Artan Gıda Fiyatları: Tarımda Hayaller ve Gerçekler

Artan Gıda Fiyatları: Tarımda Hayaller ve Gerçekler

Gıda fiyatlarını ve gelen zamları konuşuyorsak ilk düşünmemiz gereken tarladır, tarım politikalarıdır. Türkiye´de tarım konuşulurken hayvancılıktan pek bahsedilmez oysa tarım ve hayvancılık ayrılmaz ikilidir.

 

Faik Tunay,

24. Dönem İstanbul Milletvekili, iş insanı

 

Türkiye son bir aydır marketlerde artan gıda fiyatlarını ve alınması gereken önlemleri tartışıyor. Her zaman olduğu gibi yine sonuç üzerinden tartışıyoruz ve çözüm bulmaya çalışıyoruz oysa sonuca nasıl gelindi, problemin ilk çıkış noktası nedir? Bunları konuşmak en doğrusu.

 

Gıda fiyatlarını ve gelen zamları konuşuyorsak ilk düşünmemiz gereken tarladırtarım politikalarıdır. Türkiye´de tarım konuşulurken hayvancılıktan pek bahsedilmez oysa tarım ve hayvancılık ayrılmaz ikilidir. Pandemi dolayısıyla bütün Dünya´da gıda fiyatları artıyor ama Türkiye´deki artış çok daha fazla. Dünya fiyatları ortalamasına göre Türkiye´de gıda fiyatları tam beş kat fazla artmış. Bütün Dünya´da gıda fiyatları artıyor endişe edilecek bir durum yok dersek bir süre sonra çok daha büyük sorunlar karşımıza çıkacak.

On dokuz yıllık tek başına AK Parti iktidarının belki de en çok tartışılan politikası arasında geliyor tarım ve hayvancılık. İktidar, tarım özelinde tarımsal hasıla olarak Avrupa Birincisi olduğumuzu anlatırken, muhalefet samanı bile ithal edecek duruma düştüğümüzü anlatıyor. Gerçekten Tarımda neler oluyor? Hayaller nedir, gerçekler nedir?

Tarım girdileri verilen destekten fazla olunca

AK Parti tarım ve hayvancılığa verilen destek konusunda çok övünüyor. Kâğıt üzerinde geçmiş iktidarlara göre AK Parti daha fazla desteği vermiş, vermeye devam ediyor. Ama destekler karşısında girdi maliyetleri ne olmuş? Vatandaşın destekler, ürünlerinden elde ettiği gelirler ile sağ cebine giren para karşısında mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerle sol cebinden çıkan giderler ne olmuş? Açık söyleyelim, sağ cebe konulanın kat kat fazlası sol cepten çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Süt örneğine bakalım.

İnekten sağılan, işlem görmemiş süte “çiğ süt” denir. Köylüden alınan çiğ süte iki senedir zam yapılmadı. Yoğun tepkilere rağmen kayıtsız kalındı. Enflasyonu arttıran sadece sütmüş gibi, “süte zam yaparsak enflasyonu olumsuz etkiler” dendi. Zam yapılmayan iki seneden sonra, 2,30 lira olan çiğ sütün litre fiyatı 2,80 liraya çıkarıldı. Yüzde 21 zam gelmiş oldu. Ancak herkeste soğutma tankı yok. Sütünü 2,80 liraya hala herkes veremiyor, soğutma tankı olan, sütünü alıcı gelene kadar soğuk zincirde tutabilen bu fiyata verebiliyor. Köylü sütünü soğuk zincirde tutamadığı için sütünün kalitesi düşüyor, düşüncede litresini daha ucuza satmak zorunda kalıyor.

Gelelim girdi fiyatlarına

Köylü süt üretebilmek için tarlasını eker mazot, gübre ilaç kullanır. İneğine veya et alabilmek için danasına tarla yemi haricinde fabrika yemlerinden satın alıp verir. “Fabrikalardan yem almadan sadece tarlalardan çıkan ürünler verilse ne olur?” dediğinizi duyar gibiyim. Fabrika yemleri verilmediği zaman maalesef hem sütte hem ette verim düşüyor, hayvanlar bir şekilde bunlara alıştırıldı.

 

Fabrika yemlerine bir yıl içerisinde yaklaşık yüzde 55 zam geldi. Mart 2020 tarihinde 50 kg´lık süt yemi 83 liraydı, bugün 125 lira. Gübreye bir yıl içerisinde yaklaşık yüzde 70 zam geldi. Buna mazot, ilaç, tohum, elektrik ve suya gelen zamlar dahil değil. Bunların yanında bir de 2006 yılında çıkarılan kanun var o kanuna göre tarıma verilecek destek milli gelirin en az %1´i olacaktı. Oysa baktığımız zaman kanuna bile uyulmadığı net şekilde görülüyor. Kaldı ki %1 tutturulsa dahi sorunlar o kadar büyük ve kronik hale geldi ki yetersiz kalacak.

 

Tarımsal Hasıla´da gerçekten Avrupa birincisi, Dünya yedincisi miyiz?

İktidar her fırsatta tarımsal hasıla noktasında Avrupa birincisiyiz, Dünya yedincisiyiz diye örnek veriyor. Tarımsal GSYİH TÜİK tarafından, tarım, ormancılık ve balıkçılık başlıkları altında açıklanıyor. Dünya Bankası ´da aynı kriterleri baz alarak açıklıyor dolayısıyla burada bir farklılık yok.

Tarımsal hasıla yani tarımsal ekonomik büyüklüklere bakıldığı zaman Dünya´da Çin, Hindistan, ABD, Endonezya gibi yüzölçümü büyük ülkelerin ilk sıralarda olduğu görülüyor. Türkiye 2019 rakamlarına göre Dünya´da 11. Sırada yer alıyor. 11. Sırada olmak güzel ama biraz detaylı incelediğimiz zaman başka gerçekler önümüze çıkıyor. Tarımsal hasılayı konuşurken ülkelerin yüzölçümünün, toprak büyüklüğünün önemi çok fazla. AB´ye 2004 yılında üye olarak kabul edilen on ülkenin toplamının yüzölçümü 738.439 km ², ülkemizin tek başına yüzölçümü ise 783.562 km². Şimdi bu rakamlar ortada iken Avrupa´da ikinciyiz veya birinciyiz demek ne kadar doğru bir yaklaşım olur sizce? Yüzölçümü büyük olan her ülkenin ekilebilir arazileri, verimli toprakları çok olacak diye bir kural yok ama tarımsal hasıla incelendiği zaman tarımla birlikte ormancılık ve balıkçılıkta değerlendirildiği için ülkenin büyüklüğü ciddi bir avantaj oluyor.

 Burada asıl mesele Hollanda gibi olabilmek. Neredeyse Konya kadar yüzölçümüne sahip olan Hollanda (Konya 38.873 km², Hollanda 41.543 km²) 2020 yılında 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yaptı buna karşılık koskoca Türkiye 19,4 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yaptı. Hollanda´nın ihracatını gerçekleştirdiği ürünlerin büyük çoğunluğu kendi ülkesinde yetiştirdiği ürünler sadece meyve kategorisinde yaptığı ihracatın yarısından fazlası re-eksport olarak yapılıyor. Yani ülke dışından alıyor, işliyor ve ihraç ediyor. Hollanda 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yaparken karşılığında 65 milyar dolarlık ithalat yapmış. Biz ise 19,4 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yaparken karşılığında 17,8 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu rakamlar bize uyarı niteliğinde yakın bir zamanda şapkayı önümüze alıp, düşünüp uzun vadeli tarımsal politikaları belirlemezsek sıkıntı büyük olacak.

 

 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor