Avrupa Konseyi‘ndeki Artan Varlığı

Avrupa Konseyi‘ndeki Artan Varlığı

Türkiye’nin Avrupa Konseyi`ne artan ve devam eden destek ihtimalinin sinyalleri, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 7 Ocak 2015’te Türkiye’nin Avrupa Konseyinin en büyük altıncı bağışçısı olma arzusunu açıklad?

 

Aylin Ünver Noi

Türkiye, 9 Ağustos 1949’dan beri Avrupa Konseyi`nin bir üyesi. Avrupa Konseyi`nin 1950’lerde sınırlı sayıda demokrasi için bir örgüt olduğu sırada Türkiye, Konseydeki demokrasilerden birisiydi. Türkiye’de demokrasi 1960’da askerî müdahale, 1971’deki “yarı darbe”, 1980’de ordunun yönetimi ele almasıyla kesintiye uğramış olsa da ülke; ölüm cezasının kaldırılması, işkenceyle mücadele, hapishane ve tutukevlerinin iyileştirilmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplanma ve toplantı özgürlüğü, din özgürlüğü, yargının işlevselliği, sivil-askerî ilişkiler, ekonomik, kültürel ve toplumsal haklar ile özellikle 2000’lerde yolsuzlukla mücadele alanlarında Avrupa Konseyi ile iş birliği içinde önemli ilerlemeler kaydetti. 1999’da Helsinki Zirvesinde Türkiye’nin aday devlet olarak ilan edilmesinden bu yana Avrupa Birliği’nin koştuğu şartların, bu demokratikleşme ve reform üzerindeki etkisi inkâr edilemez.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi değerlerine inancı, aynı zamanda örgütteki önemli pozisyonlardaki temsili yoluyla Avrupa Konseyi`ne verdiği gitgide artan katkısını da yansıttı. Adalet ve Kalkınma Partisinin kurucu üyesi Mevlüt Çavuşoğlu, 2003’te Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) katıldı ve 2010’da iki yıl için Parlamenterler Meclisi Başkanı olarak seçildi. Türkiye, 10 Kasım 2010’da yedinci kez Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin başkanlığını aldı.

Türkiye’nin başkanlığı sırasında öncelikler; Avrupa Konseyi reformuna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) uzun vadede etkililiğinin temin edilmesine, Avrupa Konseyinin bağımsız gözlem mekanizmalarının güçlendirilmesine, AB’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine girişinin kolaylaştırılması ve çok kültürlü Avrupa toplumlarının karşılaştığı güçlüklerin üstesinden gelinmesine verildi. Dahası Türkiye’nin başkanlığı, Arap baharı sonrası demokratik geçiş sürecinin oluşturulmasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerine de yardım sundu. Bu çerçevede Şubat 2011’de Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Komitesi Başkanı olarak Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile birlikte Tunus’u ziyaret etti.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi`ne artan ve devam eden destek ihtimalinin sinyalleri, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 7 Ocak 2015’te Türkiye’nin Avrupa Konseyinin en büyük altıncı bağışçısı olma arzusunu açıkladığında verildi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyine yıllık ödediği miktarı 13 milyon avrodan 33 milyon avroya çıkarma arzusunu ifade etti. Bu miktar, Türkiye’yi başlıca bağışçılardan biri hâline getirecek. Türk delegasyonu ayrıca Mecliste resmî dil olan İngilizce ve Fransızca ile çalışma dilleri olan İtalyanca, Rusça ve Almancanın yanı sıra Türkçenin de çalışma dili olmasını talep etti. Türk parlamenter heyetinin bir diğer talebi de kendisine tahsis edilen sandalye sayısının artırılmasıydı. Türkiye, Avrupa’nın en büyük üçüncü nüfusuna sahip. Mecliste üye devletler arasında, ülkelerin nüfus büyüklüğünü baz alan sandalye dağılımı 1977’den bu yana güncellenmedi.

Komite, Türk hükûmetinin 1 Ocak 2016’dan itibaren Konseyin bütçesinin önemli bir bağışçısı olmayı önererek Avrupa Konseyinin kapasitelerinin ve kaynaklarının güçlendirilmesini destekleme kararını memnuniyetle karşıladı. Komite ayrıca Türk heyetinin Türkçeyi Meclisteki çalışma dillerinden birisi yapma talebini de destekledi. Dahası Komite Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki Türk parlamenterlerin sayısını 12’den 18’e çıkarmayı kabul etti. Böylece Türkiye, Mecliste hâlihazırda 18 sandalyeye sahip delegasyonlar (Fransa, Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu ve İngiltere) arasına girdi.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi`ndeki varlığını ve oynadığı rolü artırma arzusu, Avrupa ve Türkiye’de demokrasinin ve insan haklarının geleceği açısından önemli bir adım. Genel Sekreter Jangland’ın Ankara’da Yedinci Yıllık Büyükelçiler Konferansında belirttiği gibi, “artan işsizlik, ırkçılık ve İslamofobi demokrasiler için büyük tehdit arz ediyor”. Aynı konferansta Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa’nın diyalog, karşılıklı anlayış ve farklılığa saygıya ihtiyaç duyduğu bir zamanda Avrupa Konseyi`nin ileriye dönük adım atması gerektiğini” söyleyerek Konseyin önemini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin başkanlığı sırasındaki temel amacı; Avrupa Konseyi`nin siyasi rolü, görünürlüğü ve belirginliğini güçlendirmekti. Türkiye Dışişleri Bakanı olarak Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi`nin oynadığı rolü güçlendirmeye yönelik çabalarını bir kez daha gösterdi.

Bir Sonraki Adım Ne Olmalı?

Avrupa Konseyinin, üyelerinin demokrasilerini yeniden rayına oturtmasına yardımcı olabilmesi ve demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün koruyucusu olarak rolünü yerine getirebilmesi amacıyla örgüt için yeni bir itici güç gerekiyor. Konseyin belirttiği ortak değerler ve haklara odaklanan ülkeler arasında artan koordinasyonun, ülkelerin dikkatlerini son yıllarda ihmal edilen insan hakları ve hukukun üstünlüğüne yöneltme potansiyeli var.

Bu yeni itici güç, bütçe katkısını artırarak, daha fazla iş birliği sağlayarak ve MENA bölgesi için bir Avrupa Konseyi, kısacası bir Orta Doğu ve Kuzey Afrika Konseyi oluşturarak sağlanabilir. MENA bölgesindeki gelişmeler; radikalleşmenin önlenmesi için ifade özgürlüğü, bağımsız yargı, güvenlik sektörü reformu ve ölüm cezasının kaldırılması gerekliliğini hâlihazırda göstermiştir. Gelişmelerin MENA’daki insan güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri ve bu gelişmelerin Avrupa kıtasındaki artan ve kaçınılmaz etkisi, böyle bir örgütün kurulmasını önemli kılıyor. Avrupa Konseyinin kurucu üyesi Türkiye’nin, bu tür değer temelli çok taraflı bir kurum konusunda uzun bir tecrübesi ve böyle bir kurum inşasını üstlenmek için teknik bilgi ve kaynağı mevcuttur ve bu girişimde öncü ülke olma potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye hâlihazırda, MENA’da ortaya çıkan sorunların çözümünde Avrupa Konseyinin rolünü artırmak istediğini göstermiştir. MENA bölgesinin, Avrupa’da İslamofobi ve yabancı düşmanlığı üzerinde hatırı sayılır etkiye sahip radikalleşme ve aşırılıkçıktan ziyade insan hakları yönünde acil yardıma ihtiyacı vardır.

MENA Konseyinin kurulması, bölgede acil olarak ihtiyaç duyulan uzlaşmacı yaklaşımların yolunu kolaylaştırabilir. Belki de Türkiye’nin atması gereken bir sonraki adım, bölge ülkelerine -hem insan hakları standartlarını karşılaması beklenen hükûmetleri hem de insan olarak hak ettikleri şeyi talep edebilecekleri ikinci bir şans sunacağı vatandaşları için- bir destinasyon sağlayabilecek bir MENA Konseyinin kurulmasını başlatmaktır. (ABD, The Huffington Post – 22 Mayıs 2015)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor