Almanya´da Hükümet Ne Zaman Kurulacak?

Almanya´da Hükümet Ne Zaman Kurulacak?

Yapılan yorumlara göre, Başbakan Angela Merkel´in siyasi hayatı koalisyonun kurulabilmesine bağlı. Merkel´in görevini bırakmasını isteyenlerin oranı her geçen gün artarken, SPD lideri Martin Schulz yapılan kamuoyu araştırmalarında Alman

 

Almanya´da 2017 yılına damga vuran en önemli olayların başında bir türlü kurulamayan hükümet geliyor. 24 Eylül´de yapılan seçimlerin üzerinden tam 14 hafta geçti. 2. Dünya Savaşı´ndan bu yana hükümet kurma çalışmaları ilk defa 3 aydan uzun sürerek, yeni bir rekor kırıldı. Almanya´da şimdiye kadar seçimlerden sonra hükümetin kurulamama süresine ilişkin rekor 2013´e aitti. 22 Eylül 2013´te gerçekleşen genel seçimlerden sonra koalisyon görüşmelere başlayan CDU/CSU ile SPD, seçimlerden ancak 12 hafta sonra hükümeti kurabilmişti. Ülkede 2005´teki genel seçimlerden 65 gün sonra, 2009 seçimlerinden ise sadece 31 gün sonra hükümet kurulabilmişti.

Berlin siyasetini adeta felç eden bu yılki kaos, 24 Eylül´de yapılan genel seçimin ardından 18 Ekim´de CDU/CSU, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında ‘Jamaika koalisyonu´nun kurulması hedefiyle başlayan ön görüşmelerin, 20 Kasım´da FDP´nin masadan kalkması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmasıyla başladı. Seçimde büyük hezimet yaşayan sosyal demokrat SPD´nin yeni bir koalisyonda yer almayacağını açıklaması sonrasında, erken seçim gündeme gelirken, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier olaya el koydu ve Birlik Partileri ile SPD´yi masaya oturmaya zorladı. Müslüman karşıtı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yüksek bir oyla Federal Meclise girmesi ve erken seçimde bu partinin daha da güçlenme ihtimali tarafları ‘büyük koalisyon‘ için görüşmeye zorlayan bir diğer neden oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve SPD ‘büyük koalisyon´ olarak 4 yıldan beri hükümette. Ancak bu hükümet modelinin tekrarı için Ocak ayında yeniden başlayacak sondaj görüşmeleri pek umut vermiyor. Gerçi taraflar ön görüşmelere resmi olarak 7 Ocak´ta başlayıp 12 Ocak´ta tamamlama ve 15 madde üzerinde müzakere yapma konularında anlaşma sağladı. Buna rağmen sağlık sigortalarında reform ve bir yıl içinde ülkeye girebilecek mültecilere üst sayı sınırı gibi konularda aşılması zor engeller bulunuyor. Bu engeller aşılırsa, sonuç önce partilerin yetkili kurullarından geçecek. SPD, 21 Ocak´ta olağanüstü kurultay düzenleyerek ön görüşmelerden çıkan sonucu ele alacak. Partilerin yetkili organlarından çıkacak sonuçla iki taraf arasında doğrudan koalisyon görüşmelerinin başlayıp başlamamasına karar verilecek. Siyasi gözlemciler tüm bu süreçler nedeniyle olası koalisyon protokolünün imzalanması ve hükümetin kurulmasının Mart ayını, başka bir deyişle seçimden tam altı ay sonrasını bulabileceğini belirtiyor.

Schulz ‘yılın kaybedeni´

Yapılan yorumlara göre, Başbakan Angela Merkel´in siyasi hayatı koalisyonun kurulabilmesine bağlı. Merkel´in görevini bırakmasını isteyenlerin oranı her geçen gün artarken, SPD lideri Martin Schulz yapılan kamuoyu araştırmalarında Almanya´da ‘yılın kaybedeni´ seçildi.

´´Başbakan Angela Merkel liderliğinde yeni bir hükümet kurulması durumunda Merkel 4 yıl başbakan mı kalsın yoksa görevini daha erken bıraksın mı?´´ sorusunun yönelitildiği bir ankete katılanların yüzde 47´si, Hristiyan Demokrat Birlik liderinin 4 yılı doldurmadan görevini bırakmasını isterken, Almanlar´ın yüzde 67´si, 'Yılın kaybedeni kim?' sorusuna ‘Martin Schulz´ cevabını verdi. Sosyal Demokrat Parti´nin (SPD) Genel Baskanı Schulz´un ‘Yılın Kaybedeni´ olduğu listenin ikinci sırasında yüzde 61 ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Baskanı Horst Seehofer bulunuyor. Listenin üçüncü sırasında ise Başbakan Angela Merkel var.

Alman ekonomisi altın çağını yaşıyor

Siyasette yaşanan bu belirsizliğe ve güven kaybına karşı, Alman ekonomisi adeta altın çağını yaşıyor. 2017´de özellikle ihracat ve istihdam alanlarında rekor kıran Alman ekonomisinde görülen olumlu gelişmelerin 2018´de de devam etmesi ve ekonomik genişlemenin sürmesi bekleniyor. Merkezi Münih´te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülke ekonomisine ilişkin 2018 büyüme beklentisini yüzde 2´den yüzde 2.6´ya çıkardı. Almanya Merkez Bankası da (Bundesbank) ülke ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1.7´den yüzde 2.5´e revize etti.



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor