Al Jazeera kanalı Arap dünyasında neden sevilmiyor?

Al Jazeera kanalı Arap dünyasında neden sevilmiyor?

Ürdün, Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun ofisini kapattı. Geçtiğimiz pazartesi günü ise Suudi Arabistan, terörist grupların planlarına yardım ettiği, Yemen´de darbe yapan Husilere destek verdiği ve ülke içindeki safları zayıflatma

 

Arap uzmanlar, kanalın yaptığı yayınların Arap ülkeleri için ne şekilde tehlikeli olabileceğini ve ofislerin niçin kapatıldığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Al Jazeera Mısır İngilizce Yayın Ofisi eski müdürü Muhammed Fahmi, Sputnik´e verdiği röportajda şunları aktardı: 'Al Jazeera Mısır ofisine 3 ay boyunca, Eylül-Aralık 2013 döneminde müdürlük yaptım. Sonra ben ve diğer muhabirler, ‘Marriott Hücresi´ davası kapsamında gözaltına alındık (Kamuoyunda 'Marriott Hücresi' olarak bilinen davada, Al Jazeera kanalı çalışanı 3 gazeteci hakkında 3´er yıl hapis cezası verildi). Hapiste 438 gün kaldım. Beni Cumhurbaşkanı Sisi´nin affettiğini söylediler.' 

İşe başlamadan önce ofisin bağımsız olarak çalışması ve sadece İngilizce yayın yapması şartlarını koştuğunu söyleyen Fahmi, Doha´nın bu şartları kabul ettiğini, ancak daha sonra kanal yönetiminin kendilerine yalan söylediğini aktardı. Muhabir, 'Niçin Marriott hotelden çalıştığımızı sorduğumuzda bunun ülkenin yasalarına bağı olduğunu söylediler. Hapisteyken de ofisin tüm çalışma lisanslarının Mısır hükümeti tarafından iptal edildiğini anladım' diye konuştu.

´TERÖRİST GRUPLARA ÇALIŞARAK GAZETECİLİK İLKELERİNİ AYAKLAR ALTINA ALIYORLAR´

Hapisteyken Al Jazeera´nin Müslüman Kardeşler ile bağlantılı öğrenciler üzerinden yayın yaptığın anladığını belirten Fahmi, 'O andan itibaren kanala savaş açtım. Daha önce Al Jazeera gibi çalışan kanal hiç görmedim. Muhalif veya terörist gruplara çalışarak gazeteciliğin ilkelerini ayaklar altına alıyorlar. Maalesef Suriye, Libya, Irak ve diğer ülkelerde birçok olay bu şekilde haberleştirildi' dedi.

Kanalın eylemleri nedeniyle çeşitli ülkelerde Al Jazeera ile çalışan birçok muhabirin gözaltına alındığını söyleyen Fahmi, Katar kanalının politikalarının gazetecilerin özgürlüklerini yitirmelerine neden olduğunu, kanala dava açmak için çalıştıkları avukatların ise kanalın Katar hükümetinin talimatları doğrultusunda çalıştığını, gerekli lisanslara sahip olmadığını ve muhabirlerin de genellikle bunu bilmediğini belirtti. 

Kendisinin ve diğer 2 meslektaşının Al Jazeera hakkında dava açtıklarını söyleyen Fahmi, kanalın terörizme destek vermek ve Katar hükümeti ile işbirliği yapmakla suçlandığını ifade etti.

´KANALIK ÇATIŞMA ÇIKARTMAYA YÖNELİK ÇALIŞTIĞINI GÖSTEREN KANITLAR VAR´

Öte yandan Sputnik´e konuşan gazetecilik öğretmeni Ahmed al Dafiri, Al Jazeera kanalının ilk kurulduğu andan itibaren hızlı geliştiğini, kanala muazzam bir mali destek yapıldığını, dünya genelinde ofisler kurulup en iyi ekipmanların sağlandığını aktardı. İlk başlarda Al Jazeera´nin olaylara farklı bakış açısı sayesinde Arap dünyasında çok iyi karşılandığını belirten Faslı uzman, ancak zamanla kanalın iç sürtüşmelere ve siyasi çatışmalara vurgu yaptığının anlaşıldığını kaydetti. Al Dafiri, 'Dürüst gazetecilikte konu tarafsız bir şekilde sunuluyor. Ancak Al Jazeera bu ilkeye bağlı kalmıyor. Kanalın çatışma çıkartmaya yönelik çalıştığını gösteren birçok kanıt mevcut… Kanalın sabotaj eylemlerinin en belirgin örneği olarak ‘Arap Baharı´ ile ilgili olaylar gösterilebilir' diye konuştu.

Medya kuruluşlarının çalışmalarıyla ilgili araştırmalar yaptığını belirten Al Dafiri, 'Bilimsel açıdan Al Jazeera´nin çalışmasını ayrıntılarıyla masaya yatırdık. Bu kanal, gazetecilik bakımından profesyonel çalışmıyor, yayınlarında siyaset ve işverenlerin çıkarları ön planda tutuluyor, Arap halklarının isteklerine ve beklentilerine yönelik herhangi bir şey yok' ifadelerini kullandı. 

´TÜM DÜNYADA İZLEYİCİ KAYBINA UĞRADI´

Tunuslu yazar ve strateji uzmanı Basel Mustafa, Sputnik´e verdiği mülakatta çalışmalarının güven kaybına uğrayan Al Jazeera´nin sahte raporları ve kurgulanmış haberleri yayınladığı için otoritesini yitirdiğini, cinayet ve yıkımları teşvik eden bir enstrüman haline geldiğini ileri sürdü. Mustafa, kanalın aşırıcılık yanlısı grupları ve terör örgütlerini, Müslüman Kardeşleri desteklemiş olduğunu kaydetti.

Al Jazeera´nin tüm dünyada izleyici kaybına uğradığını belirten uzman, Katar Emirinin büyük mali desteklerinin dahi durumu kurtarmaya yeterli olmayacağını savundu. Tunus´u örnek gösteren Mustafa, 'Kanalın izleyicileri daha önce hiç olmadığı kadar az. İçerik çok zayıf. Bu durum, kanal yönetiminin başarısızlığa uğrayan politikasını yansıtıyor' diye konuştu. 

´GERÇEK NEDEN TELAFFUZ EDİLMİYOR´

Sputnik´e konuşan Al Gad sitesinin genel yayın yönetmeni Ibrahim Mansur, Al Jazeera kanalına ait ofislerin kapatılmasının Katar krizinin doğrudan bir sonucu olduğunu, Katar ile Suudi Arabistan arasında olup bitenlerin ise ‘gerçek bir savaşa´ benzediğini vurguladı. Mansur, 'Kopmanın resmi açıklaması terörizme destek olarak gösteriliyor, ancak ben, gerçek nedenin telaffuz edilmediğinden eminim' dedi.

´YAYIN POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ´

Öte yandan Suudi gazeteci Khaled Batrafi, Sputnik´e verdiği röportajda, bölgedeki krizin çözülmesi için Arap ülkelerinde birçok kez ayrımcılık ve çatışma sabotajlarında bulunan Al Jazeera konusunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Batrafi, 'Kapatılması yerine kanalın yayın politikasının değiştirilmesi yeterli olur, zira kanal üzerinden yayınlanan fikirler, sonradan yerel politikacılar tarafından da dile getiriliyor' diye konuştu.

Al Jazeera´nin yayınlarında genel olarak muhalefet yanlılarını ve onların fikirlerini seçtiğini söyleyen Batrafi, 'Kanalın sahibi ile çalışıp, yayın politikasını değiştirmesini talep edersek, durum düzeltilebilir. Bu, sadece bir enstrüman olan Al Jazeera´den talep edilemez' ifadelerini kullandı.

 
 
 
 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor