Aşırı sıcak gün sayısı ikiye katlandı
İnsan faaliyetleri ve küresel ısınma nedeniyle gezegenimiz gitgide yaşanmaz hale getiriyor. Yeni bir çalışma, 50 derece ve üzerindeki aşı sıcak gün sayısının 1980´lerden bu yana iki katına çıktığını ortaya koydu. Bilim insanları s
İnsan faaliyetleri ve küresel ısınma nedeniyle gezegenimiz gitgide yaşanmaz hale getiriyor. Yeni bir çalışma, 50 derece ve üzerindeki aşı sıcak gün sayısının 1980´lerden bu yana iki katına çıktığını ortaya koydu. Bilim insanları söz konusu sürede Kuzey Kutbu ve Ortadoğu çevresinde yıkımın çok ciddi boyutlarda olduğunu vurguladı. Çalışmada acil olarak harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

SON 40 YILDA İKİ KATINA ÇIKTI
Her yıl sıcaklığın 50 dereceye ulaştığı günlerin sayısı 1980´lerden bu yana iki katına çıktığı tespit edildi.
Aşırı sıcak günlerin artık dünyanın daha fazla bölgesinde meydana geldiği ve bu durumun insan sağlığına ciddi etkileri olduğu belirtiliyor.
BBC´nin yaptığı küresel analize göre; 50 derecenin üzerindeki toplam gün sayısı 1980´den bu yana her on yılda bir arttı.
Ortalama olarak, 1980 ile 2009 arasında, sıcaklıklar yılda yaklaşık 14 gün 50 dereceyi geçti. Bu sayı 2010-2019 yılları arasında yılda 26 güne yükseldi. Aynı dönemde yılda ortalama iki hafta fazladan 45 derece ve üzeri sıcaklıklar yaşandı.

NEDENİ FOSİL YAKITLAR
Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü´nden Dr. Friederike Otto konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Artış yüzde 100 olarak fosil yakıtların yakılmasına bağlanabilir. Dünya ısındıkça, aşırı sıcaklıklar daha olası hale geliyor. Yüksek ısı insanlar ve doğa için ölümcül olabilir. Binalarda, yollarda ve güç sistemlerinde büyük sorunlar yaşanabilir” dedi.

SADECE ORTADOĞU İLE SINIRLI KALMAYACAK
Bununla birlikte, 50 derece sıcaklıklar ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde görülüyor. Fakat, bilim insanları, bu yaz İtalya´da 48.8 C ve Kanada´da 49.6 C ile rekor kıran sıcaklıklardan sonra, fosil yakıt emisyonlarını azaltmadıkça başka yerlerde 50 derecenin üzerindeki günlerin yaşanacağını söyledi.
HIZLI HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR
Oxford Üniversitesi Coğrafya ve Çevre Okulu´nda iklim araştırmacısı olan Dr. Sihan Li, 'Hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Emisyonlarımızı ne kadar hızlı kesersek hepimiz o kadar iyi olacağız. Sürekli emisyonlar ve eylem eksikliği ile, bu aşırı sıcaklık olayları daha şiddetli ve daha sık hale gelmekle kalmayacak, aynı zamanda acil müdahale ve kurtarma daha zor hale gelecektir' diye konuştu.
KÜRESEL ISI ARTIŞI
Diğer taraftan BBC´nin analizi, son on yılda küresel sıcaklıkların, 1980´den 2009´a kadar olan uzun vadeli ortalamaya kıyasla 0,5 C arttığını buldu. Ancak bu artışlar tüm dünyada eşit şekilde hissedilmedi: Doğu Avrupa, Güney Afrika ve Brezilya´nın bazı bölgeleri sıcaklıkların 1 dereceden fazla arttığını gördü. Kuzey Kutbu ve Ortadoğu´nun bazı kısımlarında ise 2 dereceden fazla artışlar kaydedildi.

AŞIRI SICAKLARIN NASIL ETKİLERİ VAR?
Uzmanların bildirdiğine göre, 50 derecenin altında bile, yüksek sıcaklıklar ve nem ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. ABD´deki Rutgers Üniversitesi´nden geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, mevcut küresel ısınma seviyeleri devam ederse, dünya çapında 1,2 milyar kadar insan 2100 yılına kadar ısı stresi koşullarıyla karşı karşıya kalacak. Bu rakam, bugün aşırı sıcaklıklardan etkilenen insanların sayısından en az dört kat daha fazla.
Bununla birlikte, aşırı sıcaklıklar kuraklığı ve orman yangınlarını daha olası hale getirdiğinden, çevrelerindeki manzara değiştikçe insanlar da zor seçimlerle karşı karşıya kalıyor. Küresel ısınma, insanların geçim kaynaklarının tükenmesine neden olan çölleşmenin arkasındaki önemli bir itici gücü oluşturuyor.

Irak´ın merkezindeki bir köyden buğday çiftçiliği yapan Şeyh Kazem Al Kaabi, “Bu topraklar bir zamanlar beni ve komşularımı geçindirecek kadar verimliydi, ama yavaş yavaş kuru ve çorak hale geldi” dedi.
'BU BOŞ TOPRAKLA BAŞ BAŞAYIM'
Al Kaabi, köyündeki insanların neredeyse tamamının başka illerde iş aramak için taşındığını sözlerine ekledi:
'Kardeşimi, can dostlarımı, sadık komşularımı kaybettim. Benimle her şeyi paylaştılar, kahkahalarımı bile. Artık kimse benimle bir şey paylaşmıyor, bu boş toprakla baş başayım.”
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
