AP´den Geri Adım Yok

AP´den Geri Adım Yok

Avrupa Birliği´nin Türkiye için önerdiği vize muafiyeti Avrupa Parlamentosu engelini aşamıyor. AP´de yapılan oturumdan, vize muafiyeti için gerekli 72 kriter karşılanmadan siyasi onay sürecinin başlatılmayacağı mesajı çıktı

 

Avrupa Birliği´nin Türkiye için önerdiği vize muafiyeti Avrupa Parlamentosu engelini aşamıyor. AP´de yapılan oturumdan, vize muafiyeti için gerekli 72 kriter karşılanmadan siyasi onay sürecinin başlatılmayacağı mesajı çıktı

BRÜKSEL — 

Türkiye´nin Avrupa Birliği´nden en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti teknik olduğu kadar siyasi içeriğiyle de Ankara´yı zorluyor. Avrupa Birliği Komisyonu´nun 4 Mayıs´ta teknik değerlendirme yaparak olumlu tavsiyede bulunduğu vize serbestisi siyasi engele takılmış durumda. 

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Komisyonu tavsiyesini yapar yapmaz siyasi grup liderlerinden ve Başkan Martin Schulz´tan oluşan Başkanlar Konferansı´nda Türkiye 72 kriterin 72´sini de karşılamadan onay sürecinin başlatılmayacağını ilan etmişti. Bununla da kalınmayıp Avrupa Birliği´nin Türkiye´nin kriterleri karşıladığına dair yazılı garanti vermesi talep edilmişti. 

Aradan geçen bir haftalık süreden yapılan temas ve değerlendirmeler Avrupa Parlamentosu´nun tavrında olumlu yönde değişikliğe gitmesini sağlamadı. Strasbourg´da yapılan oturum Avrupa Parlamentosu´nun 4 Mayıs´ta belirlenen pozisyonu koruduğunu ve geri adım atma niyetinde olmadığını net şekilde ortaya koydu. Schulz da, oturum öncesinde bir araya geldiği Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır´a onay sürecinin neden başlatılmadığını, tavsiyenin Avrupa Parlamentosu´nun ilgili komisyonuna iletilmeme gerekçelerini iletti. Bu konuda iki taraf arasında frekans farkının çok net olduğunu söylemek mümkün. 

Oturumda söz alan parlamenterlerin tamamına yakını beş kriterden terörle mücadele alanında yapılması istenen yasal düzenlemelere ilişkin olanını ön plana çekti. İlgili yasanın kapsamının çok geniş olması, sadece terörle mücadele amacıyla değil gazetecilerin tutuklanması, akademisyenlerin susturulması için de kullanıldığı işlenen tezler arasında yer aldı. 

Avrupa Birliği, Türkiye´den organize suçlar ve terörle mücadeleyle ilgili yasaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadı, AB müktesebatı ve AB üyesi ülkelerin uygulamalarıyla uyumlu olacak ve uygulamada güvenlik ile özgürlük hakkını, adil yargılanma hakkını, ifade özgürlüğünü, toplantı ve dernek kurma özgürlüğünü güvence altına alacak şekilde gözden geçirilmesini istiyor. Türkiye´nin bu alanda her şeyden önce terör tanımını uyumlaştırması ve kapsamını daraltması gerekiyor. 

Türkiye ise mevcut konjonktürde mümkün olmadığını Avrupa Parlamentosu´na resmen iletti. Bozkır, Schulz´la yaptığı görüşme başta olmak üzere tüm temaslarında bu yaklaşımı gerekçelerini anlattı. Bozkır, “Terörle Mücadele Kanunu´nda bir değişikliği kabul etmek mümkün değildir. 450 şehit verdiğimiz, terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı, canlı bombaların insanların canına kıydığı bir ortamda Terörle Mücadele Kanunu´nun Türkiye´de ele alınması mümkün değildir” dedi. 

Konuya bakıştaki farklılıklar Avrupa Parlamentosu´nun Türkiye´nin işlediği tezi kabul etmesini zorlaştırıyor. Türkiye ise terörü yoğun şekilde yaşayan bir ülke olarak Avrupa Parlamentosu´nun tek taraflı yaklaşım izlediği ve “doğru resme bakmadığı” görüşünde. 

Bozkır, Avrupa Parlamentosu´nun Türkiye´ye vize muafiyeti sağlanması konusuna sıradan bir karar şeklinde yaklaşılmasına da karşı: “Şayet normal bir parlamento prosedürü gibi buna bakıp Türkiye ile AB ilişkilerinin çok önemli bir noktasında buna rutin bir kararla cevap verirse hem katedilen mesafe heba edilmiş olur hem de önümüzdeki dönem için menfi bir adımla karşı karşıya kalmış oluruz.” 

Türkiye´nin terörle mücadeleye ilişkin Avrupa Birliği´nin beklediği yönde değişiklik yapma niyetinde olmaması, Avrupa Parlamentosu´nun ise mevcut tavrını koruması pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Akla gelen ilk soru 18 Mart´ta mülteci krizi konusunda varılan uzlaşının hayatta kalıp kalmayacağı. Bu paketin geleceğine olumsuz bakanların sayısı her geçen gün artıyor. İkinci soru ise vize muafiyeti konusunda belirlenen 30 Haziran hedefinin tutturulup tutturulamayacağı. Bu konuda da umutlar iyiden iyiye azalmış durumda.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor