'Avantaj Erdoğan'da' Dünya Türkiye'deki seçimleri nasıl gördü?

13. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını belirleyecek Seçim nefes nefese bir yarışa sahne oldu. Türkiye ile beraber dünyanın da gözü sandıktan gelen verilere çevrildi ancak kesin sonuç henüz belli olmadı.

Türkiye'deki seçimleri dakika dakika takip eden dünya medyası, bugün yayınladıkları haberlerde Kılıçdaroğlu'nun kamuoyu yoklamalarını karşılayamadığını belirtirken, İngiliz yayın kuruluşu BBC ve AP haber ajansı avantajın Erdoğan'da olduğunu yazdı. Yaptığı skandal seçim kapağı ile günlerce konuşulan Economist ise geri adım atarak 'Erdoğan'ın partisi ve MHP liderliğindeki Cumhur İttifakı olarak bilinen blog, rahat bir çoğunluğu elinde tutmaya başaracak.' ifadelerini kullandı.

13. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını belirleyecek Seçim nefes nefese bir yarışa sahne oldu. Türkiye ile beraber dünyanın da gözü sandıktan gelen verilere çevrildi ancak kesin sonuç henüz belli olmadı.

Türkiye'deki seçimleri dakika dakika takip eden dünya medyası, ikinci tura kalacağı düşünülen seçimler için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Bugün dış basında yer alan haberlerde Kılıçdaroğlu'nun kamuoyu yoklamalarını karşılayamadığı ve Sinan Oğan'ın ikinci turda belirleyici bir rol oynayacağı öne sürüldü.

AFP:KILIÇDAROĞLU'NUN OY ORANI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

AFP Haber ajansı Türkiye'nin en önemli seçiminin ikinci tura kalabileceğini belirttiği haberinde Erdoğan'ın gece yarısı alkışlar içerisinde halkın karşısına çıktığını ve "Önümüzdeki 5 yılda da halkımıza hizmet etmeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum." dediğini belirtti.

Kamuoyu yoklamalarından sonra Kılıçdaroğlu'nın aldığı oy oranının hayal kırıklığı yarattığını öne süren AFP, "Kılıçdaroğlu'nun içinde bulunduğu ittifak başlangıçta oy sayımına itiraz etmiş ve önde olduğunu iddia etmişti. Ancak 74 yaşındaki siyasetçi gazetecilerin karşısına çıktığında biraz umutsuz görünüyordu ve ikinci turun kaçınılmaz göründüğünü kabul etti." ifadelerini kullandı.

AP: "ERDOĞAN İKİNCİ TURDA AVANTAJLI OLUR, TÜRK HALKI BÖLÜNMÜŞ HÜKÜMET İSTEMEYECEKTİR"

Associated Press (AP) haber ajansı St. Lawrence Üniversitesi'nden Amerikalı tarihçi Howard Eissenstat'ın sözlerine yer verdiği haberinde ikinci tur için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Eissenstat AP'ye yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın partisinin parlamento seçimi sonuçlarının daha iyi olacağı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olmasının muhtemel olduğu vurguladı. Eissenstat'ta göre Türk seçmeni 'bölünmüş bir hükümet' istemeyecek.

TELEGRAPH GAZETESİ REKORA DİKKAT ÇEKTİ, BBC: AVANTAJ ERDOĞAN'DA

Türkiye'deki sıkı yarışın ikinci turda devam edeceğini belirten İngiliz Telegraph gazetesi "Resmi olmayan raporlar, rekor sayıda seçmenin oylamaya katıldığını ortaya koyarken, gözlemciler katılımın yüzde 90'a yakın olduğunu bildirdi." ifadelerini kullandı.

İngiliz BBC 'Gergin gecenin ardından Erdoğan'ın üstünlüğü var gibi görünüyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

'Çok zor geçen birkaç aya rağmen, Türkiye'nin cumhurbaşkanı üstünlüğü elinde tutuyor gibi görünüyor' diyen BBC avantajın Erdoğan'da olduğunu yazdı.

BBC haberinde 'Beklenen ikinci turun ne kadar yakın olacağı belli değil ve seçimde üçüncü aday olan milliyetçi Sinan Oğan'a giden %5'lik oyların ne olacağına dair şimdiden ciddi spekülasyonlar var. Her iki liderin de ona kur yapmaya çalışacağını ve bazı zorlu koşullar koyması kaçınılmaz görünüyor' ifadelerine yer verdi.

ECONOMİST'TEN GERİ ADIM

İngiliz Economist 'Recep Tayyip Erdoğan rakibinin çok önünde' dedi.

'CHP'nin yaptığı ittifak sadece %35'lik bir oy oranıyla parlamento seçimlerinde daha da kötü bir performans sergiledi' diyen Economist haberinde şu ifadeye yer verdi;

'Erdoğan'ın partisi ve MHP liderliğindeki Cumhur İttifakı olarak bilinen blog, rahat bir çoğunluğu elinde tutmaya başaracak.'

WSJ: SEÇİM SONUÇLARININ KÜRESEL ETKİSİ OLUR

ABD'li Washington Post gazetesi dün gerçekleştirilen seçimin Türkiye'nin en başarılı siyasetçisi ve yirmi yıldır lideri olan Erdoğan'ın bugüne kadarki en zorlu sınavı olduğunu belirtti, yarışın tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.

Wall Street Journal gazetesi, 'Türkiye'de seçimler ikinci tura kalmış gibi görünüyor' ifadesini kullandığı haberinde Türkiye'nin gelecek vadeden bir küresel güç ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekti ve seçim sonuçlarının geniş kapsamlı jeopolitik sonuçları olabileceğini yazdı.

CNBC: ERDOĞAN KENDİNDEN EMİN GÖRÜNÜYORDU

Resmi olmayan sonuçlarına göre siyasi üstünlüğün Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu vurgulayan CNBC, Erdoğan'ın performansına dikkat çekerek  "Erdoğan destekçilerine hitap ederken kendinden emin ve mücadeleci bir ruh içinde görünüyordu" ifadesini kullandı.

ABD'nin en büyük yayın organı CNN 'Türkiye'deki kıyasıya yarış ikinci tura kalacak gibi görünüyor' başlıklı haberinde Sinan Oğan'ın oylarının ikinci tur için belirleyici bir rol oynayabileceğini iddia etti.

Seçimin ikinci tura gittiğini yazan New York Times 'Oylama sonucu 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimde zaferi garantilemek için Erdoğan ile muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında iki haftalık bir mücadeleye zemin hazırladı' dedi. Gazete ayrıca oylamanın sonucunun Türkiye'nin siyasi manzarasını yeniden şekillendireceğini vurguladı

ALMAN MEDYASI:KILIÇDAROĞLU SEÇİLİRSE BATI RAHAT BİR NEFES ALACAK
Alman medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansına dikkat çekerken Tagesschau kanalı Almanya'da seçime katılımın her zamankinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Welt gazetesi seçimin ikinci tura kalmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önde olduğunu belirtti, Almanya'nın en büyük gazetelerinden biri olan Bild ise Sinan Oğan'ın teraziyi değiştirebileceğini öne sürerek "Erdoğan'ı destekleyen MHP'nin eski bir üyesi olan Sinan Oğan, şaşırtıcı bir şekilde iyi bir performans gösterdi. Oğan'ın olası bir ikinci tur seçimde destekçilerine tavsiyede bulunup bulunmayacağı belli değil." ifadesini kullandı.

Öte yandan Alman kanalı ZDF'nin seçimin ikinci tura gittiğini vurguladığı haberinde "Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur seçimleri kazanması halinde Batı rahat bir nefes alacak." ifadesi dikkat çekti.

İSVEÇ MEDYASI SİNAN OĞAN'A DİKKAT ÇEKTİ
Seçim sonuçlarını merakla bekleyen ülkelerden biri olan İsveç'te bugün en önemli gündem maddesi Türkiye oldu.

Dagens Nyheter gazetesi 'Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde net bir kazanan yok' başlıklı haberinde ikinci turun muhtemel olduğunu belirtti. Gazete ikinci tur seçimlerde Sinan Oğan'ın belirleyici bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Aftonbladet gazetesi de Türkiye'nin ikinci tur seçimlere hazırlanacağını belirterek, kritik bir öneme sahip Sinan Oğan'ın henüz kimi destekleyeceğine karar vermediğini vurguladı.

YUNAN MEDYASI: ERDOĞAN HEM RAKİPLERİNE HEM DE DÜNYAYA KANITLADI

Bu pazar sandığa gitmeye hazırlanan Yunanistan Türkiye'deki seçim sonuçlarını dakika dakika takip etti.

Yunanistan'ın en büyük gazetesi Kathimerini, Kılıçdaroğlunun kamuoyu yoklamalarını karşılayamadığına dikkat çekti. İkinci tur için Sinan Oğan'ı işaret eden gazete, "İlk turda Erdoğan'a oy verenlerin ikinci turda tavır değiştirmesi ya da iki hafta sonra sandığa gitmeme ihtimali oldukça düşük. O halde sorulması gereken soru Erdoğan'ın oy kaybedip kaybedemeyeceği değil, Kılıçdaroğlu'nun oylarını artırıp artıramayacağıdır" ifadesini kullandı.

Protothema da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ön sonuçlara göre avantajlı olduğunu belirterek "Türkiye Cumhurbaşkanı, kariyerinin en kritik seçim mücadelesi için gerekli sermayaye sahip olduğunu rakiplerinin yanı sıra uluslararası topluma da kanıtladı." ifadesini kullandı.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor