´Asya ülkeleri Çin ile ABD arasında seçim yapmak istemez´

´Asya ülkeleri Çin ile ABD arasında seçim yapmak istemez´

Çin Devlet Başkanı Şi Cingping ve ABD Başkanı Donald Trump bugün görüşecek. Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Direktör Yardımcısı Andrey Karneyev, Çin-ABD ilişkilerindeki her türlü gelişim senaryosunun As

 

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cingping ve ABD Başkanı Donald Trump´ın Mar-a-Lago´daki görüşmelerin özellikle Çin´in komşuları tarafından yakından takip edileceğini yazdı. Bu ülkelerin büyük kısmı, ABD´nin güvenlik alanındaki kilit öneme sahip oyuncu rolünün büyük oranda zayıflamasından korkuyor.

Şi Cinping ve Donald Trump arasındaki ilk görüşme, Çin-ABD ilişkilerinin yeniden biçimlendirilmesine yol açabileceği kadar Asya-Pasifik bölgesinde derin değişikliklere de yol açabilir. 

TAVİZLER VERİLMESİNDEN KORKULUYOR

Gazetenin haberine bakılırsa, Asya ülkeleri en çok ABD´nin bölgedeki liderliğinin görüşmelerde pazarlık konusu olmasından korkuyor. Bazı uzmanlar, Şi Cingping´in ticaret alanında ciddi tavizler vermesi veya ABD´nin altyapısına büyük yatırımları kabul etmesi durumunda, Trump´ın müttefiklere desteğini azaltması ve ABD´nin başta Pekin için en hassas bölge Güney Çin Denizi olmak üzere bölgedeki varlığını kısıtlaması sözünü vermesinden korkuyor.

TRUMP DÖNEMİNDE İLİŞKİLER NE KADAR DEĞİŞEBİLİR?

Büyük hızla yapılan hazırlıklar, Çin yönetiminin Trump´ın Pekin´e yönelik olası ani eylemlerinden büyük endişe duyduğunu gösteriyor. Eksantrik işadamının başkanlık seçimlerini kazanması, ABD toplumunun ve seçmenlerin eski oyun kurallarını reddetmesi sayesinde mümkün oldu. Kafaları kurcalayan soru: Trump döneminde bu oyun kurallarının, ABD´nin en büyük rakibi ve aynı zamanda partneri olan Çin ile ilişkilerde ne kadar değişebilir?

Çin, Barack Obama başkanlığında açıkça belli olan çatışmaların Trump döneminde, yeni nitelik kazanarak askeri gücün kullanıldığı doğrudan çatışmanın mümkün hale gelmesini istemiyor. ABD´nin Güney Çin Denizi´ndeki askeri varlığı veya Tayvan´la ortak askeri tatbikatlar böyle çatışmalara yol açabilir. Bunun yanında Çin ve ABD, ekonomik olarak birbirine o kadar bağımlı ki, siyasi ve askeri gerilimin güçlenmesi kaçınılmaz olarak ticarete yansıyacak. Böyle bir gelişme kimsenin yararına değil, her iki ülkede ekonomik sorunlara yol açabilir ve sonuçta Trump´ın ABD ekonomisinin dayanıklılığını yükseltme ve ülkeyi güçlü yapma vaadiyle çelişiyor. 

İTTİFAKLAR SİSTEMİNDE YENİ BİR ÇATLAK MI?

Bu yüzden karşılıklı taviz olasılığı var. Gerçi birçok uzman, böyle bir değiş tokuşun derin ve stratejik nitelik kazanmasına şüpheyle bakıyor. Zira Trump´ın ciddi politik tavizleri, bölgede ABD´nin zafiyeti, Washington´un Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklar sisteminde yeni bir çatlak olarak algılanacak. Bu tavizler, şimdiden Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´u eleştirenler tarafından da olumsuz karşılanacak. Eleştiriler, Tillerson´un Pekin ziyareti sırasında, Çin´in ABD´yle ilişkilerle ilgili olarak meşhur politik formüllerini tekrarlayarak ‘Çin´in ağzıyla´ konuştuğunu savunuyor.

ÇİN POLİTİKASI HENÜZ NETLEŞMİŞ DEĞİL

Şunu kaydetmek gerekir ki, Trump idaresinin Çin yönündeki gerçek politikası henüz biçimlendirilmedi ve henüz sadece danışmanların doğaçlamasından oluşuyor. Bununla birlikte hükümetin Çin uzmanları, karar alma sürecinden izole edildi.

Tüm bunlar, tarafların Mar-a-Lago´daki 2 günlük görüşmelerde anlaşmaya varmama olasılığını güçlendiriyor. Bu da Çin´in bölgedeki komşuları için baş ağrısına dönüşebilir. Zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması da büyük endişeye yol açacak. Çin-ABD cepheleşmesinin güçlenmesi kaçınılmaz olarak Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin çıkarlarını etkileyecek ve onları Çin ve ABD arasında seçim yapmaya zorlayacak. Elbette bunu istemezler. ABD´nin güvenliğin garantörü olarak rolünün korunmasının Çin´le ekonomik işbirliğinin hızla gelişmesiyle birleştiği statükonun korunması onlar için ideal olurdu.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor