‘Avrupa, kendi değerlerini göz ardı ediyor´

‘Avrupa, kendi değerlerini göz ardı ediyor´

Başkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Sezgin Mercan, Avrupa´nın sığınmacı krizi karşısında kendi değerlerini göz ardı ettiğini belirtti.

 

Sığınmacı krizinin, Avrupa´nın demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi evrensel değerler zeminini sarstığını ifade eden Mercan, 'Bu tartışmada değerler mi tercih ediliyor, yoksa reel politik birtakım tercihler mi ön planda? Baktığımızda değerler terazinin bir tarafında, reel politik unsurlar da diğer bir tarafında olduğu durumda reel politik unsurlar, terazinin ağır tarafında yer alıyor. Öbür taraf daha hafif kalmış durumda ne yazık ki. Bu noktada Avrupa ülkelerinin çelişkiye düştüğü bir durum var' diye konuştu.

AB ile Türkiye´nin 18 Mart´ta vardıkları mutabakat kapsamında Yunan adalarına geçen göçmenlerin Türkiye´ye iadesi dün başladı. Göçmen takasının ilk gününde Yunanistan´dan Türkiye´ye 202 göçmen gönderilirken Türkiye´den Almanya´ya 32, Finlandiya´ya ise 11 Suriyeli mülteci olarak kabul edildi.

Türkiye ile AB arasındaki mutabakat uyarınca 20 Mart´tan itibaren Yunanistan´a kaçak yollarla giriş yapan tüm göçmenler Türkiye´ye iade edilebilecek. Yunanistan´dan sınırdışı edilen her bir Suriyeli göçmen karşılığında Türkiye´de bulunan bir Suriyeli yasal yollarla AB ülkelerine kabul edilecek.

‘SAYI HESABIYLA İNSANCIL ÇÖZÜM BULUNAMAZ´

Konuyla ilgili Sputnik´e değerlendirmelerde bulunan Mercan, Türkiye ile AB´nin sığınmacı krizinin nasıl çözülmesi gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine varması gerektiğini ifade ederek 'Türkiye, mültecilerin yoğun bir şekilde yerleştirildiği, mülteci kamplarının olduğu bir ülke mi olacak, yoksa bu sorumluluk paylaşılacak mı? Bu işin sonuçta bir maliyeti var, insanlara barınma hizmetinin sunulması, temel ihtiyaçlarının karşılanması lazım, bu konuda bir yük paylaşımı ne kadar olacak? 3 milyar euro veriliyor ama projeler üzerinden veriliyor. Bu da zaten baktığınızda birkaç aylık ihtiyacı karşılayacak bir para. Bununla ilgili uzun vadede ne yapılacağıyla ilgili o fikir birliği etrafında bir araya gelmek lazım. Yoksa sadece sayı hesabıyla bu işin sonuca vardırılması çok insancıl olmaz. Çünkü mesele aslında çok sosyal ve insani bir mesele. Bunları göz önünde tutmamız gerekiyor' dedi.

Avrupa ülkeleri ve AB´nin bir sınamadan geçtiğini, ve bu krizde kapsayıcı bir politika izlemediğini vurgulayan Mercan, 'Hakikaten tercih edilen aslında çok kucaklayıcı bir politika değil. Kapsayıcı, sınırların açıldığı, insani koşulların sağlandığı bir durumdan bahsetmiyoruz AB açısından baktığımızda' dedi.

Göçmenlerin Türkiye´ye iadesinin başladığı ilk günde Yunan adalarından kötü görüntülerin medyaya yansıdığını kaydeden Mercan, 'Bugün intihar girişimlerini duyuyoruz, insanlar kendilerini ağaçlara asmaya çalışıyorlar, çok ciddi sıkıntılar içerisinde olanlar var sınırlarda. Hatta bugün haberlere düştü, işin şöyle boyutu da var: Türkiye´de terör sorunu var diye Yunanistan´daki adalardan Türkiye´ye gelmek istemeyenler var. Bu gibi meselelerin de hep göz önünde tutulması gerekiyor' dedi.

‘AVRUPA, EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE SARSINTI YAŞIYOR´

Mercan, dünyada bir ‘refah alanı´ olarak görülen Avrupa´nın ekonomik kriz nedeniyle de sarsıntı yaşadığını dile getirirken şöyle konuştu:

'Zaten biraz bugün o kapsayıcılığı göstermemelerinin nedeninde bu var. O sosyal yükün kaldırılamayacağı gibi bir endişe var. Tabii bunun ekonomik yönü de var ama diğer yandan siyasi yönü de var. Bu gibi akınlar içeride tepki de doğuruyor, aşırı sağın yükselişe geçtiğini görüyoruz Avrupa´da. Avrupa içindeki terör olaylarının da pekiştirdiği bir zeminde hükümetlerin politikalarına bu yansıyor. Avrupa ülkeleri ve AB daha kapalı bir hale geliyor. Bu da bu sefer demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi evrensel değerlerin beşiği olarak adlandırdığımız zemini sarsıyor. Bu tartışmada değerler mi tercih ediliyor, yoksa reel politik birtakım tercihler mi ön planda? Baktığımızda değerler terazinin bir tarafında, reel politik unsurlar da diğer bir tarafında olduğu durumda reel politik unsurlar, terazinin ağır tarafında yer alıyor. Öbür taraf daha hafif kalmış durumda ne yazık ki. Bu noktada Avrupa ülkelerinin çelişkiye düştüğü bir durum var.'

Mercan, izlenen politikaların, Avrupa´nın kendi değerlerinden tamamen vazgeçtiği anlamına da gelmediğini ifade ederek 'Şimdi değerler göz ardı ediliyor, bir daha bu değerlere dönülmeyecek gibi de algılamamamız lazım. Suriye krizi nedeniyle reel politik unsurların ön plana çıktığı bir süreç var' dedi.

‘MÜLTECİLERİN AVRUPA´YA YERLEŞMESİNİ İSTEMİYORLAR´

Suriye´deki savaşın, AB´nin uluslararası alanda bir aktör olarak duruşunu sarstığını, mülteci krizinin AB´yi derinden etkilediğini vurgulayan Mercan, 'Mülteci sorunu tabii sadece Suriye´yle de bağlantılı değil. Sonuçta siyasi istikrarsızlıklar, diktatörlük yönetimi, baskıdan kaçan insanlara kapıların açılması zaten uluslararası hukukta öngörülmüş. Sınırların etrafına görünmez duvarlar oluşturursanız bunu engellemiş olursunuz. Önemli olan, böyle bir hareketlilik varsa, sağlıklı bir şekilde gidecekleri yere ulaşmalarıyla alakalı bir boyutu göz önünde tutmak lazım. Şu anda AB´nin tercih ettiği yol, akınları durdurmak, geriye göndermek, o sürdürülebilir refah alanı özelliğini korumak. Her ne kadar tartışmalı olsa da dünyada böyle bir konumda AB. Tercih edilen, kalıcılığı engellemek. Bundan sonra AB´nin bu tutumunu daha net bir şekilde yorumlayabiliriz, mültecilerin yerleşip varlık göstermelerini engellemek gibi bir istek var karşımızda. Geriye gönderme, ya da geçici olarak barındırıp ondan sonra yerlerine ulaştırma gibi bir yol izleniyor' diye konuştu.

‘AB KAPSAYICI BİR TUTUM İZLEMİYOR´

AB´nin bu krizde kapsayıcı bir tutum izlemediğini de belirten Mercan, 'AB geneli için söylememiz gereken, bu anlamda çok kapsayıcı ve kabul edici bir tutumlarının olmadığı, mümkünse hiç böyle bir akın olmasın, gelenler gönderilsin, alınabilecek olan sınırlı sayıdakiler alınsın. Ama onun ötesinde büyük entegrasyon projesi ortaya çıkaralım gibi bir hava yok şu anda. Şöyle bir hava var, baktığımızda kültürel yakınlık açısından Suriyeliler Avrupa ülkelerine mi yakın, Türklere mi yakın? Böyle bir değerlendirme yaptığınızda cevap çok belli. Avrupalılar da böyle bir değerlendirme yapıyor ve o kültürel boyuttan hareketle sınırları hissettiren bir tutum sergiliyorlar' dedi.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor