`Aşırı enformasyon` çağındayız

`Aşırı enformasyon` çağındayız

İnternetin etkisi o kadar büyüdü ki bazı kişiler, 'aşırılıktan' kaçmak için uç yollara başvuruyor. Teknoloji gazetecisi Paul Miller bir yıldır interneti bıraktı. Sebebini şöyle yazdı: 'Her sohbet bir şekilde internetten bilgilerle ya

Sosyal medya, toplumların kontrolünü 'devletin' elinden alıyor. (ASAM)


Alex Hudson

E-posta okumaktan durum güncellemesine kadar, taşınabilir aygıtlarla haftanın yedi günü 24 saat boyunca `yiyebildiğin kadar ye` tarzında veri alışverişi yaparak, daha önce hiç olmadığı kadar çok bilgi tüketiyoruz. Baytları `mega` veya `giga` diye tarif etmeyi unutun; artık `exa` ve `zetta` devri.

2016`dan itibaren, şimdiye kadar yapılmış bütün sinema filmlerininkine eşit veri, üç dakikada bir internet üzerinde dolaşıyor olacak. Bu bir insanın izleyebileceğinden çok fazla gözükmesine karşın, California Üniversitesi tarafından yapılan akademik bir araştırma, mevcut veri düzeylerinin, ABD`li bir vatandaşın her gün 12 saat içinde tükettiği miktarda veriye denk olduğunu öne sürüyor.

Araştırmada, ortalama bir ABD vatandaşının herhangi bir günde; e-posta, sosyal medya mesajı, internet sitesinde arama veya başka bir dijital yolla 100 bin 500 kelime tükettiği belirtiliyor. Üniversitenin ifade ettiği gibi, günün yedi saati uyuyorsak bunun pratik anlamı, uyanık kaldığımız zamanın dörtte üçünü, çoğunluğu elektronik ortamda olmak üzere bilgi alarak geçiriyor olduğumuz.

Fakat 'medya tüketimi' tanımı şüpheli ve istatistik biliminde bir şeyi görmekle onu aktif olarak okumak arasındaki farklı belirlemek zor.

Raporun yazarlarından Prof. Roger Bohn, 'Eğer bilgisayar başındaysanız ve televizyon açıksa, TV ölçüm şirketi Nielsen bunu yine de `televizyon izlemek` diye tanımlayabilir' diyor ve ekliyor: 'Prensip olarak, bir günde 24 saatten fazla tüketimde bulunabilirsiniz.'

`Gerçek` sohbetler bölünüyorYani, bir gün içinde hep 24 saat olmasına karşın, aynı süre içinde daha fazla bilgi dolaşıyor ve bu da, 'aşırı enformasyon' denilen şeye yol açıyor.

Artık bu, farkına varılmaya başlanan bir sorun.

New York Times yazarı Nick Bilton`a göre, bunun büyük kısmı 'kullanıcı arayüzü' sorunu: 'Her şey ilginizi çekmek için tasarlanıyor. Mesaj aldığınızda, telefonunuz titreştiğinde veya çaldığında cevap vermelisiniz.'

Bunun sonucu ise gerçek hayattaki sohbetlerin, dijital şeylerle bölünmesi oluyor. Bilton şöyle diyor: 'Sanki sizle sohbet etmek isteyince, bir şok tabancasıyla sizi nişanlayıp suratınıza bir `dur` işareti doğrultmam gerekiyormuş gibi. Bu hiç de iyi bir muhabbet yolu değil.'

Peki alınan bu bilginin içeriği ne?

Örneğin, Twitter üzerinde dakikada yaklaşık 100 bin tane dolaşan tweet`leri alalım. Harvard Business Review tarafından sipariş edilen araştırmaya göre, bir kullanıcının yaydığı tweet`lerin sadece yüzde 36`sı okumaya değer. Genel olarak internet kullanımı ise her on kişiden birini etkileyebilen bağımlılıkla ilişkili.

Rapordaki bulguya göre, bu durumdakiler alkol, kokain veya esrara bağımlı olanlarla benzer etkiler hissediyor. Bilgi toplumunun parçası olmakFakat internet, öbür bağımlılıklara göre, modern yaşam tarzı için daha tamamlayıcı bir şey olarak görülüyor.

Hatta o kadar ki, `world wide web` yaratıcısı Tim Berners-Lee, web`e erişimin bir `insan hakkı` olduğuna inanıyor. 'Web olmadan yaşamak imkansız' diyordu bir MIT sempozyumunda: 'Susuz yaşamak imkansız. Ama suyunuz varsa, web`e bağlanabilen ve bilgi toplumunun bir parçası olan kişiyle bağlanamayan arasındaki fark büyüdükçe büyüyor.'

İnternetin etkisi o kadar büyüdü ki bazı kişiler, 'aşırılıktan' kaçmak için uç yollara başvuruyor. Teknoloji gazetecisi Paul Miller bir yıldır interneti bıraktı. Sebebini şöyle yazdı: 'Her sohbet bir şekilde internetten bilgilerle yapılıyor veya internette noktalanacak gibi hissediliyor.'

Eğer onun bu serüveni hakkında yorum yapmak isterseniz, ona Twitter üzerinden veya e-postayla değil, telefon ederek veya posta kutusuna mektup atarak ulaşabilirsiniz. Pek çok kişiye bu, neredeyse nostaljik derecesinde eski moda gelecektir. Oysa `world wide web` henüz sadece 23 yaşında. (bbc)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor