Akkuyu`da ilk temel atıldı

Akkuyu`da ilk temel atıldı

Türkiye`nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Projesi`nin deniz yapılarının temeli törenle atıldı. Törende konuşan Enerji Bakanı Yıldız, santralin 10 yıl önce yapılmış olması durumunda 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal

 

20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için ilk temel Mersin`in Gülnar ilçesinde törenle atıldı.

Törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Genel Müdürü Fuad Akhundov, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper ve çeşitli davetliler katıldı. Bakan Yıldız ve Sergey Kiriyenko, bölgede bir kayanın içine, gelecek nesillere ulaştırılmak üzere zaman kapsülü bıraktı.

`TURİZME BİR ŞEY OLMAZ`

Törende bir konuşma yapan Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santralin turizme olmulsuz etki yapacağı iddialarına değindi.

Benzer santrallerin Avrupa`nın en çok turist çeken ülkelerinde de olduğunu söyleyen Yıldız, 'Bunu yapınca Antalya`daki tursit kaçar dediler, Mersin`deki tursit kaçar dediler. Avrupa`nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid… Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris`te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize de bir şey olmaz arkadaşlar' diye konuştu.

Yıldız, yerli enerji kaynağının da önemine işaret ederek, 'Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık' ifadesini kullandı.

İSTANBUL`UN TÜMÜNÜ, TÜRKİYE`NİN YÜZDE 8`İNİ

Enerji Bakanı, Akkuyu Nükleer Santrali`nin bugün devrede olması durumunda 15 milyon nüfuslu İstanbul`un bütün enerji ihtiyacını, Türkiye`nin ise enerji ihtiyacının ise yüzde 8`ini karşılayabileceğini belirtti.

`EN BÜYÜK YATIRIM`

Santral inşasıyla ilgili zemin etüdleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Yıldız, yapılan yatırımın büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: '2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada yapılacak.'

Nükleer santralle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının da devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti: 'Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa… 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaaprken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız.'

KİRİYENKO: 10 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN OLACAK

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ise çok önemli bir projenin temelini attıklarını, projenin iki ülke arasında stratejik bir önemi olduğunu söyledi.

Rusya ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının projeye destek verdiğini ifade eden Kiriyenko, 'Bu kadar geniş bir sahada büyük yatırımlar yapılacak. Böyle uygun bir sahayı dünyada bulmak gerçekten çok zor. Sürdürülebilir enerji güvenliği ve vergi açısından da ekonomiye önemli bir katkısı olacak. Bu sahada 10 binden fazla çalışan olacak. Bunlar hem Akkuyu hem taşeron firma çalışanları olacak. Bizler ilk ihaleyi yaptık. Deniz saha işleri için sadece Türk firmaları bu ihaleye katıldı. Bu ülkenin ekonomisi ve yeni tecrübe edinmesi açısından son derece önemliydi' diye konuştu.

`YAPACAĞIMIZ SANTRAL FUKİŞİMA`DA OLSAYDI`

Projede son teknolojiyi kullandıklarını dile getiren Kiriyenko, şöyle konuştu: 'Fukuşima`da yaşanan sorunlar göz önüne bulundurularak yeni bir teknoloji üretildi. Bizim burada yapacağımız santral Fukişima`da olsaydı, yani depremi yaşasaydı bu santrale bir şey olmazdı. Biz test edilmemiş ve onaylanmamış bir proje yapmıyoruz. Test edilmiş, en son teknolojinin kullanıldığı bir projeyi Türkiye`de gerçekleştireceğiz. Tecrübe kazanan Türk yatırımcıları ile birlikte işbirliğini devam ettirmek istiyoruz. Türk firmalarıyla sadece Akkuyu`da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istiyoruz. Santral inşaat ihalesinde 2. ve 3. sırada yer alan firmalarla da birlikte çalışma imkanını araştıracağız.'

Kirienko, Akkuyu Nükleer Santrali`nin, beklenmedik durumlara karşı dayanıklı olacağına dikkati çekerek, 'Türkiye`de en modern, en güvenli, en etkin nükleer santrali inşa etmek için çalışacağız' dedi. Projede görev yapacak uzmanları yetiştirmek için 80 kişilik ilana 6 bin 100 başvuruda bulunduğunu anlatan Kiriyenko, Türk gençlerinin ilgisinden memnun olduklarını dile getirdi.

Akkuyu Genel Müdürü Fuad Akhundov ise Rusya`da proje üzerinde çok yoğun bir çalışma yapıldığını söyledi. Rus ve Türk geleneklerine saygılı olduklarını belirten Akhundov, Türkiye`de böyle bir santral yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

MERSİN VALİSİ: ENERJİ EN BÜYÜK İHTİYAÇ

Sputnik Ankara Temsilcisi Yurdagül Şimşek`e konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuya ilişkin şunları söyledi: 'Türkiye`de nükleer santral kurulması konusu yıllardan beri konuşuluyor. Ancak yeni gerçekleştiriliyor ve son derece önemli. Bu santralin kurulması konusunda tabi bazı çevrelerin olumsuz görüşleri var. Ancak dünyaya baktığımızda gelişmiş ülkelerin hemen hepsi nükleer güç santrallerini kullanmaktalar. Öncelikle bu ülkelerin nükleer santrali niçin kullandığına bakmak lazım. Enerji dünyada en büyük ihtiyaç. İlk defa Türkiye`de olan bir sistem değil. Gelişen ve büyüyen Türkiye`nin nükleer santral yapması çok tabiidir.'

EYLEMCİLER İNŞAAT ALANI ÇIKIŞINI KAPATTI

Tören yapıldığı sırada inşaat alanının dışında protestolar vardı. Eylem yapan Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, inşaat alanının kapısını tutarak içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu. Jandarma ve Çevik Kuvvet polisleri, eylemcilere tazyikli suyla müdahale etse de, eylemciler dağılmadı. Polis yetkilileri ile eylemciler arasındaki görüşmeler yapıldı. Bir saat kadar süren eylem görüşmeler sonrası bitirildi ve törene katılanlar dışarı çıkabildi.

4 REAKTÖRDEN OLUŞACAK

Türkiye`nin ilk nükleer güç santrali her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşacak. İlk ünitenin 2019`da elektrik üretmesi, diğer ünitelerin ise birer yıl arayla devreye alınması planlanan santralin işletme süresi ise 60 yıl olarak tahmin ediliyor. Projenin tüm maliyeti ise yaklaşık 20 milyar dolar.

9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek santralin soğutma suyu direk denizden alınıp nükleer santrali soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak. Soğutma denizden yapılacağı için soğutma kuleleri yer almayacak. Olası bir arıza durumunda radyasyon yayılma yolları kademeli olarak engellenecek. Akkuyu sahasında kurulacak yapı 2 katmandan oluşacak. Dışta 1 metre kalınlığında özel bir betondan yapılmış muhafaza duvarı olacak. İçinde de özel bir muhafaza kubbesi yer alacak.

Santralin inşasını üstlenen Rosatom bir Rus devlet firması. 12 Mayıs 2010`da imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya göre, Rosatom inşa edeceği santralin yüzde 51`inin sahibi olacak ve santralin sökümü ile atık yönetiminden sorumlu tutulacak. Akkuyu Nükleer Santrali`nin resmi internet sayfasında santralde kullanılacak tüm yakıtın Rusya`dan getirileceği, atıkların da yine Rusya`ya geri gideceği belirtiliyor. Türkiye`nin atıkları satın almak istemesi durumunda ise atıklar Türkiye`de kalabilecek.

 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

Yükleniyor