Altı ülke Katar´la diplomatik ilişkilerini kesti

Altı ülke Katar´la diplomatik ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, petrol zengini Körfez ülkesi Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Bu dört ülkeyi Yemen ve Libya takip etti. Ayrıca Katar, Yemen´de Suudi Arabistan´ın öncülük ett

 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani´nin İran´ı destekleyen açıklamalar yaptığını yönelik haberlerin Arap ülkeleri arasında neden olduğu kriz daha da derinleşti. Önce Suudi Arabistan ve Bahreyn ardından da Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar´la diplomatik ilişkilerini kesti.

SUUDİ ARABİSTAN: KARAR, KARDEŞ ÜLKE BAHREYN´LE DAYANIŞMA ÇERÇEVESİNDE ALDI 

Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı SPA´da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘ülkenin milli güvenliği´ için Katar ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiği, deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Doha´nın açık ve gizli gerçekleştirdiği ciddi ihlaller, terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütlerinin propagandasını yapması, Katif ilindeki İran bağlantılı terör eylemlerini desteklemesi, aşırıları barındırması, Yemen´deki Husi militanları desteklemesi sonrasında Suudi Arabistan, bu kararları almak durumunda kaldı” denildi.

Bu kararların aynı zamanda ‘Katar´ın Bahreyn´de desteklediği terör eylemleri sonrasında kardeş ülke Bahreyn ile dayanışma çerçevesinde alındığı´ ifade edilen açıklamada, karar gereği Suudi Arabistan vatandaşlarının Katar´a seyahati ve ülkede sürekli oturumu ile Katarlı vatandaşların ülkeye gelmesi ve transit hava limanlarını kullanmasının yasaklandığı kaydedildi. 

Suudi Arabistan´da bulunan Katar vatandaşlarının güvenlik gerekçesiyle 14 günde ülkeyi terk etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ilişkilerin kesilmesi işleminden Hac ve Umre yapacak Katarlıları etkilemeyeceği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, “Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BAHREYN: KARAR, İRAN´LA BAĞLANTILI TERÖR ÖRGÜTLERİNE BAHREYN´DE EYLEM YAPMASI İÇİN FİNANSAL DESTEK SAĞLAMASI NEDENİYLE ALINDI 

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan açıklamada ise Bahreyn´in Doha´daki diplomatik misyonlarını geri çağırdığı ve Katar diplomatlarına da ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi.

Bahreyn vatandaşlarının Katar´a seyahat etmesinin, Katar vatandaşlarının da ülkeye gelmeleri ile transit geçiş yapmalarının yasaklandığı belirtilen açıklamada, Bahreyn´de oturumu olan veya turistik gezi için ülkede bulunan Katarlıların 14 gün içinde ülkeyi terk etmeleri gerektiği, bu açıklamanın yayımlanmasından 24 saat sonra Bahreyn hava sahası, kara suları ve limanların da Katar´a kapatılacağı ifade edildi.

‘Katar´ın uluslararası kanunlar, ikili anlaşmalar ve bölgesel sözleşmeleri hiçe sayarak ülke güvenliğini tehdit etmesi, iç işlerine karışması, silahlı terör örgütlerine destek vermesi, İran ile bağlantılı silahlı terör örgütlerine Bahreyn´de eylem yapması için finansal destek sağlaması´ nedeniyle ilişkilerin kesildiği aktarılan açıklamada, Katar´ın bu tehlikeli davranışlarının sadece Bahreyn´i değil, bölge ülkelerinin güvenliğini de tehdit ettiği, bu davranışlar karşısında sessiz kalınmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

ETIHAD VE FLYDUBAI´NIN KATAR UÇUŞLARI ASKIDA 

Suudi Arabistan ve Bahreyn´in ardından bir açıklama yapan BAE Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin aldığı kararı desteklediklerini belirtti ve BAE´nin de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kestiği belirtildi.

Ülkede bulunan Katarlı diplomatların 48 saat içinde, Katar vatandaşlarının da 14 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiği, BAE vatandaşlarının da Katar´a seyahatinin yasaklandığı bildirildi. Açıklamada, Katar ile deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı kaydedildi.

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri´ne bağlı Etihad Hava Yolları, Katar uçuşlarını askıya aldı. Flydubai´den yapılan açıklamada ise Dubai-Doha arasındaki uçuşlarını yarından geçerli olmak üzere durdukları belirtildi.

MISIR: MÜSLÜMAN KARDEŞLER YÖNETİCİLERİNİ ÜLKE TOPRAKLARINDA BARINDIRMASI NEDENİYLE DİPLOMATİK İLİŞKERİ KESME KARARI ALINMIŞTIR 

BAE´den sonra Mısır Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Katar´la diplomatik ilişkileri kesme kararı aldığını duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Katar, El Kaide ve IŞİD fikrini yaydı, Sina Yarımadası´ndaki terör örgütlerini destekledi, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştı. Mısır yönetimi, düşmanca tavırları, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerini ülke topraklarında barındırması ve Mısır milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinde destek vermesi nedeniyle Katar ile diplomatik ilişkileri kesmeyi kararlaştırmıştır.”

Açıklamada, Katar´ın ulaşım ve taşıma araçlarına Mısır´daki havaalanları ve limanların tümünün ülke milli güvenliği için kapatıldığı da kaydedildi.

Öte yandan Mısırlı havayolu firması EgyptAir, Katar´a uçuşlarını durdurdu.

YEMEN VE LİBYA DA KATAR´LA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Katar´la diplomatik ilişkilerini kesen bir diğer ülke Yemen oldu. Karara gerekçe olarak Katar´ın Husi milislere destek vermesi gösterildi.

Son olaraksa Libya, Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 2014 yılında, Katar´ı iç işlerine karışmakla suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

KATAR, YEMEN´DEKİ ULUSLARARASI KOALİSYONDAN ÇIKARILDI 

Bu arada Katar´ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen´de Husilere karşı oluşturulan uluslararası koalisyondaki rolünün sona erdiği aktarıldı.

Suudi Arabistan´ın resmi haber ajansı SPA´da yayınlanan koalisyon komutanlığı açıklamasında, uluslararası koalisyonun, ‘Yemen´de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı´ Katar´ın koalisyondan çıkarılmasına karar verdiği kaydedildi.

Açıklamada, “Yemen´de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Komutanlığı, koalisyonun terörle mücadelesi ilkesine aykırı olarak Katar´ın başta El Kaide ve IŞİD olmak üzere Yemen´de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verdi” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU? 

Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emir El Sani´ye atfedilen ‘ABD´ye karşı ve İran´ı destekleyici´ açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı.

Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığı´nın açıklamasında da QNA´nın siber saldırıya uğradığı ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almamaları talep edilmişti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise 25 Mayıs´ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, “Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar´ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız” demişti.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor