Almanya ve ABD: Görülmemiş çatlak

Almanya ve ABD: Görülmemiş çatlak

Genel olarak Avrupalıların şimdi ise özellikle Almanya Başbakanı Merkel’in farkına vardığı şey bu. ABD artık güvenilmez bir “ortak” olmaya başlıyor. Artık ABD’ye mi güvenecekler yoksa gerçekten Rusya’ya mı? Ayrıca daha önemlisi,

Immanuel Wallerstein

Temel problem, ABD’nin yaşadığı jeopolitik gerileme. ABD bu durumdan hoşnut değil ve kabullenmek istemiyor. Bu da ABD’yi çok tehlikeli bir aktör yapıyor

Almanya hükümeti 10 Temmuz günü Berlin’deki CIA istasyon şefinin ülkeden acilen ayrılmasını talep etti. Bu tarz talepler müttefik devletler arasında alışılmadık değil. Alışılmadık olan bunun adeta bir tören havasında herkesin gözü önünde yapılması. Peki, 1945 sonrası Amerika Birleşik Devletleri ve Alman Federal Cumhuriyeti arasındaki sıkı ilişkiye rağmen “görülmemiş çatlak” şeklinde adlandırılan şeyin nedeni ne?

Bir gün arayla biri Los Angeles Times’ta diğeri Alman Der Spiegel’de olmak üzere iki başyazı yayınlandı. İki makalede de ABD ve Almanya arasındaki çatlağın hızla büyüyeceğine belki de hiç düzeltilemeyeceğine dair karamsar bir bakış hakim.

Los Angeles Times’daki yazı Jacob Heilbrun tarafından kaleme alınmış ve başlığı da Alman-Amerikan Ayrılığı. Ayrılık kelimesinin anlamı neredeyse çok açık. Heilbrun yazısını önemli değerlendirmelerin ardından bir uyarıyla bitiriyor:

“Eğer Obama Almanya’daki casusluk faaliyetini dizginleyemezse, Almanya’yı müttefik ülke konumundan düşman konumuna getireceği gerçeğiyle yüz yüze gelebilir. Obama için uzun süreli müttefikine Auf Wiedersehn (Hoşça kal) demek Amerikan ulusal güvenliğine yönelik hiçbir gizli bilginin telafi edemeyeceği bir darbeye yol açacaktır.”

Heilbrun’un kendi bakış açısının Washington’ca dikkate alınacağına dair ufak bir umudu var gibiyse, yazısı aynı tarihte Der Spiegel’deki başyazının gölgesinde kalıyor. Bu uzun makalenin başlığı “Almanya’nın tercihi: Amerika mı Rusya mı olacak?” Makalenin ilk bölümünün başlığı da “Bardağı taşıran son damla.” Burada solculardan ya da Rusya ile sıkı ilişkileri savunanlardan değil muhafazakar liberal ve ABD’yle sıkı ilişkileri savunan Atlantik Köprüsü’nü yönetenlerden bahsediliyor. Heilbrun çaresiz bir şekilde şunları söylüyor: “Eğer casuslukla ilgili son iddianın doğru olduğu ortaya çıkarsa, bu noktada durmanın zamanı gelmiştir.” Makalede ek müzakere sürecinden değil de durmaktan bahsedilmesini dikkate almak gerekiyor. Sadece dur.

Son bir etkili detay: ABD’nin Almanya büyükelçisi Almanca bilmiyor. Rusya’nın büyükelçisi de öyle akıcı konuşuyor ki aksanı güç bela fark edilir. ABD büyükelçiliğinin ofisi en yüksek güvenlik önlemleriyle korunması muhtemel, çünkü Beyaz Saray’ın Oval Ofisi’nin girişini kontrol edenlerden daha üstünler. Rus elçiliğinin girişinin rahatlığı ise inanılır gibi değil.

Bu, “görülmemiş çatlak” o kadar ani ve o kadar öngörülemez miydi? Şimdiye kadar, Almanya, ABD, Fransa, Büyük Britanya’da ya da diğer yerlerde yazılanlar bir öykü anlatıyor, nedenleri analiz ediyor ve çözüm öneriyor. Özellikle, makalelerin çoğunluğu suçlayacak şey arıyor. Başlıca şüpheliler NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) ve Obama. Ama bu basitçe NSA ve Obama’nın akılsız kararları mı? Başka bir deyişle, gerçek farklı olabilir mi? Hakikat ayrıntılarda. ABD hükümeti ahmak ve çok beceriksiz. Üstelik bu yapısal bir problem ve hatalarıyla yönetimdeki ahmaklıkları geçici değil.

Temel problem, ABD’de bir süre önce başlayan ve devam eden jeopolitik gerileme. ABD bu durumdan hoşnut değil ve kabullenmek istemiyor. ABD’nin kayıplarının nasıl en aza indirileceği kesinlikle bilinmiyor. Bu nedenle yeniden tesis edilemeyecek sistemi -ABD liderliğindeki dünya- yeniden tesis etmeye çalışıyorlar. Bu ABD’yi çok tehlikeli bir aktör yapıyor. Amerika’da hiç az sayıda olmayan ve mesleği sonuca götüren “eylem” yapmak olan politik ajanlar var ve bu, onların ne olursa olsun yapacakları anlamına gelebilir. ABD seçimleri büyük ölçüde ABD’nin politik aktörlerinin bu oyunu nasıl oynadıklarına bağlı olacak.

Genel olarak Avrupalıların şimdi ise özellikle Almanya Başbakanı Merkel’in farkına vardığı şey bu. ABD artık güvenilmez bir “ortak” olmaya başlıyor. Hatta Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde “özgür dünyanın” sıcak kucaklayışına özlem duyanlar, ABD’nin olmadığı bir jeopolitik düzende nasıl hayatta kalacaklarına karar verme sürecinde daha az özlem duyanlarla zoraki olarak birleşiyorlar. Ayrıca bu durum onları içerisinde Rusya’yı barındıran bir Avrupa çatısına, makul bir alternatife de yöneltiyor.

Almanlarda ve Avrupalıların genelinde, bu karşı konulamaz harekete dair bir kararsızlık var. Artık ABD’ye mi güvenecekler yoksa gerçekten Rusya’ya mı? Ayrıca daha önemlisi, onlar Rusya ile ilgilenirken Rusya bunu faydalı ve denemeye değer bulacak mı? Şüphesiz ki, bugün Alman hükümetinin yakın çevresinde bu konu tartışılıyor ve ABD’ye güvensizliğin yarattığı onarılmaz çatlağın nasıl düzeltileceği bilinmiyor.

Kaynak: http://www.binghamton.edu/fbc/commentaries/archive-2014/381en.htm



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor