Avrupa´da bilgisayar programlama dersleri ilköğretim müfredatına giriyor

Avrupa´da bilgisayar programlama dersleri ilköğretim müfredatına giriyor

Bilgisayarlar, hayatımızın her alanında iyice gerekli hale geldi. Avrupa´da gittikçe daha fazla okul programlama derslerini müfredatına alıyor. Bilgisayar programlama, artık 21. yüzyıl için zorunlu bir beceri haline mi geliyor? Çocuklar prog

 

Bazı Avrupa ülkelerinde bu sorulara hızlı cevaplar veriliyor. Bazı Avrupa ülkelerinde ilkokul öğrencilerine temel eğitim vermeye başladılar bile. Hatta Fransa´da bir proje, bunun okul öncesi eğitim çağında da uygulanacağı iddiasında.

Robotlar çocukların bir hayli ilgisini çekiyor. Televizyonda sürekli görünüyolar ve pek çok çocuğun odası sevimli primo robotlarla dolu. St Etienne´deki Tardy Anaokulu´ndaki çocuklar da bu robotların tutkunlarından.

Leila Gelas, Öğretmen:“Çocuklar için çekici çünkü onları televizyonlarda çizgi filmlerde görüyorlar. Bu bir oyuncak sonuçta. Kullandıkları birşey deği. Eğlendikleri, çekici bir oyuncak.”

Robotun uzaktan kumanda kutusu, renkli oyuncak çiplerden oluşuyor. Ama bir bilgisayar mantığı ile çocuklar renkli taşları kulanarak oyunlarının bir parçası olan kumanda aletini kullanabiliyor, robotu farklı yönlere hareket ettirebiliyorlar. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri´nde programlama derslerinin ilk öğretimde başlatılması, düşünülüyor.

Oyuncak robotlar çocuklar için pedagojik açıdan çok önemli

GPS, cep telefonu, kendi kendine çalışabilen elektrikli süpürge ve benzeri ev eşyaları. Çocuklar artık bu eşyaların olduğu evlerde büyüyor.

Yassine Serhrouchni, Proje Yöneticisi, Generation Robots: “Bir robotu bir öğrenciyle tanıştıran öğretmenin çocuklara gün boyunca robotların çalışması ile ilgili söyleyecekleri çok önemli. Öğretmenler çocukların, robotların nasıl programlandığına dair düşünmelerini, bilgisayar bilimi ve matematik hakkkında fikir edinmelerini sağlamalı.Robotlar pedagojik açıdan çok önemli.”

Enformasyon Teknolojileri alanındaki büyüyen talep bu alandaki bilimsel çalışmaları her geçen gün daha önemli kılıyor. Peki bugün öğrenilen bir programlama dili yarın eskiyorsa ne yapılmalı?

Yassine Serhrouchni:“Teknolojiler değişir ama arkasındaki temel ve mantık hep aynıdır. Bugün belirli bir programlama dili veya teknolojik veriyi orta okulda öğrenmek çok önemli değil. Ama programlama yolu ile yaklaşım tarzını ve problem çözme metodunu öğrenmek bir hayli önemli.”

Bilgisayar teknolojileri dünyasında erkek egemenliği var

Bugün IT alanında çalışanların çoğu erkek. Ama bu trendi tersine çevirmeye çalışan, Enformasyon Teknolojileri alanındaki bu cinsiyetçi farkı kapatmaya çalöışan bazı projeler var.

Bunlardan biri Macaristan´da. Budapeşte´den 200 kilometre uzakta Szeghalom´da, 13 yaşındaki Szonja takıları seviyor ve yaşıtlarının olduğu gibi, farklı giysileri olmasını istiyor. Ama yaşıtlarının çoğundan bir farkı da var, bilgisayarlar ve programlama dilllerine olağanüstü meraklı.

Szonja, Öğrenci:“İlk başlarda erkekler benim garip olduğumu düşünüyorlardı. Erkeklerin önce, benim programa dili ile ilgili olabileceğim düşüncesine alışmaları çok kolay değildi. Kodlar girerek birşeyler yaratmak müthiş. Herkesin anlayabileceği birşey de değil. Bir kaosun içine bir şeyler yazıyorsunuz ve oradan birşeyler çıkarıyorsunuz. “

Szonja programlama alanındaki eğitimi için haftada iki kez yaşadıkları kasabadan Budapeşte´ye gitmek zorunda. Onu arabayla götürüp getiren annesinin buna bir itirazı yok. Çünkü kızının geleceği için bunun önemli olduğunu söylüyor.

Teknoloji firması Prezi´nin girişimiyle başlatılan Programcı Kızlar projesinde Szonja bir grup genç kızla birlikte eğitim alıyor. Gittikçe büyüyen projeye bir sivil toplum örgütü de partner olarak katıldı.

Sivil toplum kuruluşunun yetkilileri Enformasyon Teknolojileri sektörünün ağırlıklı olarak erkeklerin hakimiyeti altında olduğunu, buradaki kadın sayısının olması gereken sayının çok altında olduğunu söylüyorlar .

Kızlar burada Processing isimli bir programlama dili çalışıyorlar. Kızların bu işe uygun olmadığı yönündeki saçma önyargılardan birini de yıkmış oluyorlar.

Bir tuşla duyguları yönetmek mümkün mü?

Günün birinde bir tuşa basarak bir konudaki motivasyonumuzu artırmamız mümkün olabilir mi?


Ya da iki ayrı kıtadaki insanın vücutlarının iletişimini sağlamak?

Bazı bilim adamlarına göre bunlar yakında bilim kurgu olmaktan çıkacak. Hollanda ve Kanada´da bu alandaki çalışamalara bakalım.

Beynin ele geçirilmesi (hacking) çalışması aynı anda Amsterdam ve Montreal´da yürütülen bir projede deneniyor.

Sanatçılar, bilim adamları, felsefeciler, tasarımcılar ve bilgisayar dahileri bu çalışma için toplandılar.
Projede açık kaynak kodlu yazılım ve donanım kullanıyorlar. Teknolojiden bir akıl ortaya çıkarmayı hayal ediyorlar.

Martijn Arts, Organizatör:“Rembrandt´ın zamanında insan vücudunu keşfetmiştik. Kol ve bacaklarımızdaki mekanik işleyişi çözmüştük. Şimdi de insanın zihnini çözmeye çalışıyoruz. Elbette insan zihni bilgisayardan farklı. Ama şimdi bilgisayarları, teknolojik imkanları kullanarak onu keşfetneye çalışacağız.”

Yannick Roy, BCI Montreal Kurucusu: “Şimdi ben gözlerimi kapatıp rahatladığımda beynim bir hareket üretecek ve bu hareket kas uyarısına dönüşecek Ve kolumu kaldıracağım. Daha sonra bu hareketi Amsterdam´da bulunan birinin sinir sitemini uyararak ona yaptırmaya çalışacağız.”

Şimdi Montreal ile Amsterdam arasında kıtalararası bir bağlantı için herşey hazır. Birbirini tanımayan iki ekip bu deneyi yapacak. Amaç, bir bilgisayarla iletişim halindeki birinin beyninden üretilen sinyaller ve kas sisteminden kaynaklanan hareketlerle okyanusun diğer tarafındaki birinin kolunu hareket ettirmek.

Pieter van Boheemen, Biyoteknoloji Uzmanı: “Örneğin, spor testlerinde ya da cerrahi alanlarda vücudunuzda bir program çalışırken başka birisinin etkisiyle nasıl hareket sağlanacağını biliyoruz. Mesela, birisi çok güzel resim yapıyor. Siz de o kişiden bunu öğrenmek istiyorsunuz. Hayal edin o kişinin beynine vücudunuzu kabloyla bağlıyor ve hareketleri, neler yapmanız gerektiğini öğreniyorsunuz.”



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor