Avrasya Tüneli´nden Erdoğan geçti

Avrasya Tüneli´nden Erdoğan geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayan ve 20 Aralık´ta açılacak Avrasya Tüneli´nden kendi kullandığı makam aracıyla geçti. Erdoğan daha sonra yaptığı konuşmada ise Kanal İstanbul Proje

 

Avrasya Tüneli´nin Harem´deki şantiyesine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada makam otomobilinin şoför koltuğuna oturdu. Erdoğan´ın yanına Başbakan Binali Yıldırım, arka koltuğa da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kullandığı makam aracıyla Harem´den Avrasya Tüneli´ne girerek, Avrupa yakasına geçti. Erdoğan, buradan dönüş yaparak, yeniden Harem´e geldi. Erdoğan´a, Harem´deki şantiyede tünele ilişkin brifing verildi.

‘OLMAZ DENİLENLER HAMDOLSUN OLDU, YAPILAMAZ DENİLENLER YAPILDI´

Erdoğan, brifingin ardından yaptığı konuşmada, bugün Türkiye´nin tarihi projelerinden birinin daha son testini yaptıklarını belirterek, 20 Aralık´ta tünelin açılışının yapılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımların atıldığını vurgulayarak, '´Olmaz´ denilenler hamdolsun oldu, ´yapılamaz´ denilenler yapıldı. ´Bırakın canım bunlar palavra´ diyenler, aldandı ve bunlar hayata hamdolsun geçirildi. Bizler doymadık, ´Çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz´ ve milletimizin asırlardır beklentilerini inşallah gerçekleştirmek suretiyle hayata geçireceğiz´ dedik' diye konuştu.

‘AZ ÖNCE BİZLER, ŞÖYLE BİR TEST YAPALIM DEDİK´

Bugün itibarıyla Marmaray´ı kullanan kişi sayısını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´a sorduğunu ve 156 milyon yanıtını aldığını aktaran Erdoğan, '29 Ekim 2013´ten bugüne 156 milyon Marmaray´dan, Asya kıtasından Avrupa, Avrupa kıtasından Asya´ya geçmiş oldu. Tabii bunlar hayaldi, gerçek oldu. Şunu da biliyorduk, hayali olmayan bir şeyin gerçeği de olmazdı. Bunlar o inancın, o azmin içinde olanların gerçekleştireceği işlerdir. Bu gerçekleşti. Bu raylı sistemdi. Şimdi lastikli sisteme geçiyoruz. Lastikli sistem çift katlı. Az önce bizler, ´Şöyle bir test yapalım´ dedik, Asya´dan Avrupa´ya, Avrupa´dan Asya´ya aracımızla gittik, döndük.' dedi.

Erdoğan, Avrasya Tüneli´nin Türkiye-Kore iş birliğiyle yapıldığına değinerek, inşaat süresiyle işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay, 20 Aralık´tan itibaren 26 yıl firmaların burayı işleteceğini ve yap-işlet-devret sistemiyle daha sonra devlete bırakılacağını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu anlayış, bu mantık aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet olarak, devletin işletilmesinde, devletin yürütülmesinde bir bütçe yapma anlayışının, bir çeşitliliğin nasıl olacağını, hazırdan mı yoksa yeni yeni bütçe tasarımlarıyla kaynak çeşitlendirmesiyle mi olacağını, işte bunları biz 14 yıl içerisinde ülkemizde gösterdik. Bu tabii bizim bütün yatırımlarımıza hız kazandırdı. Hele hele ulaşım altyapısında, üst yapısında, sağolsun uzun yıllar Ulaştırma Bakanım olarak çalışan Binali Yıldırım kardeşimle bunları başarılı bir şekilde yürüttük, sürdürdük. Şimdi de Başbakan olarak Sayın Yıldırım´la inşallah bunları yine başarılı bir şekilde sürdüreceğiz.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bizim bir medarı iftiharımız oldu. Dünyanın en geniş asma köprüsü olarak bu anılacak. Osmangazi Köprüsü aynı şekilde bizim iftihar vesilemiz, İstanbul-İzmir arasını hemen hemen yarı yarıya indiren bir yol haline geldi. Birinci etabını açtık, şu anda köprümüz çalışıyor. Yolların yapımı hızla devam ediyor. İznik´e kadar olan bölümünü zaten açılışta gerçekleştirmiştik. Bununla kalmadık. Şimdi Avrasya Tüneli bu işin bir adımı oluyor. Fakat bizim için önemli adımlar 2018´in başında havalimanın birinci etabını, 90 milyon yolcu kapasiteli kısmını açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli, hatta 200 milyona kadar çıkacak bir adım olacak. O da hızla devam ediyor şu anda. İnşaat yaklaşık, kaba inşaat olarak yüzde 40´a doğru ulaştı.'

‘KANAL İSTANBUL´UN YAKIN BİR ZAMAN İÇİNDE İHALESİ YAPILACAK´

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz´i Marmara´ya bağlayacak Kanal İstanbul Projesi´nin yakın bir zaman içinde ihalesinin yapılacağını bildirerek, şunları söyledi:

'Bütün bunlarla beraber, bir diğer adım olarak inşallah bu projenin (Avrasya Tüneli) bedeli, —tabii önem arz ediyor- o da 1 milyar 250 milyon dolar. Tabii burada artık her şey hız kazandığı için bizi ayrıca mutlu ediyor ve bütün bu tüneller birbirine bağlanıyor, bir taraftan Yenikapı´ya ulaşmamız, Yenikapı´ya Taksim´den gelenlerin metro sistemiyle, oradan Anadolu yakasına geçerken yine aynı sistemle buluşmaları, bütün bunlar artık Türkiye´de bizi nereden nereye götürüyor, bu anlamda çok çok önemli. Artık ağır vasıtalar hepsi malum, Yavuz Sultan Selim Köprüsü´nden geçiyor dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü´nün böyle bir yük alma durumu kalmadı, geçti o iş ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü´nden zaten böyle bir yük kalmadı, yok ve şimdi burasının da 20 Aralık itibarıyla hayata geçmesiyle bir defa 15 Temmuz Şehitler Köprüsü´nün otomobil yükü de ne yapacak, ciddi manada azalacaktır. Bunun bize kazandıracağı başka şeyler de var. En önemlisi yıllık buradaki yakıt tasarrufu çok çok önemli ve bu yakıt tasarrufu mesafenin bu denli kısalması sebebiyle yılda 160 milyon liralık yakıt tasarrufunu sağlayacağız. Bu çok önemli… Bununla birlikte de bizim akaryakıt teminindeki sıkıntımızı büyük ölçüde aşmış olacağız. Zaman tasarrufu sağlayacak bize. Zaman tasarrufuyla, ´vakit nakittir´ olayı burada bir araya gelmiş oluyor, bunu da bu şekilde gerçekleştirmiş oluyoruz.'

‘HAVALAR SİSLİYMİŞ, DENİZ DALGALIYMIŞ FİLAN, BÖYLE ENDİŞELER OLMAYACAK´

Tünel için her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğünü ve uygulandığını vurgulayan Erdoğan, '100 yıllık bu projeyle artık ´Havalar sisliymiş´, ´Deniz dalgalıymış´ filan, böyle endişeleri taşıma durumumuz olmayacak, ister Marmaray´ı kullan raylı sistemle ister Avrasya Tüneli´yle aracınla burayı kullan…' dedi.




Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor