Avrupa uçuşlarında daha fazla kişisel veri toplama planı

Avrupa uçuşlarında daha fazla kişisel veri toplama planı

Guardian gazetesi, Avrupa Komisyonu`nun yeni terörle mücadele planı çerçevesinde; Avrupa uçuşlarında yolculara `helal et tercih edip etmedikleri` gibi kişisel sorular yöneltileceğini ve bu verilerin beş yıla kadar saklanabileceğini yazıyor.

Guardian gazetesinin bugün (28.01.2015) manşetten verdiği özel habere göre, Avrupa Komisyonu terörle mücadele için yeni bir plan hazırladı. Buna göre Avrupa`ya giden ve Avrupa`dan kalkan tüm uçuşlarda, her yolcunun kişisel verileri toplanacak ve bu veriler beş yıla kadar saklanabilecek.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

'Bugün yayımlanacak Avrupa Komisyonu planı, Avrupa`ya giriş veya Avrupa`dan çıkış yapan her yolcudan 42 ayrı konuda bilgi toplanmasını öngörüyor. Bu bilgilere banka kartı detayları, ev adresleri ve hatta `helal et tercih edip etmedikleri` gibi soruların yanıtları da dahil ediliyor. Toplanan bilgilerin dijital bir veritabanında beş yıla kadar korunması ve bu veritabanına polis ve güvenlik görevlilerinin erişiminin sağlanması öngörülüyor.'

Gazete, hak savunucularının yeniden düzenlenen yolcu planına karşı çıktığını yazıyor. Muhalifler, Avrupa Adalet Divanı`nın 'detaylı koruma kuralları sağlanmadan kişisel bilgilerin geniş kapsamlı olarak toplanamayacağı' yönündeki kararını hatırlatıyor ve bu durumun kişisel gizliliği ihlal edeceğini savunuyor.

Ardından şöyle devam ediyor:

'Guardian`ın ulaştığı plan tasarısı, kendisini `Avrupa iç işleri bakanları ile Sivil Haklar Komitesi arasında uygulanabilir bir anlaşma` olarak tanımlıyor. Planın Avrupa`ya gelen veya Avrupa`dan kalkan tüm uçuşlara uygulanması isteniyor. Söz konusu taslağın iki yıl önce Avrupa Parlamentosu`nda yer alan Sivil Haklar Komitesi`nin önüne geldiği ancak engellendiği belirtiliyor.'

Paris yürüyüşünde karar verdiler

Haberde, İngiltere İç İşleri Bakanı Theresa May de dahil, Avrupalı iç işleri bakanlarının bu planı hayata geçirmek konusunda ısrarlı olduğu ifade ediliyor. İç işleri bakanlarının, Paris`teki 'Je Suis Charlie' (Ben Charlie`yim) yürüyüşüne katıldıkları gün yabancı cihatçıların Avrupa`ya geri dönmesine yönelik bu terörle mücadele planına öncelik verdiği belirtiliyor. Bakanların da bu konuda Avrupa Parlamentosu`nun karşı duruşunu kırmaya karar verdiği kaydediliyor.

Gazete, bakanların kaleme aldıkları ortak açıklamada 'Avrupa yolcu isim kayıt sistemine geçilmesinin acil ve kritik olduğu'nı ifade ettiklerini aktarıyor. Perşembe günü Riga`da buluşacak bakanların derhal adım atmayı planladığı bildiriliyor.

Revize edilen plana göre, verilerin korunmasına dair çok daha sıkı kurallar getiriliyor. Ancak hak savunucularının yine de 'geniş kapsamlı veri toplanacağı ve depolanacağı' gerekçesiyle karşı çıktığı, ayrıca milyonlarca yolcunun kişisel verilerinin toplanmasının kabul edilemeyeceği yönündeki itirazlarına yer veriliyor.

Guardian`a konuşan Sivil Haklar Komitesi Başkan Yardımcısı Jan Philipp-Albrecht, 'Komisyonun planı, Avrupa Parlamentosu`nun eleştirilerini ve Avrupa Adalet Divanı`nın `herhangi bir risk veya şüpheye dayanmayan verilerin saklanması orantılı değildir` yönündeki kararını hor görüyor' dedi.

Albrecht bunun açıkça temel hakların ihlali olduğunu belirtti ve 'Bunun yerine şüphelilere ve riskli uçuşlara odaklanmalıyız. Paris saldırısı, cihatçılarla savaşta geniş kapsamlı veri depolamasının bir faydası olmadığını ortaya koydu' şeklinde konuştu.

Haberde, AB`nin şimdiden ABD, Kanada ve Avustralya ile yolcu isim kayıtlarını, bu ülkeler ile AB arasındaki uçuşlarda paylaşma konusunda anlaştığı belirtiliyor. Böylece uçması yasak olan kişilerin uçağa alınmayacağı kaydediliyor. Ancak Türkiye de dahil, diğer ülkelerle AB arasında böyle bir anlaşma bulunmuyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor