Ankara`nın komşularıyla ilişkileri bozuldu

Ankara`nın komşularıyla ilişkileri bozuldu

“Arap baharı” başladıktan sonra Ankara bölgesel politikadaki rolünü arttırabileceğini umuyordu. Şimdi ise tersine tanık oluyoruz. Ankara’nın Suriye’den İsrail’e ve Irak’tan Mısır’a kadar tüm komşu ülkeler ile ilişkileri bozuldu. M

Rusya`nın Sesi Radyosu

Ankara’nın Suriye’den İsrail’e ve Irak’tan Mısır’a kadar tüm komşu ülkeler ile ilişkileri bozuldu. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü başkanı Prof. Dr.Ümit Özdağ Rusya’nın Sesi Radyosu`na verdiği demeçte bu husustaki fikirlerini dile getirdi:

Soru: Ümit Bey, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun toplandığı New York’ta Mısır Dışişleri Bakanı sayın Nabil Fahmi, Mısır Hükümeti’nin Türkiye ile olan ilişkilerini tamamen kesmeye yönelik bir politika izlediğini söyledi. Mısır’ın bu tutumunu, Ankara’nın yeni Mısır Hükümeti’ne karşı sergilediği tavrına bir cevap olarak değerlendirmek mümkün mü acaba?

Ümit Özdağ: Evet, Kahire’de gerçekleşen askeri darbeden sonra Ankara, Mısır’daki askeri rejime karşı belki de dünyada en sert muhalefeti başlatan ve sürdürmekte ısrar eden ülke oldu. Hatta, bu konuda Suriye konusunda birlikte hareket ettiği Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile de ciddi şekilde ters düştü ve hemen bunun arkasından Körfez’den ve Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen bazı yatırımların arka arkaya kesilmiş olmasını tesadüf olarak görmemek gerekir. Tabi, Türkiye Mısır’a karşı bu sert tepkiyi verirken Mısır’ın da Türkiye’ye karşı bazı adımları atabileceğini düşünmek lazımdı. Sanıyorum, Türk Dışişleri Bakanlığı veya Türk Dışişleri Bakanı bunun değerlendirmesini çok fazla yapmadı. Daha çok meseleye ideolojik yaklaştı. Mısır, sözde Ermeni soykırımı meselesini tanımayı hemen gündemine aldı. Aynı zamanda Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge meselesinde Türkiye’nin menfaatlerini çiğneyecek şekilde hemen Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’la yapmış olduğu görüşmeleri yoğunlaştırdı. Özetle, Mısır eğer Türkiye’nin bu politikalarına sert tepki vermek ve Türkiye’ye zarar vermek isterse, ne yazık ki, bunu yapabilecek konumda bir ülkedir.

Soru: Mısır’ın Doğu Akdeniz ülkeleriyle yoğunlaşan işbirliğinden söz ettininz. Şimdi New York’taki görüşmelere baktığımız zaman Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan üçlü bir işbirliği blokunun temellerini atmışlar. Uzmanlar, bu blokun kuruluş felsefesinde asıl olarak Ankara’ya karşı duruşun yer aldığını söylüyor. Siz de aynı fikirde misiniz? Yani, blokun asıl amacı, Türkiye’ya karşı bir baskı aracı oluşturmak mıdır?

Ümit Özdağ: Hiç şüphesiz, çünkü gerek Lefkoşe’nin gerek Atina’nın Türkiye’ye karşı politikalarının merkezinde yüz yılı aşan bir süreden bu yana Türkiye’nin menfaatleri aleyhine genişleme ve Türkiye’nin menfaatlerini çok boyutlu olarak ihlal etme vardır. Atina’dan ne kadar yumuşak sesler yükselirse yükselsin, mesela bu son ekonomik krizle beraber bazı yumuşak sesler de geldi, bunlar sadece konjönktürle ilgilidir ve Atina’yı temel hedefinden hiçbir zaman vazgeçirmez. Ve Atina Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmak için her fırsatı değerlendirir. Tabi, Mısır-Türkiye ilişkileri iyi iken bu meseleyi halletmek daha kolaydı. Yani, Doğu Akdeniz’de dengeyi Türkiye’nin lehine sağlamak, fakat Türkiye Mısır’ı karşısına alınca bu kadar sert bir şekilde Mısır-Türkiye ilişkileri de büyük bir gerilim süreci içerisine girdi.

Soru: Mısır-Yunanistan-KIbrıs blokunun asıl amacı Ankara’ya karşı bir baskı aracı oluşturmak ise, yani kuruluş nedeni situatif ise, bokun sürdürülebilirliği size göre ne kadar sağlamdır?

Ümit Özdağ: Bu, Mısır’da askeri rejimin sivil takipçilerinin iktidarda ne kadar kalacağı ile yakından ilişkilidir. Eğer Müslüman Kardeşler rejimi tekrar kurulursa Türkiye-Mısır ilişkileri, AKP’nin de Türkiye’de iktidarda olması kaydıyla, tekrar bir yumuşama zemini içerisine girecektir. Ama bu arada tabi devletlerde iktidarlar değil devletler sürekliliğe sahiptirler. Ve yapmış oldukları anlaşmalar daha sonra gelen rejimleri de, iktidarları da bağlar. Bu arada eğer Mısır bazı ciddi anlaşmaları yapar, Türkiye’nin aleyhine olabilecek bazı süreçlerin altına imza atarsa bugünkü sürecinden sonra iktidara gelecek hükümetler de isteseler de istemeseler de o anlaşmaları tanımak, o anlaşmaların gereklerini yerine getirmek zorunda kalacaklardır.

Soru: Bu üçlü blok bölgesel sorunlar bakımından nasıl ve ne tür etkiler yaratabilir? Bölgede, mesela, münhasır ekonomik bölge sorunu var, Kıbrıs sorunu var, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz bölgelerinde Uluslararası Deniz Hukuku’nun uygulanmasına ilişkin birtakım anlaşmazlıklar var. Şimdi Doğu Akdeniz bölgesinde oluşan bu üçlü blok, bölgedeki sorunlar bakımından nasıl ve ne tür etkiler doğurabilir?

Ümit Özdağ: Bunu sadece üçlü bir blok olarak görmemek gerekir. Biliyorsunuz, İsrail de Doğu Akdeniz’de önemli ekonomik stratejik çıkarları olan bir ülke ve Türkiye, İsrail ile de kavgalı. Bütün bu saydığımız ülkeler, Doğu Akdeniz jeopolitik alanının en önemli jeopolitik aktörleridir. Bütün bu aktörlerle kavga eden bir Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de işinin zor olacağını söylemek için dış politika uzmanı olmaya gerek yok.

Soru: Peki bu durumda Erdoğan Hükümeti’nin karşı eylemleri olabilir mi? Olursa ne gibi eylemler olabilir size göre?

Ümit Özdağ: Tabi Türkiye de potansiyeli olan bir ülkedir. Erdoğan Hükümeti, Türkiye’nin potansiyelini bu konuda kullanma yoluna gidebilirler. Ama bunun için hangi adımları atarlar, bunu şimdiden söylemek mümkün değildir.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor