ARTIK ABD'NİN PATRİOT'LARINA İHTİYACIMIZ YOK

ARTIK ABD

Artık ülkemiz her zamankinden daha güvenli, ordumuz her zamankinden daha güçlü. Çok yaşa Türkiye'm.

Geçtiğimiz hafta Ankara'da düzenlenen TEKNOFEST-23 Fuarı büyük ilgi gördü. Katılımın çok yoğun olduğu fuarda bizler de başta savunma sanayi olmak üzere pek çok yeni gelişmeyi görme fırsatı bulduk. Bunlardan en önemlilerinden biri yerli ve milli hava savunma sistemlerinde ulaşılan hayret verici seviyeydi. Türkiye'nin hava savunma sistemi üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama 20 kilometreye kadar alçak irtifa hava savunma, ikinci aşama 20 ila 100 kilometre arasında orta irtifa hava savunma ve üçüncü aşama ise 100 kilometrenin üzerinde yüksek irtifa hava savunma sistemlerinden meydana gelir. Türkiye'nin ürettiği çok sayıda alçak irtifa hava savunma sistemleri mevcut. Fakat fuarda sergilenen bir ürün var ki dünyada tek. İsmi GÜRZ. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen bu sistem özellikle sürü halindeki düşman dronlarına karşı %100 etkili harika bir sistem. Normalde dünyada sürü dronlara karşı çok seri atış yapabilen uçaksavar makineli tüfekleri geliştirilmiştir. Ama ne kadar seri atış yaparsanız yapın sürü halinde gelen dronların hepsini imha edemeyebilirsiniz. Atıştan kurtulan bazı dronlar gelip hedefini vurarak zarar verebilir. O yüzden seri atış yapabilen dronsavar silahlarının vuruş başarısı maksimum %98 olarak kabul edilir. Yani düşmanın yüz dronu saldırıyorsa bunun en az iki tanesi gelip dost hedeflerini vurabilir. 

Geçtiğimiz ay Rusya'nın Odesa limanına yaptığı sürü dronlu saldırıda Ukrayna güçleri çoğu dronu düşürebildiler ama bazıları savunma atışlarından kurtulup hedeflerini vurabildi. Ama GÜRZ sisteminde vuruş başarısı %100 olarak gerçekleşmektedir. Bunun için de Türk mühendisleri "Atomik" olarak adlandırılan yeni bir mermi cinsi geliştirmişler. Bu mermiler atıldıktan sonra hedefi algılıyor ve 3 metre önünde 100 ayrı parçaya ayrılıyor. Böylece Çok sayıda mermi kullanarak seri atış yapmak yerine gelen düşman dronlarının sayısına göre 3 veya 4 mermi atmak yeterli oluyor. Yani 1/10 saniyede düşman dronelarının 3 metre önünde bir mermi bulutu oluşuyor. 3 metre oldukça kısa bir mesafe olduğu için düşman dronlarının bu buluttan kaçabilme şansları yok ve mermi bulutunun içine girip hepsi imha oluyor. Artık düşman dronlarının GÜRZ'den kaçışları yok.

Diğer önemli bir gelişme ise hepimizin bildiği gibi orta irtifa hava savunma sistemi olan Hisar füzesi ile yüksek irtifa hava savunma sistemi olan Siper füzesinde gerçekleşmiş. Hisar hava savunma füzesinin hedef menzili olan 100 kilometreye ulaşılmış durumda. Artık seri üretime hazır. Siper füzesinde ise iki hafta önce Sinop'ta yapılan test atışlarında 170 kilometreden küçük bir drone başarıyla vuruldu. Dikkat edin 170 kilometre diyorum, uçak demiyorum küçük bir drone diyorum. 

Test atışını yapan mühendislerden birinin söylediği ilginç bir sözü size aktarmak istiyorum. "Füzeyi dronun içinden geçirdik". Yani 170 km uzaktaki hareketli küçük bir hedefi 1 milimetre hassasiyet ve tam isabetle vurduk demektir bu. Bu arada müjdesini vereyim hem Hisar hem de Siper hava savunma sistemleri en geç bu yılın aralık ayında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. Bu arada son derece etkileyici birkaç özelliği daha ifade etmek istiyorum. Dünyada şu an mevcut hava savunma sistemlerinde hedefi tespit ettikten sonra füzenin çıkışına kadar geçen reaksiyon süreleri yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında değişmektedir. Bizim Hisar ve Siper füzelerinde bu reaksiyon süresi tahmin edin bakalım ne kadar? Sadece 9 saniye. Evet yanlış duymadınız 9 saniye. Bunu yapan mühendislerin ellerinden öpüyorum.

Tabii bu gelişmelerin dış politikadaki çok önemli etkilerinden de biraz bahsetmek isterim. ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerinin menzili 160 kilometre ve vuruş hassasiyeti %97'dir. Bizim Siper hava savunma füzesinin şu anki ulaşılan menzili 170 kilometre ve vuruş hassasiyeti yüzde yüzdür. Sanırım konu anlaşıldı ve mesaj alındı. Artık ABD'nin Patriot'larına ihtiyacımız yok. Şayet ABD bizden Siper füzesi almak isterse ona ayrıca bakarız. 

Bu arada ilave edeyim Siper hava savunma füzesinin takip radarı 600 kilometre olduğu için şu anki 170 kilometre menzil dört yıl içerisinde 600 kilometreye çıkarılacak. Dünyada 600 kilometre menzile sahip yüksek irtifa hava savunma sistemi yok. Sadece Türkiye'nin olacak. Artık ülkemiz her zamankinden daha güvenli, ordumuz her zamankinden daha güçlü. Çok yaşa Türkiye'm.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor