den fazla senatör ve Temsilciler Meclisi üyesiyle toplantılar yaparak, 15 Temmuz´daki darbe girişimi, Fethullah Gülen´in Türkiye´ye iadesi ve Suriye´deki ‘PKK/PYD tehdidi´ hakkında muhataplarına bilgi ve bazı dokümanlar verdiklerini aktaran Eker, Türkiye´nin tezlerini ve beklentilerini dillendirdiklerini, görüşmelerin yararlı geçtiğini söyledi.

Eker, FETÖ´nün son yıllarda Türkiye aleyhine lobi faaliyeti yürüttüğüne yönelik muhataplarından bilgi aldıklarını dile getirerek, 'Bunun için Türkiye´nin tezlerinin anlatılması ve dost ve müttefik iki ülke arasındaki ilişkileri FETÖ terör örgütünün zehirlemesine fırsat verilmemesi yönünde muhataplarımızla çeşitli görüşmeler yaptık' diye konuştu.

Örgütün yasadışı faaliyetleri ve FetHullah Gülen´in bunların içinde yer aldığı hususlarla ilgili dosyaların Amerikalı yetkilileri teslim edildiğini hatırlatan Eker, buna ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

‘ÇALIŞMALARIN BUNDAN SONRA DA DEVAM ETMESİ GEREKİYOR´

Eker, şunları kaydetti: 'Türkiye aleyhine yapılan kara propagandanın bertaraf edilmesi, oluşturulan dezenformasyonun giderilmesi yönünde bilgilendirme yaptık. Beklentilerimizi ve toplumun hassasiyetlerini paylaşma imkânı bulduk. Yapıcı bir diyalog gelişti. Bundan sonra da bir defaya mahsus değil, sürekli bir diyaloğun devam etmesi gerekli çünkü Fethullahçı Terör Örgütü´nün de dünyanın başka yerlerinden insanların da ABD´de lobicilik yaptığını herkes biliyor. Dolayısıyla buradaki mekanizma, bu tanıtım faaliyetleri son derece önemlidir. Kamuoyunun algısı, kamuoyunun oluşması için bu tür çalışmaların bundan sonra da devam etmesi gerekiyor.'

Daha önce TBMM Dışişleri Komisyonundan bir heyetin Washington´da görüşmeler yaptığını anımsatan Eker, bundan sonra da bu tür çalışmaların süreceği bilgisini verdi.

‘HİÇBİR KISITLAMAYA TABİ DEĞİL´

Eker, Türkiye´nin beklentilerinden birinin, ABD ile bulunan suçluların iadesi anlaşması gereği hukuka teslim edilmesi ve Türkiye´ye iadesi olduğu vurguladı.

‘GÜLEN HÂLÂ SERBEST ŞEKİLDE HEYETLER KABUL EDİYOR´

Önemli bir başka hususu da dile getirdiklerini aktaran Eker, şöyle devam etti: 'Fethullah Gülen bu ülkede hâlâ serbest şekilde heyetler kabul ediyor, görüşmeler yapıyor, talimatlar veriyor, Türkiye´yi tehdit etmeye devam ediyor. 241 vatandaşımızın şehadetiyle, binlerce vatandaşımızın yaralanmasıyla neticelenen kanlı darbe teşebbüsünün birinci derecedeki suçlusu ve şüphelisi olarak değerlendirilen Fethullah Gülen´in burada bu şekilde hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan hayatını devam ettirmesi bizim açımızdan dile getirdiğimiz bir husus. Bunu da mutlak surette ABD yetkililerinin dikkate alması gerekiyor. Bununla ilgili Türkiye´nin beklentileri doğrultusunda birtakım adımlar atılması gerektiğini ifade ettik.'

Eker, karşılıklı ziyaretlerde tüm bu konuların dile getirilmesinin muhataplarında belirgin bir kanaat değişikliği sağladığına da dikkat çekti.

FETÖ mensuplarının lobi faaliyetlerinin ABD Kongresi üyelerinin bazılarında zihin karışıklığına neden olduğuna işaret eden Eker, 'Ama biz tezimizi anlattıkça, dokümanlarla destekledikçe onlar da bu konuyla ilgili kanaatlerinin netleştiğini, en azından daha önceki kanaatlerinin değiştiğinin işaretlerini verdiler. Birçoğu da bu ziyaretlerin son derece faydalı olduğunu, konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduklarını bize ifade ettiler' dedi.

‘TÜRKİYE ALEYHİNDE ABD BASININDA ÇIKAN YAZILAR LOBİ FAALİYETLERİNİN SONUCU´

Türkiye aleyhine ABD basınında çıkan yazıların lobi faaliyetlerinin sonucu olduğunu vurgulayan Eker, bu konuda da gerçeklerin aktarılması adına ilave faaliyetlerin yürütüleceğini bildirdi.

Eker, Türkiye´nin tezlerini anlatılması için yapılacak tüm bu çalışmaların kalıcı olması gerektiğini, sadece bir kriz zamanında ziyaretlerle kalmaması ve süreklilik arz etmesi gerektiğini belirterek, 'Türkiye´ye zarar vermek isteyen bu tür terör örgütleri bir tek olayla, bir tek dosyayla, bir tek karar tasarısıyla kalmıyorlar. Onlar faaliyetlerine yıllarca devam ediyorlar' değerlendirmesinde bulundu.




Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor